Leilighet - kan ha ulike eierformer

Leilighet i borettslag: Hva skiller andelsleiligheter og aksjeleiligheter?

Er du på boligjakt og lar deg forvirre av fraser som selveier, eierseksjon, borettslag, andelsleilighet eller aksjeleilighet? Her får du svar på alle spørsmålene dine om eierformer.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 6. januar 2020

Svært mange av boligene som selges i Norge, spesielt i byområder, tilhører borettslag. Dette er en eierform som gir deg forutsigbarhet og trygghet, men kanskje ikke like mye frihet. I Norge har vi i all hovedsak to forskjellige typer borettslag, nemlig andelsleiligheter og aksjeleiligheter. Forskjellen er hovedsakelig at aksjeleilighetene var svært populære å bygge i etterkrigstiden, men nå er det ikke lenger lov å stifte slike selskap. Derfor har denne eierformen blitt erstattet av andelsleiligheter, som i praksis er akkurat det samme, bare med litt annen juridisk ordlyd.

Vi har laget egne artikler om begge eierformene, men det viktigste har vi samlet under.

Andelsleilighet

Kjøp av andelsboligbolig skjer indirekte gjennom et borettslag. Du kjøper bruksretten til å bo i en gitt andel. Borettslaget kan enten være privat eller tilknyttet et boligbyggelag. Borettslagsboliger kan være alt fra leiligheter og rekkehus til enmannsboliger og tomannsboliger. Kjøper du en andel i et borettslag forplikter du deg til å følge borettslagets husordensregler og vedtekter.

Salgssummen går til selger, og den som kjøper overtar fellesgjelden og andre forpliktelser som følger med andelen. Totalprisen på boligen består derfor både av kjøpesummen og boligens andel av fellesgjeld. Du betaler ikke dokumentavgift ved kjøp av andelsleiligheter.

Vil du lese mer om hvordan andelsleiligheter fungerer? Les vår artikkel om andelsleilighet i borettslag

Aksjeleilighet

Eierformen i boligaksjeselskap ligner den i borettslag. Forskjellen ligger i at du i stedet for å kjøpe en andel i borettslaget kjøper en aksje i et boligaksjeselskap med tilknyttet bruksrett til en bestemt bolig. Ved kjøp av en slik aksje blir du medeier i selskapet, og får medbestemmelsesrett sammen med de andre aksjonærene. I utgangspunktet har du full råderett over boligen din, men det kan være begrensinger tilknyttet bruksretten som følger av aksjeloven eller selskapets vedtekter.

Eierskapet vil bli registrert i aksjeboken hvor det også føres panteheftelser. Kjøpet av aksjen vil ikke tinglyses , og derfor er det helle ingen dokumentavgifter knyttet til kjøpet.

Vil du lese mer om hvordan askjeleiligheter fungerer? Les vår artikkel om aksjeleilighet i borettslag

Enebolig Norge- Illustrasjonsbilde
Hus eies vanligvis som selveier.

Les også:

Landsoversikt