Få tilbud fra flere takstmenn

Innhent tilbud fra flere takstmenn, og sammenlign deres spesialistkompetanse.

Få tilbud på alle typer taksering fra lokale takstmenn

Finn riktig takstmann til ditt behov. Innhent tilbud fra flere takstmenn. Sammenlign og velg din favoritt.

Få tilbud på taksering fra lokale takstmenn som konkurrerer om å gi deg det beste tilbudet. Sammenlign og finn den rette takstmannen for jobben.

Få uforpliktende tilbud

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud fra flere takstmenn.

Spar tid og penger

Slipp å kontakte flere takstmenn på egen hånd. Hent inn tilbud én gang.

Sammenlign tilbudene

Få svaret på hvilken takstmann som passer best for akkurat ditt oppdrag.

Ulike grunner til takst

Skal du selge bolig, må du få en takstmann til å taksere boligen din før salget. Da anbefales det i de fleste tilfeller at du ber om både ordinær verditakst og tilstands-/boligsalgsrapport.

Det finnes også andre grunner til å utføre en boligtakst. Det kan være i forbindelse med

 • Arvesaker
 • Skadevurdering i forsikringssaker
 • Andre tilfeller hvor det trengs en objektiv fagmann til å vurdere eiendomsverdier

Dersom du kun ønsker e-takst utført av en eiendomsmegler, kan du be om tilbud via verdivurdering / e-takst.

Er det gratis å innhente tilbud?

Ja, det er gratis og uforpliktende for deg å benytte Eiendomsmegler.no til å innhente konkurrerende tilbud fra takstmenn.

Finn beste takstmann

Hva gjør en takstmann?

En takstmann sørger for at alle relevante parter har god informasjon om en boligs tilstand. Det innebærer å taksere, eller verdivurdere, ulike typer eiendom. Dette kan for eksempel være en bil, en båt eller ulike typer boliger.

En av takstmannens viktigste oppgaver i forbindelse med boligsalg er å fylle ut en tilstands- eller boligsalgsrapport. Den forteller kjøper, megler og eier hva slags tilstand boligen er i.

Takstmannen kan også utarbeide en rapport hvis du oppdager feil og mangler på din nye bolig, eller hvis det oppstår skader på eiendommen din. En slik rapport kan fungere som viktig dokumentasjon overfor boligselger, eller den kan bevise for forsikringsselskapet hva slags skade eiendommen din har fått.

En takstmann kan altså vurdere verdien på boligen din og i hvilken tilstand boligen er i. Graden av nøyaktighet på undersøkelsen avhenger av hva slags oppdrag du gir takstmannen. Og undersøkelsens nøyaktighetsgrad påvirker hvor stort ansvar som ligger hos takstmannen.

På jakt etter en takstmann? Få tilbud fra flere takstmenn på Eiendomsmegler.no og velg den beste takstmannen for deg:

Finn rett takstmann

Tilstandsrapport eller ordinær verditakst?

Takstmannen og opplysningsplikten

Takstmannen er i stor grad beskyttet av opplysningsplikten.

I avhendingsloven står det nemlig at selger er ansvarlig for at selgers representanter også gir kjøper alle relevante opplysninger.

Det betyr at takstmann sjelden er helt skyldig selv, men det kan være mulig å kreve erstatning fra både takstmann og selger dersom du er misfornøyd med et kjøp.

Det er også lov å klage på takstmannen hvis du er misfornøyd som selger. Da er opplysningsplikten ikke relevant for klagen.

Utfører en takstmann en ordinær verditakst, så gjennomfører han få undersøkelser. Da kan takstmannen sjelden holdes ansvarlig for noe annet enn å ha målt areal feil. Med e-takseringens inntog har eiendomsmeglerne i tillegg tatt over mye av jobben forbundet med taksering. Nå er det derfor ikke sikkert at det er en takstmann som takserer boligen din.

Ber du derimot takstmannen utføre en tilstands- eller boligsalgsrapport – slik som kun en takstmann kan gjøre – så vil han eller hun sette seg grundigere inn i boligens tilstand. Overser da takstmannen viktige forhold ved boligen, så kan personen holdes ansvarlig for feilen. Dette gjelder særlig hvis kjøper ikke får dekket tapet i form av prisavslag eller erstatning fra selger.

Har takstmannen gjort en feil, kan alle som har lidd et tap på grunn av feil takst kreve tapet dekket av takstmannen. Takstmannen har derfor et stort ansvar og bør utføre jobben sin godt nok.

Avhendingsloven sier i tillegg at boligselger også er ansvarlig for at selgers representanter gir kjøper korrekte og relevante opplysninger. Det skal derfor mye til for at takstmannen holdes skyldig og ikke boligselger. Og det er dermed viktig at boligselger sørger for at takstmann gjør jobben sin godt nok. Du kan lese mer om avhendingsloven og opplysningsplikten her.

Det er med andre ord viktig å velge riktig takstmann. Ved å sammenligne tilbud fra flere takstmenn kan du lettere finne den beste takstmannen til oppdraget ditt.

Få tilbud fra takstmenn

Svar på vanlige spørsmål om takstmenn

Her finner du svar på vanlige spørsmål om takstmenn og taksering av bolig.

Hva koster det å hyre inn en takstmann?

Prisen på en takstmann vil variere ut ifra boligens størrelse og type eiendom. I tillegg vil prisen endres basert på hva du ber om, og en tilstands- eller boligsalgsrapport vil være dyrere enn en ordinær verditakst. Prisen starter på rundt 5000 kr for førstnevnte. Utover dette vil prisen påvirkes av eventuelle utleieenheter, garasjer, innhenting av nødvendig informasjon, oppmåling av areal, reisetid og lignende.

Hva som er inkludert hos de ulike takstmennene kan variere, og det er derfor svært nyttig å sammenligne flere tilbud før du gjør et valg. Be om at du får et detaljert pristilbud hvor det er tydelig hva som er inkludert og ikke inkludert, slik at det blir lettest mulig for deg å sammenligne tilbudene du mottar.

Hva er forskjellen på takst og verdivurdering?

Verdivurdering er et samlebegrep for ulike metoder man kan bruke for å estimere verdien på en bolig. Siden 2016 har eiendomsmeglere kunne taksere boligen i form av en e-takst. E-taksten er en bransjestandard som baserer seg på eiendommens beliggenhet, utsikt, kommunikasjon og nærhet til fasiliteter, samt erfaringer og statistikk på andre boligsalg i området. En e-takst sier ingenting om boligens tekniske tilstand.

De fleste som selger bolig velger å bruke en takstperson for å utarbeide en boligsalgs-/tilstandsrapport, hvor man går nøyere gjennom boligens tilstand. Det er også mulig å be en takstperson om å utføre en verdivurdering, dersom du ønsker en vurdering av en mer nøytral part enn en eiendomsmegler. Når en takstmann gir deg en verdivurdering kalles det for ordinær verditakst.

Hva koster takst av en landbrukseiendom?

Å taksere en landbrukseiendom er mer omfattende og kostbart enn en vanlig taksering. Her er det mange faktorer som spiller inn – som størrelse, antall bygninger m.m. – så det er best å be om flere tilbud for å sammenligne tilbud for akkurat din landbrukseiendom.

Kan jeg få taksering av råtomt?

Taksten på en råtomt avhenger av beliggenhet i forhold til samferdselsårer og tettsteder. Du kan enkelt innhente tilbud på takst av råtomt via Eiendomsmegler.no.

Hvor lang tid bruker takstmannen?

Hvor lang tid takstmannen bruker avhenger av type oppdrag, samt alderen og størrelsen på eiendommen som skal takseres. Du kan forvente cirka 1 times tid for en vanlig takst, mens en gjennomgang for en tilstands- eller boligsalgsrapport vil ta lengre tid enn det. Husk å være tilgjengelig for takstmannen underveis, dersom hen har noen spørsmål. Det vil ta et par dager fra befaringen er gjennomført til du får taksten eller rapporten.

Hva ser takstmannen etter?

Takstmannen vil blant annet sjekke:

 • Sluk inkl. membran i alle våtrom
 • Rør under vasker
 • Fukt i våtrom
 • At toalett, kraner o.l. fungerer og har greit trykk
 • Om vannet renner mot sluket
 • Sprukne fliser
 • Fuger
 • Varmtvannsbereder
 • Vinduer
 • Loft og krypkjeller
 • Tak og drenering på eneboliger og rekkehus

Hva må jeg gjøre før takstmannen kommer?

Du må ikke detaljvaske hele boligen før takstmannen kommer, men den bør ryddes slik at hen kommer fram overalt. Har du et overfylt ekstrarom eller en full bod, bør dette ryddes. Har du derimot litt papirer på kjøkkenbordet eller klær på senga, gjør det ingenting.

Takstmannen sjekker blant annet sluk i våtrom, rør under kjøkkenvasken og lignende. Det beste er å rense slikt før takstmannen kommer, slik at hen kommer lettere til under befaringen.

Før takstmannen kommer bør du

 • Finne fram alle dokumenter på boligen
 • Vaske bad og kjøkken, inkludert sluk
 • Rydde i skuffer og skap slik at rør blir lett tilgjengelige
 • Rydde på loftet, i kjelleren og boden, slik at takstpersonen kommer fram overalt

For eneboliger og rekkehus bør du også

 • Sette fram en stige slik at taket kan sjekkes
 • Rydda unna gjenstander rundt grunnmuren

Om Eiendomsmegler.no

Eiendomsmegler.no er den største dedikerte tjenesten for innhenting av tilbud fra takstmenn, utleie- og eiendomsmeglere i Norge. Hvert år henter rundt 20 000 norske privatpersoner og bedrifter inn tilbud på meglertjenester via tjenesten vår.

Eiendomsmegler.no er utviklet av Nettbureau AS – en av skandinavias ledende leverandører av sammenlignings- og anbudstjenester på nett. I Norge driver vi blant annet veletablerte anbudstjenester for advokater, arkitekter/ferdighus og forsikringer.

Landsoversikt

check icon

Spar tid.

Slipp egne undersøkelser og løping mellom kontorer. Vi tar oss av det.

check icon

Spar penger.

Mye kan hentes når takstmennene vet at de kjemper om deg som kunde.

check icon

Alltid gratis.

Takk ja til et av tilbudene du får, eller avvis alle. Helt kostnadsfritt.

Få tilbud fra takstmenn!