Budkalkulator

Kjøpe bolig? Regn ut hva du kan by

Bruk kalkulatoren til å regne ut totalprisen og den maksimale budprisen din for boligen du ønsker å kjøpe.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 26.07.2023
Innhold:

Enten du vil sjekke maksprisen din på en bolig før budrunden starter, eller du vil forsikre deg om at du har råd til å legge inn et bud, så hjelper kalkulatoren deg å holde deg innenfor budsjettet ditt.

Hvordan fungerer budkalkulatoren?

Basert på informasjonen du fyller inn, får du umiddelbart oversikt over totalprisen, kvadratmeterprisen og hva ditt maksbud vil være for boligen du er interessert i.

Slik bruker du kalkulatoren

For å hjelpe deg å regne ut totalpris og maksimal budpris, trenger kalkulatoren informasjon om boligen og budsjettet ditt.

Hva er budsjettet ditt?

Det første vi trenger å vite er budsjettet ditt, den såkalte «kjøperammen» din. Har du fått finansieringsbevis fra banken, er det dette budsjettet ditt og tallet du fyller inn.

Kalkulatoren trenger dette for å beregne det høyeste mulige budet du kan legge inn på boligen, med hensyn til alle utgiftene, utover selve kjøpesummen.

Hva vil du by?

I dette feltet skriver du prisantydningen på boligen, eller budet du vurderer å legge inn.

Tallet du legger inn her er den tenkte budprisen på boligen, altså summen du byr på boligen som ikke inkluderer eventuell fellesgjeld og andre omkostninger. De andre kostnadene legger du inn senere.

Les mer: Slik fungerer budrunden

Boligens fellesgjeld

Her legger du inn den eventuelle fellesgjelden på boligen. Dette trenger vi for å regne ut totalprisen på boligen, altså den faktiske summen du må betale ved et kjøp.

Les mer: Alt du trenger å vite om fellesgjeld

Omkostninger minus dokumentavgift

Her legger du inn andre utgifter som er oppgitt i prospektet, slik som tinglysingsgebyr og pantattest. Pass på at du ikke legger inn estimert dokumentavgift, ettersom kalkulatoren selv regner ut denne når du velger eierform under.

Les mer: Husk omkostninger ved kjøp av bolig

Eierform

Her velger du eierform på boligen. Dette er spesielt viktig om du skal by på en selveierbolig. Er det selveier, vil kalkulatoren automatisk regne ut og legge dokumentavgiften til i totalprisen.

Størrelse i kvadratmeter

I dette feltet kan du legge inn størrelsen på boligen du vil by på. Kalkulatoren estimerer deretter kvadratmeterprisen på boligen.

Hva betyr resultatene?

Etter at du har fylt inn informasjonen, vil kalkulatoren regne ut for deg. Under går vi gjennom hva de ulike tallene betyr.

Kvadratmeterpris:
Om du oppgir størrelsen på boligen, vil du få kvadratmeterprisen på boligen, basert på den estimerte totalprisen.

Dokumentavgift:
Viser hva dokumentavgiften blir, basert på kjøpesummen, men gjelder kun selveierboliger.

Skal du kjøpe selveierbolig, må du nemlig betale en dokumentavgift på 2,5 % av kjøpesummen. Dokumentavgiften skal dessuten dekkes med egenkapitalen din.

Totalpris:
Her får du den faktiske totalprisen du må betale, inkludert budpris, fellesgjeld og gebyrer og avgifter. Totalprisen må være innenfor kjøperammen/budsjettet ditt.

Du kan by opptil:
Her estimerer vi det høyeste budet du kan gi på boligen og fortsatt være innenfor budsjettrammen/kjøpe rammen din. Da vet du hvor langt du har råd til å strekke deg i budrunden.

Spørsmål om budkalkulatoren?

Vi håper budkalkulatoren vår kan gjøre kjøpsprosessen din litt enklere. Har du spørsmål om denne kalkulatoren, håper vi at du tar kontakt med oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Prøv kalkulatoren nå!

Landsoversikt