Sett en lekker bolig på visning? Sjekk hva som faktisk følger med boligen.

Dette inventaret følger med når du kjøper bolig

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 19. november 2019

Med mindre du gjør en avtale om noe annet med selger, sier Avhendigsloven at det er visse ting som følger med boligen du kjøper. Se lista over hva som skal følge med her.

Dette følger med:
Listen over alt som skal følge med eiendommen, om ikke annet er avtalt:
 1. Hvitevarer som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger likevel ikke.
 2. Heldekningstepper, uansett festemåte
 3. Varmekilder, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med.
 4. TV, radio og musikkanlegg: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med.
 5. Baderomsinnredning: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap.
 6. Speilfliser, uansett festemåte.
 7. Garderobeskap, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger.
 8. Kjøkkeninnredning medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy.
 9. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner.
 10. Avtrekksvifter av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg.
 11. Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder slange.
 12. Lyskilder: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med.
 13. Boligalarm (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper).
 14. Utvendige søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse.
 15. Postkasse
 16. Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende.
 17. Flaggstang og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende.
 18. Olje-/parafinfat: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato.
 19. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis.
 20. Brannstige, branntau, feiestige og lignende der dette er påbudt.
 21. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.
Vis mer

For å unngå at et boligkjøp ender i krangel, er det lurt å være obs på hva som følger med før du bestemmer deg for å kjøpe. Dersom lysekrona i stua er en av grunnene til at du falt for boligen, ville det være irriterende om det viste seg at selger tok den med seg i flyttelasset.

Les også: Dette bør du sjekke på visning

Avhendingsloven er ganske diffus hva gjelder slike spørsmål, da den sier at eiendommen skal, såfremt ikke annet er avtalt, selges med innredninger og utstyr som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal følge med Les mer om loven her.

Men hva vil egentlig innredning og utstyr etter lov, forskrift og offentlig vedtak si? For å gjøre dette litt mer spesifikt, gikk Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendom Norge og Eiendomsadvokatenes Servicekontor sammen i 2012 og utarbeidet en veiledende liste over gjenstander som skal følge boligen ved salg.

Hva som ikke følger med skal oppgis

I utgangspunktet kan selger ta med seg alle gjenstander som ikke er skrudd fast. Likevel er det enkelte gjenstander, kalt løsøre, som ikke sitter fast, men som pleier å følge med. Selger og kjøper står imidlertid fritt til å avtale hva som skal følge med og ikke. Dersom selger ønsker å ta med enkelte gjenstander som ifølge den veiledende lista burde stå igjen, må det opplyses i prospektet og i markedsføringen.

lampe
Falt du for stuelampa på vising? Vær klar over at den ikke nødvendigvis følger med leiligheten.

Les også: Tips ved salg av bolig

Selger bør derfor tenke igjennom hva han eller hun vil ta med seg, og kanskje også fjerne gjenstander som ikke skal følge med før fotografering og visning. Dersom disse opplysningene kommer tydelig frem i prospektet, kan ikke kjøper komme i etterkant med lista fra NEF og kreve disse gjenstandene.

Gråsoner

Lamper er eksempler på gjenstander som kan ligge i gråsonen. Dersom den er fastmontert på skinner, og det vil gjøre skade og etterlate seg merker dersom den fjernes, må den følge med boligen. Om lampa kun er skrudd fast, kan selger hevde at den egentlig er løs, og ta den med seg. For å minske sjansen for konflikt bør både selger og kjøper lese NEFs liste.

Vurderer du å selge før du kjøper? Sammenlign tilbud fra lokalkjente eiendomsmeglere.

Landsoversikt

Lukk