Illustrasjon Boligstyling Boligsalg

11 tips ved salg av bolig

Boligstyling, oppussing, markedsføring og atmosfæren på visning kan påvirke om boligen din blir solgt eller ikke. Få 11 tips som forbereder deg på et boligsalg.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 15. mai 2020
Tips

Tips før boligsalg:

 1. Style boligen godt
 2. Utbedre store og små feil ved boligen
 3. Unngå dyre oppussingsjobber
 4. Ha det rent og ryddig på visning
 5. Markedsfør – mye og godt
 6. Skaff deg en god fotograf
 7. Vurder å samarbeide med et reklamebyrå
 8. Behold fatningen på visningen
 9. Hold kjæledyr og barn vekk
 10. Allier deg med en god nabo
 11. Finn en megler som hjelper deg

Kilder: Bonytt, E24, Aktiv, DN, Stray & Co Eiendomsmegling, DinSide, Klikk.

Vis mer

Å selge boligen din kan være både en tung og tidkrevende prosess. Det er en rekke ting å tenke på når du skal gjøre hjemmet ditt klart for visning og salg, og det anbefales at du starter planleggingen i god tid. Her får du tipsene som gjør det enklere for deg og sørger for at du får maksimalt økonomisk utbytte.

Style boligen for salg

Boligkjøp er en stor avgjørelse og mange penger er involvert, men likevel er den menneskelige hjernen forholdsvis enkelt skrudd sammen i slike situasjoner. Det er førsteinntrykket som betyr mest. Det som avgjør valget er det umiddelbare inntrykket, følelsen og stemningen man kjenner på når man kommer på visningen, mye mer enn tall og fakta om huset.

Faktisk bruker vi bare noen minutter på å bestemme oss for om vi ønsker å kjøpe boligen eller ikke. Kanskje er det noe så enkelt som de friske blomstene eller de tente stearinlysene som er tungen på vektskåla når kjøperne bestemmer seg for huset ditt.

Les også: Boligstyling du enkelt kan gjøre selv

Bilde av stylet bolig før boligsalg Foto: Ethen Esparza
Små ting avgjør: Detaljene er antagelig mye viktigere enn du tror.

Få hjelp av en boligstylist

Du bør derfor vurdere å investere i en boligstylist, da det er nettopp estetikk og øye for detaljer som er boligstylistens ypperste egenskaper og verktøyer. Det vil koste deg ekstra penger, men du vil høyst sannsynlig tjene på det når huset ditt selges.

Boligstylistene kan ofte vise til salg godt over takst. Det er stadig mer utbredt å leie inn stylister, og svært mange boligannonser ser ut som de er tatt rett ut fra et interiørmagasin. Dersom du ikke henger med på trenden, kan det føre til at du får mindre for boligen din.

En boligstylist kan komme hjem til deg og gi deg tips til hva som bør gjøres i nettopp ditt hjem, eller de kan gjøre hele jobben for deg. Hvis du ikke har lyst eller tid til å gjøre boligen din klar for visning, kan boligstylisten gjøre alt fra å male vegger til å sette inn helt nye møbler og interiør som får huset ditt til å se mer innbydende ut.

Utbedre store og små feil

Selv om du har bodd en evighet i huset ditt, er det ofte rett før salg og visning at mange ting i huset endelig utbedres. Man får en god grunn til å fullføre prosjekter som skulle vært gjort for lenge siden. Og dette er svært viktig når du skal sørge for et godt salg.

Du bør utbedre store feil og mangler ved boligen, som råte eller mugg på badet, fordi disse tingene kan føre til at potensielle kjøpere ikke tør å legge inn et eneste bud på boligen. Det er også veldig smart å fikse småfeil, som dryppende kraner og løse håndtak. Selv små ting kan være med på å trekke ned helhetsinntrykket og bildet av hvordan du har tatt vare på boligen din gjennom årene.

Les også: Lønnsom oppussing

Unngå store oppussingsjobber

Men hva med å pusse opp badet og kjøkkenet som sårt trenger oppdatering? Man vil jo få mer penger for huset dersom det er helt nyoppusset? Ikke nødvendigvis. Det er faktisk sjelden du får igjen pengene du bruker på store og tidkrevende oppussingsjobber. Dette er fordi oppussing av kjøkken og bad kan være svært dyrt, og det er slett ikke sikkert kjøperen har lik smak som deg.

Du anbefales derfor å unngå store og dyre oppussingsjobber, som kjøkken og bad. Vurdér heller billig og lett oppussing, som å male eller bytte ut skapfronter og ev. møbler. Dette er forholdsvis rimelig, og det kan raskt øke størrelsen på budene som kommer inn. Et velkjent triks er å male rommene i lyse farger for å skape en opplevelse av mer plass og åpent areale.

Gjør du det selv, sparer du penger på at en eventuell boligstylist gjør det for deg. Bruk helst litt ekstra tid på inngangspartiet, da dette er det første man ser på visning. Førsteinntrykket er som sagt noe av det som har størst betydning ved boligsalg, og dermed bør entreen virke innbydende.

Ikke fiks oppussingsobjekter

Dersom boligen din er et realt oppussingsprosjekt, skal du imidlertid være forsiktig med å gjøre noe som helst for å utbedre den. Mennesker som ønsker et oppussingsobjekt er ofte flinke til å se potensialet i et hjem, og da gjør det ingenting om det er «feil» farge på veggene eller mismatch mellom tapet og gardiner. De planlegger mest sannsynlig å totalrenovere uansett, og på den måten vil du spare både mye tid og masse penger ved å la huset være som det er.

Bilde av stylet bolig før boligsalg Foto: Ethen Esparza
Rydd vekk personlige eiendeler: Interessentene bør kunne se for seg selv i hjemmet ditt, og da kan det være forstyrrende med dine personlige ting i rommet.

Gjør det rent og ryddig

Du bør selvfølgelig også gjøre det ryddig, rent og pent. Rydd vekk rot, overflødige pyntegjenstander og ting. Det er viktig at boligen ikke er overmøblert. Ta også bort alle personlige eiendeler, som bilder av familien din, slik at det er enklere for potensielle eiere å se for seg selv i huset ditt. Sørg også for å fikse opp uteområdet, ved for eksempel å klippe plenen og rydde vekk rot.

Be familie, venner og bekjente om hjelp etter at du har ryddet og gjort boligen klar for visning, særlig hvis du ikke investerer i en boligstylist. De ser kanskje huset ditt med litt andre briller enn du gjør, og dermed kan de hjelpe deg med å oppdage ting som burde vært endret eller fikset før visningen.

Bilde av stylet bolig før boligsalg Foto: Ethen Esparza
Stilrent og romslig: Det er viktig at rommene føles luftige, ryddige og rene.

Spre budskapet

God markedsføring er helt avgjørende for å nå potensielle kjøpere. Det lønner seg å bruke penger på å publisere boligannonsen i mange forskjellige kanaler, slik at flest mulig ser boligen din. Mange meglere bruker i dag sosiale medier, så vel som de mer tradisjonelle avisannonsene. Du kan gjerne bruke sosiale medier selv også, som facebook og twitter, for å nå enda flere potensielle kjøpere.

Invester i en god fotograf

I prospektet og boligannonsen er det bildene som skaper førsteinntrykket. Kjøperne er som regel mer opptatt av bildene enn faktateksten når de søker etter bolig. Det er derfor avgjørende at du sørger for å skaffe en dyktig fotograf.

Meglere har gjerne et utvalg fotografer de vanligvis bruker i sine annonser, men det er ingenting i veien for å finne en annen dersom du ikke er fornøyd med bildeeksemplene du får se. Du kan med fordel spørre bekjente om erfaringer med boligfotografer, eller lete etter gode fotografer i boligannonsene fra området der du eier bolig.

Vurdér å være kreativ

Boligannonser er ofte forholdsvis like hverandre i tekst og utforming, og særlig i de store byene er det lett å bli «borte» i mengden av annonser som legges ut. Det blir imidlertid stadig vanligere å lage annonser som skiller seg ut, enten ved å style boligen annerledes, bruke spesielle bilder, eller ved hjelp av en nyskapende tekst. Eksempler på kreative annonser kan du se her og her. Det er liten tvil om at flere legger merke til disse annonsene, og mange mener det fører til en høyere salgssum til slutt. 

Les også: Markedsføring som gjør boligen synlig

Det er likevel viktig å holde tungen rett i munnen når man skal tenke utenfor boksen. En idé kan derfor være å kontakte et reklamebyrå ved utforming av boligannonsen og prospektet. Reklamebyråer er eksperter på hvordan man best kan selge et produkt og hvordan man kan nå den rette kjøperen. De vil kunne rette boligannonsen spesielt mot din målgruppe, slik at den skiller seg ut på en god måte. Dermed har du større sannsynlighet for å treffe blink og gå over takst ved salg.

Bilde av stylet bolig før boligsalg Foto: Ethen Esparza
Rent og koselig: På visning er det viktig at rommene er ryddige og rene. Tenn gjerne noen stearinlys for god stemning.

Bevar fatningen på visning

At huset skal lukte rent og godt på visning er en selvfølge. En stund var det svært vanlig å bake kanelboller eller steke vafler før en visning for å skape ekstra god stemning og assosiasjoner, men det er ikke nødvendig. Så lenge huset lukter rent, bør dette være godt nok.

Det er delte meninger om du bør være med på visningen eller la megleren gjøre dette alene. Noen kjøpere vil gjerne snakke med de som bor der, for å få førstehåndskunnskap fra den som naturligvis kjenner boligen aller best.

Andre synes det er best å se boligen uten at eierne er til stede. Velger du å være med på visningen, er det svært viktig å bevare fatningen. Du må være forberedt på at noen kanskje ikke liker huset ditt, og du må kunne håndtere alle spørsmål og kommentarer på en profesjonell måte.

Hold dyr og barn unna

Det er lurt å holde hunden, katten og andre kjæledyr borte under visningen, slik at man ikke risikrer at de drar med seg møkkete labber inn, eller at man skremmer vekk allergiske eller redde kjøpere. Du bør heller ikke ha med barn på visningene, da de kan ta mye fokus og oppmerksomhet vekk fra boligen.

Allier deg med en nabo

Dersom du har en ekstra god og koselig nabo, kan det være en idé å alliere seg med denne naboen i forkant av visningen. Du kan spørre om han eller hun kan være synlig og tilgjengelig for en prat når kjøperne undersøker uteområdet og nabolaget på visningen.

Det er lite som er så kjedelig som dårlige naboer, og helhetsinntrykket trekkes opp mye hvis de potensielle kjøperne får oppleve, i stedet for å høre, at boligen ligger i et godt nabolag. Hvis det faller seg naturlig, kan naboen også nevne det som er positivt med huset og nabolaget ellers.

Finn rett megler

Hvis alt dette høres stressende ut, kan løsningen ganske enkelt være å finne riktig megler. Har du en megler med god erfaring og kunnskap om eiendomsmegling, som kjenner lokalomårdet og vet hvordan du best kan nå frem til kjøperne, kan du i større grad lene deg tilbake og følge meglerens råd og anbefalinger.

Sammenlign tilbud fra flere meglere

Dersom du gjør god research og sonderer meglermarkedet på forhånd, er det større sjanse for å komme godt ut av valget både økonomisk og opplevelsesmessig. Eiendomsmegler.no gjør det lettere for deg i denne elimineringsprosessen. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut kontaktskjemaet på Eiendomsmegler.no, og du vil få tilbud fra flere av dine lokale meglere.

På den måten er det meglerne som må gjøre det lille ekstra for å kjempe om din gunst, og du sitter med makten til slutt. Dette sørger for en bedre pris og mer kontroll over prosessen, uten at du må løpe frem og tilbake mellom meglerkontorene for å forhandle.


Artikkelserie: Salg av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:

 1. Selge eller kjøpe bolig først?
 2. Når lønner det seg å selge?
 3. Så lang tid tar det å selge boligen
 4. Slik velger du rett megler
 5. Alt du trenger å vite om e-takst
 6. Prospektet beskriver boligen
 7. Hva følger med boligen ved salg?
 8. 11 tips ved salg av bolig
 9. Lønnsom oppussing
 10. Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
 11. Markedsføring som gjør boligen synlig
 12. Bør du godta kuppforsøk av bolig?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt