Salg av hytte eller fritidsbolig

Finn den rette megleren for jobben. Be om tilbud fra meglere som kjenner markedet der du skal selge hytta eller fritidsboligen din.

Få tilbud på hyttemegling fra flere lokale meglere som konkurrerer om å gi deg det beste tilbudet. Sammenlign og finn den rette megleren for jobben. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Fyll ut skjemaet og få tilbud

Få uforpliktende tilbud

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud fra flere hyttemeglere.

Spar tid og penger

Slipp å kontakte flere hyttemeglere på egen hånd. Hent inn tilbud én gang.

Sammenlign tilbudene

Få svaret på hvilken megler som passer best for akkurat ditt oppdrag.

Å selge hytte eller fritidsbolig

Å selge en hytte eller en fritidsbolig er noe annet enn et vanlig boligsalg. Skal du selge hytta på Sørlandet eller på fjellet, er det for eksempel ikke gitt at en supermegler fra Oslo er den beste megleren for deg.

En vellykket salgs- og markedsføringsprosess av fritidseiendommer kan se nokså forskjellig ut enn ved et ordinært boligsalg. Særlig er kjennskap til det lokale hytteområdet og markedet viktig for å nå ut til potensielle kjøpere.

Nettopp derfor er det nyttig å sammenligne flere meglere før du gjør et valg. Da kan du blant annet sammenligne erfaring og kjennskap til det lokale markedet, før du velger hvilken megler som får oppgaven.

Sammenlign lokale hyttemeglere her:

Finn riktig megler

Skatt ved salg av fritidsbolig

Ifølge huseiernes landsforbund er salg av fritidseiendom skattefritt så lenge du oppfyller kravene til eier- og brukstid. Det betyr at du må ha

  • eid eiendommen i minst fem år på det tidspunktet salget skjer
  • brukt eiendommen som en egen fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene

Merk at salgstidspunktet regnes som det øyeblikket du godtar et bud, ikke overtakelse.

Tilfredsstiller du ikke kravene til eier- og brukstid er gevinsten på salget skattepliktig. Gevinsten regnes som differansen mellom inngangsverdien (summen du kjøpte boligen for) og utgangsverdien (salgssum etter fradrag for utgifter i forbindelse med salget).

Les mer: Skatteregler ved hyttesalg

Om hyttemarkedet

Hytter og fritidsboliger har generelt hatt svakere prisvekst enn helårsboliger, men aktiviteten i markedet har vært på vei oppover de seneste årene. Stadig vokser nordmenns drøm om det urnorske hyttelivet, vekk fra hverdagens stress og mas.

Det er imidlertid fortsatt kjøpers marked. Utvalget av hytter, sommerhus og ferieboliger i Norge er stort til enhver tid. Dette i seg selv gjør salgsprosessen annerledes enn det typiske boligsalget.

Kravstore kjøpere

Generelt kan vi si at kjøpere av hytter eller fritidsboliger er mer tålmodige, og gjerne mer kresne, enn kjøpere av helårsbolig. Ettersom kjøp av hytte i essens er et luksuskjøp, og også en forholdsvis stor investering, kjøper man ikke med mindre man er helt overbevist om en hytte.

Når vi så legger til at det er et nokså stort utvalg av hytter på markedet, innebærer dette at kjøper kan se nærmere på alternativene og utelukkende gå for den boligen som innfrir alle kriteriene for hva hen ser etter.

Det finnes likevel unntak fra denne regelen. I populære hytteområder, hvor det selges hytter som kan klassifiseres som ski-in-ski-out hytter, har vi sett budkriger som ligner på de man kan få i storbyene.

Få tilbud fra hyttemeglere

Gjør hytta mer attraktiv

For å gjøre hytta eller fritidsboligen din mer tiltrekkende er det enkelte grep du kan gjøre.

Først og fremst fører de kresne kjøperne til at du bør ta deg tid til å gjøre hytta i best mulig stand før du legger den ut for salg. Det betyr blant annet å fikse alt av løse lister og lignende småsaker som ofte er levelige, men kjedelige å ta tak i når man kjøper seg en ny hytte.

Det vil også lønne seg å ha orden på alt av dokumentasjon. Pass på at alt er på det rene, og at alle relevante papirer er tilgjengelige. Sørg ellers for at du har kontroll på når eventuelle utbedringer av eiendommen eller hytta har blitt gjort.

Dessuten er det viktig å være klar over hva du ikke vet – og opplyse om dette til kjøper. Som selger har du opplysningsplikt, og denne går normalt foran kjøpers undersøkelsesplikt.

Lokalkunnskap er viktig

Det er større svingninger i hyttemarkedet enn i boligmarkedet. En megler med kunnskap på området vil kunne fortelle deg hva du kan forvente fra det lokale markedet akkurat nå. Om kjøpere ofte kommer fra et visst område, vil den lokale megleren vite dette og lettere nå ut til potensielle kjøpere.

Valgene du og eiendomsmegleren foretar dere bør tas ut ifra om du har en strandperle ved sjøen, et sommerhus på landet eller en hytte på fjellet. Den rette eiendomsmegleren vet nøyaktig hva som fungerer best for fritidseiendommen din.

Innhenter du tilbud er det enkelt å finne aktuelle meglere. Helt gratis og uforpliktende:

Finn riktig megler for hyttesalget

Når bør du selge hytta?

En lokal megler vil vite når det lønner seg å selge i det aktuelle markedet. Det kan potensielt være avgjørende for å få gjennomført et så effektivt salg som mulig.

Generelt er det også noen trender for når det lønner seg å selge.

En hytte eller fritidsbolig ved sjøen vil som regel lettere bli solgt tidlig på året, mens en hytte på fjellet lettere vil bli solgt etter sommeren, gjerne tidlig høst. Dette henger sammen med at kjøpere gjerne vil ta i bruk fritidsboligen eller hytta raskest mulig etter kjøpet.

Svar på vanlige spørsmål om salg av fritidseiendom

Her finner du flere svar på vanlige spørsmål om salg av hytte.

Hvordan foregår salg av hytte på festet tomt?

Når du selger en hytte på en festetomt overfører du to retter: festeretten og eiendomsretten. To ting kan stikke kjepper i hjulene på denne prosessen. Ved overdragelse av festeretten til noen andre kan grunneier ha rett til å godkjenne ny fester, og/eller forkjøpsrett på eiendommen. Hvorvidt dette gjelder for hytta di, vil du finne svar på i festekontrakten.

Normalt vil grunneier godkjenne ny fester uten innvendinger, selv om det av og til skjer at hen nekter godkjennelse. Dette gjør grunneier ofte for å prøve å presse opp festeavgiften. Da er det nyttig å vite at det i tomtefesteloven $17 står at grunneier kun kan nekte overføring av festerett dersom det finnes en «saklig grunn». At fester ikke godtar økt festeavgift, er ikke en saklig grunn.

Har grunneier forkjøpsrett, må du se nøyere på hva som står i festekontrakten. Står det ikke noe mer spesifikt enn at grunneier har «forkjøpsrett», vil det bety at hen har rett til å tre inn i avtalen du har inngått med kjøper. Står det at grunneier har forkjøpsrett til takst, må du selge til grunneier basert på takst gjennomført av en eller flere takstpersoner. Merk at forkjøpsretten ikke gjelder dersom du selger til egen familie, eller dersom eiendommen selges som følge av samlivsbrudd.

I tillegg til det ovennevnte finnes det flere regler omkring overføring av festerett. Festekontrakter er vanlige for hytter, og finner du en god hyttemegler vil megleren være behjelpelig med alle forhold i forbindelse med festekontrakten.

Hva er kostnadene ved salg av hytte?

Å selge en hytte koster omtrent det samme som å selge en vanlig bolig. Provisjonen kan være noe høyere ettersom megler ofte får lengre reisevei til og fra hytta, må bruke tid på å gå gjennom en festekontrakt og fordi et hyttesalg vanligvis tar lengre tid enn et alminnelig boligsalg.

Kan jeg selge hytta selv?

Ønsker du å selge hytta selv – det vil si uten megler – er det fullt mulig. Her gjelder de samme fallgruvene som om du skal selge en vanlig bolig selv, i tillegg til eventuelle utfordringer i forbindelse med festeretten. Les mer om å selge bolig uten megler.

Fyll ut skjemaet og få tilbud

Om Eiendomsmegler.no

Eiendomsmegler.no er den største dedikerte tjenesten for innhenting av tilbud fra eiendomsmeglere og takstmenn i Norge. Hvert år henter rundt 20 000 norske privatpersoner og bedrifter inn tilbud på meglertjenester via tjenesten vår.

Eiendomsmegler.no er utviklet av Nettbureau AS – en av Skandinavias ledende leverandører av sammenlignings- og anbudstjenester på nett.

Landsoversikt

check icon

Spar tid.

Slipp å løpe mellom meglere som har erfaring med salg av din type fritidsbolig. Vi tar oss av det.

check icon

Spar penger.

Mye kan hentes når meglerne vet at de kjemper om deg som kunde.

check icon

Alltid gratis.

Takk ja til et av tilbudene du får, eller avvis alle. Helt kostnadsfritt.

Få tilbud fra meglere!