Selge hytte
Hytte: Få hjelp til å finne en kjøper som kan få glede av og ta vare på din gamle fritidsbolig.

Selge hytte eller fritidsbolig?

Bruk vår anbudstjeneste til å finne den beste megleren for jobben. Alt du behøver å gjøre er å fylle ut skjemaet på denne siden og vente på tilbud fra meglere som kjenner markedet der du skal selge hytta eller fritidsboligen din.

Spar tid og krefter

Spar deg selv for unødvendig arbeid og la meglerne komme til deg.

Ta et opplyst valg

Siden du får tilbud fra meglere som kjenner området du skal selge i kan du være trygg på valget av megler.

Betal mindre

Meglerne vet de konkurrerer om deg som kunde. Derfor får du bedre pristilbud enn du ellers risikerer å få.

Vi hjelper deg

Det blir ikke enklere å finne eiendomsmeglere enn ved å bruke vår anbudstjenste. Om du ikke husker nøyaktig adresse på eiendommen er ikke det et problem. Det eneste vi trenger er din kontaktinformasjon og postnummeret til kommunen hvor den aktuelle eiendommen er. Er du usikker på postnummeret finner du det enkelt via postens egen søkemotor.

Hyttemarkedet: Et annerledes marked

Når man skal selge hytte eller fritidsbolig, er det andre forhold og andre regler som gjelder for å få solgt. Skal du selge hytta på Sørlandet eller på fjellet, er det ikke gitt at supermegler fra Oslo er den beste megleren for deg.

En vellykket salgsprosess og god markedsføring av fritidseiendommer kan se ganske annerledes ut enn ved et vanlig boligsalg. Kjennskap til det lokale markedet vil også være viktig for å nå ut til potensielle kjøpere. Nettopp derfor er vår anbudstjeneste et godt verktøy når man skal selge. Vi hjelper deg med å finne den beste megleren for jobben, og vi sparer deg for tid og penger.

Hytter og fritidsboliger har generelt hatt svakere prisvekst enn helårsboliger, men aktiviteten i markedet har vært på vei oppover de seneste årene. Stadig vokser nordmenns drøm om det urnorske hyttelivet, vekk fra hverdagens stress og mas.

Det er imidlertid fortsatt kjøpers marked. Utvalget av hytter, sommerhus og ferieboliger i Norge er stort til enhver tid. Dette i seg selv gjør salgsprosessen annerledes enn det typiske boligsalget.

Kravstore kjøpere

Generelt kan man si at kjøpere av hytter eller fritidsboliger er mer tålmodige, og gjerne mer kresne, enn kjøpere av helårsbolig. Ettersom kjøp av hytte i essens er et luksuskjøp, og som regel også en relativt stor innvestering, kjøper man ikke med mindre man er helt overbevist. Når man så legger til at det er relativt stort utvalg i hytter på markedet, innebærer dette at man kan se nærmere på alternativene og kun kjøpe den boligen som innfrir alle kriteriene for hva man ser etter. Det finnes imidlertid unntak fra denne regelen. I populære hytteområder, hvor det selges hytter som kan klassifiseres som ski-in-ski-out hytter, har man sett budkriger som ligner på de man kan få i storbyene.

Før hyttesalget

For å gjøre din bolig mer attraktiv er det enkelte grep man kan gjøre. Først og fremst bør man ta seg tid til å gjøre hytten i best mulig stand før man legger den ut for salg. Dette innebærer blant annet å fikse alt av løse lister og lignende som man aldri fikk ordnet. Ettersom kjøpere er kresne, må dette ordnes. Selv om det er fort gjort, kan det være lurt å gjøre det selv før man selger. Det er tross alt ikke alle som er nevenyttige, og mange vil ta hytta i bruk med en gang, uten å måtte forholde seg til rehabilitering.

Det vil også lønne seg å ha orden på alt av dokumentasjon. Sørg for at alt er på det rene og at alle relevante papirer er på plass. Sørg ellers for at du har kontroll på når eventuelle utbedringer av eiendommen eller hytta har blitt gjort. I tillegg er det viktig å være klar over hva du ikke vet – og opplyse om dette til kjøper. Som selger har du opplysningsplikt, og denne går som regel foran kjøpers undersøkelsesplikt.

Snølandskap med hytte
Hyttetype har mye å si for når man burde legge ut for salg. Hytter på fjellet selger bedre opp mot vintersesongen, mens sommerhytter selger bedre når det begynner å lysne frem mot sommersesongen.

Lokal kunnskap er viktig

Det er større svingninger i hyttemarkedet enn i boligmarkedet. En megler med kunnskap på området vil kunne fortelle deg hva du kan forvente deg i det lokale markedet akkurat nå. Om kjøpere ofte kommer fra et visst område, vil den lokale megleren vite dette og lettere nå ut til potensielle kjøpere.

Valgene du og eiendomsmegleren foretar dere bør tas ut fra om du har en strandperle ved sjøen, et sommerhus på landet eller en hytte på fjellet. Den rette eiendomsmegleren vet nøyaktig hva som fungerer best for fritidseiendommen din.

Bruker du vår anbudstjeneste er det enkelt å finne aktuelle meglere. Helt gratis, og helt uforpliktende.

Når bør man selge hytta?

En lokal megler vil også vite når det lønner seg å selge i det aktuelle markedet. Dette vil potensielt være avgjørende for å få gjennomført et mest mulig effektivt salg.

Generelt er det også noen trender for når det lønner seg å selge. En hytte eller fritidsbolig ved sjøen vil som regel lettere bli solgt tidlig på året, mens en hytte på fjellet lettere vil bli solgt etter sommeren, gjerne tidlig høst. Dette henger sammen med at kjøpere gjerne vil ta i bruk fritidsboligen eller hytten raskest mulig etter et kjøp.

Skatt ved salg av hytte eller fritidsbolig?

Ifølge huseiernes landsforbund er salg av fritidseiendom skattefritt så lenge man oppfyller kravene til eier- og brukstid. Det betyr at du må ha eid eiendommen i minst fem år på det tidspunktet salget skjer. Salgstidspunktet regnes som det øyeblikket du godtar et bud, ikke overtakelse. Dette er viktig å være klar over. Brukskravet betyr at du selv må ha brukt eiendommen som en egen fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene.

Oppfyller du ikke kravene til eier- og brukstid er gevinsten på salget skattepliktig. Gevinsten regnes som differansen mellom inngangsverdien (summen du kjøpte boligen for) og utgangsverdien (salgssum etter fradrag for utgifter i forbindelse med salget).

Hvorfor prøve Eiendomsmegler.no?

Vi i Eiendomsmegler.no har gjort det enklere for deg å hente inn tilbud fra flere lokale meglere – gratis og uforpliktende. På den måten kan du velge den beste partneren, enten du skal selge bolig eller foreta en verdivurdering.

Dette er i tråd med Forbrukerrådets anbefaling om å sammenligne tilbud fra flere eiendomsmeglere før du tar et valg.

Meglerne er fullt klar over at de konkurrerer med andre om å få deg som kunde, noe som sikrer deg mest mulig konkurransedyktige tilbud.

Ved å fylle ut skjemaet på denne siden er du allerede godt igang med å finne riktig megler, slik at du lett kan finne det tilbudet som passer ditt behov best.

Landsoversikt