Nordmenn foretrekker å benytte seg av eiendomsmegler når de skal selge bolig.

Østlendinger tror på fortsatt boligprisfest

Folk bosatt på Østlandet er sterkest i troen på at boligprisene vil stige de kommende årene.
Ingunn Mjønerud, talsperson for Eiendomsmegler.no
Ingunn Mjønerud er kommunikasjonsansvarlig for Eiendomsmegler.no

Dette kommer frem i en spørreundersøkelse som Respons Analyse har utført på oppdrag av anbudstjenesten Eiendomsmegler.no. 77 prosent av de spurte på Østlandet svarer at de tror boligprisene vil stige de kommende årene. Det er 11 prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet.

Jevnt økende boligpriser

– Med unntak av noen fartsdumper i veien for drøyt to år siden har folk på Østlandet vært velsignet med jevnt økende boligpriser. For de som er inne på markedet er det naturligvis ideelt, men for de som står utenfor blir det bare vanskeligere og vanskeligere, sier talsperson for Eiendomsmegler.no, Ingunn Mjønerud.

Ellers i befolkningen er forventningene til boligprisene mer nøkterne. 66 prosent tror at prisene vil stige de kommende årene, mens 28 prosent tror at de vil holde seg på omtrent samme nivå.

– Markedet påvirkes så mye av psykologi at bare det faktum at mange tror at boligprisene ikke har nådd taket ennå kan være med på å bidra til prisene stiger de kommende årene.

Ifølge tall for Eiendom Norge har veksten i boligmarkedet den siste tiden falt noe. Korrigert for sesongendringer steg prisene med 0,2 prosent i september i år.

Artikkelen fortsetter under diagrammet.

Fakta:

  • Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse. Undersøkelsen var nettbasert, og det kom inn svar fra 1005 respondenter.
  • Eiendomsmegler.no er en sammenlikningstjeneste for personer som er på jakt etter en eiendomsmegler. Tjenesten drives av Nettbureau AS som også driver en tilsvarende tjeneste i Sverige.
  • 19. september 2019 økte Norges Bank styringsrenten for fjerde gang på et drøyt år.
  • Finanstilsynet foreslo i september å endre boliglånsforskriften til at man maksimalt kan låne 4,5 ganger årsinntekten, mot 5 ganger årsinntekt som kreves i den nåværende boliglånsforskriften.

Svært få tror på prisfall

Også når det kommer til andelen som tror at boligprisene vil falle, er utslagene ekstreme på Østlandet. Bare 2 % av de spurte fra Østlandet svarer at de tror at boligprisene vil falle de kommende årene. Det er 4 prosentpoeng under landsgjennomsnittet.

– Vi er svært overrasket over at det er så få som svarer at de ikke har tro på at boligprisene vil falle. Spørsmålet er jo om det er snakk om ønsketenkning fra forbrukerne sin side, og om det er noe realisme i disse forventningene.

Kontaktinformasjon

Ingunn Mjønerud

Talsperson for Eiendomsmegler.no

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 48 13 27 45

Landsoversikt