To kvinner står på kjøkkenet sitt og gir bud på en bolig

Skal du gi bud på en bolig? Slik fungerer budgivning

Et bud må alltid gis skriftlig til megler, og selve budrunden må gjennomføres på forsvarlig vis. Les mer om reglene for budrunden og hvordan du legger inn bud.

Bilde av Anna Nguyen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 21.08.2023
Innhold:

Regler for budrunden

For å forstå hvordan en budrunde foregår, er det lurt å vite de fem reglene som ligger til grunn for prosessen.

1. Bud må alltid gis skriftlig til megler

Alle bud og motbud, samt aksept eller avslag fra boligselger, må gis skriftlig.

Dette betyr ikke at du ikke kommer til å snakke med megler eller selger på telefon. For at et bud skal være gyldig, må det sendes inn skriftlig til megleren.

Vær oppmerksom på at alle elektroniske meldinger, som e-post og SMS, regnes som godkjente skriftlige bud. Dette gjelder så lenge informasjonen som sendes i meldingen er tilgjengelig for ettertiden.

2. Du må legitimere deg for å gi bud

For at budrunden skal gå så smidig som mulig, ber megleren deg om gyldig legitimasjon og signatur før du legger inn det første budet ditt.

I dag kan du identifisere deg på nett ved å signere med BankID eller MinID.

Etter at du har gitt det første budet, trenger du ikke å legitimere deg for på nytt når du gir bud i samme budrunde. Resten av budgivningen vil foregå på SMS eller e-post.

Et par som snakker sammen etter at de har nettopp har lagt inn bud på SMS
Enklest: Etter det første budet hvor alle formaliteter er i orden, kan du fortsette å by på boligen via SMS.

3. Du må sende inn budskjema

Et bud må inneholde en viss type informasjon. Megler spør vanligvis om dette i et budskjema, som du fyller ut samtidig som du legitimerer deg:

 • Eiendommens adresse
 • Kjøpesum
 • Kontaktinformasjon
 • Finansieringsplan*
 • Akseptfrist
 • Overtakelsesdato
 • Eventuelle forbehold**

* Legg kun til finansieringsplanen for det spesifikke budet du sender inn. Da vet ikke megleren og selgeren akkurat hvor langt du har mulighet til å strekke deg for å få boligen. Så lenge du legger ved kontaktinformasjonen til banken din, vil megleren dobbeltsjekke at du har dekning for hvert bud du gir.

** Før du legger inn et bud med forbehold, bør du sjekke med megler hvordan det vil fungere. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) opplyser om at et bud med forbehold normalt ikke vil aksepteres «før forbeholdet er avklart».

4. Budrunden skal gjennomføres på forsvarlig vis

Budrunden skal gjennomføres forsvarlig, som blant annet betyr at du ikke har lov til å:

 • gi bud til megler med akseptfrist tidligere enn kl. 12 første virkedag etter siste annonserte visning.
 • sette en akseptfrist som er for kort til at megler rekker å gi beskjed til selger og andre budgivere at et bud er gitt, samt eventuelle forbehold. Som regel må budet minst ha 30 minutters akseptfrist.
 • gi bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere.

Usikker på hvor mye du skal by? Regn ut med budkalkulatoren vår.

5. Du som budgiver har visse krav

I forbindelse med budgivingen skal megler blant annet gi deg

 • en skriftlig bekreftelse på mottatt bud, så fort som mulig.
 • løpende oppdateringer om nye bud, samt forbehold.
 • informasjon om alle de ulike budene på eiendommen og aktuelle forbehold, når du spør om det.
 • en anonymisert kopi av budjournalen om du spør om det, uavhengig av resultat.

Er du ekstra opptatt av å være anonym, kan du fremme budet gjennom en fullmektig.

En megler som snakker i telefonen
Forsvarlig: Megler må få tid til å informere alle interessenter om nye bud.

Slik gir du bud

Når du skal legge inn bud, kan du gjøre det til megler eller direkte til selger. Gjør du sistnevnte, gjelder ikke nødvendigvis reglene som er beskrevet over.

Hvordan gi bud til megler

Når du gir bud til megler, må budet gis skriftlig. Det stiller visse krav til gjennomføring av budrunden, og meglerkontorene har kommet opp med flere gode løsninger.

Dette kan for eksempel være at du som budgiver sender inn bud gjennom

 • en app for bud
 • det digitale prospektet eller annonsen
 • MMS eller e-post med utfylt budskjema, bilde av ID og egen signatur
 • en tur innom meglerkontoret med ID

Her må du selv sjekke hvilke muligheter som finnes. Du finner ut av dette ved å høre på visning, se på prospektet, lese på meglerfirmaenes nettsider eller kontakte megleren direkte. Har du meldt deg opp på liste på visning, får du normalt lenke til budrunde på SMS.

Les også: 7 tips til budrunden

Det er viktig å forsikre deg om at budet ditt faktisk når fram til megler. I en budrunde er det kjedelig å finne ut at budet ditt ble liggende i utboksen fordi du ikke hadde dekning på mobilen. Dobbeltsjekk dersom du skulle være i tvil.

Husk at du også kun trenger å levere inn budskjema for det første budet ditt. Etter det kan du fortsette å by på SMS.

Hvordan gi bud direkte til selger

Enkelte budgivere velger å gi et privat bud direkte til selger, fremfor gjennom en megler. Da risikerer du å ikke få all den lovpålagte informasjonen som vanligvis gis fra megleren.

Du kan blant annet miste opplysninger om hva andre budgivere er villig til å betale for boligen, slik at du risikerer å betale overpris.

Fordelen med å gi et privat tilbud er at du ikke trenger å følge reglene som er beskrevet over.

Svar på vanlige spørsmål om budgivning

Hvor tidlig kan jeg gi bud?

Budrunden åpnes offisielt så snart annonsen er publisert, og det er mulig å sende inn bud allerede da.

Reglene sier likevel at det ikke er lov å gi et bud som har akseptfrist tidligere enn kl. 12 dagen etter siste annonserte visning. Meglere vil ikke videreformidle budet ditt dersom du ikke respekterer denne regelen.

Selger har imidlertid lov til å ta imot og godta et bud når hen selv ønsker. Du kan dermed unngå denne regelen ved å gi et bud direkte til selger, og håpe at det blir godtatt uten at selger krever en budrunde.

Kan jeg legge inn bud før visning, på kvelden eller i helgen?

Ja, men reglene nevnt ovenfor gjelder.

Megler skal ha nok tid til å gi beskjed til de andre budgiverne og sjekke finansieringen din. Samtidig skal megleren ha tidligste akseptfrist kl. 12 dagen etter siste annonserte visning.

Dermed spiller det liten rolle om du legger inn budet på kvelden dagen før.

Ønsker du å forsøke å «kuppe» budrunden, må du i så fall legge inn et bud direkte til selger, som har rett til å akseptere det budet hen foretrekker.

Hva er et motbud?

Et motbud er selgers prisforslag med en frist.

Godtar du motbudet, inngår du en juridisk bindende avtale med selger. Du kan gjerne se på det som en mulighet til å kjøpe boligen til en fastpris bestemt av selger.

Et motbud er bindende for selgeren fram til akseptfristen er ute, eller til du godtar budet. Selger kan ikke godta andre høyere bud mens du har betenkningstid på motbudet du har fått.

Hva er et skambud?

Et skambud er et bud som er langt under prisantydning.

Det finnes ingen regel om minstebeløp for budgivningen. Du kan dermed i teorien gi et bud som er flere millioner lavere enn prisantydning.

Vær likevel oppmerksom på at dette kan gjøre selger fornærmet, eller ses på som svært useriøst. Overveier du dette, er det viktig å forstå konteksten, eksempelvis på hvor lenge boligen har vært ute til salgs.

Hva er finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er et skriftlig bevis fra banken som sier nøyaktig hvor mye du kan få i lån. Det beskriver blant annet hvor mye egenkapital og sikkerhet du har, samt hvor mye lånet vil koste. Det er gyldig i 3 måneder etter at det er utstedt, og kreves for at du kan legge inn bud på en leilighet eller annen bolig.

Det anbefales ikke at du viser finansieringsbeviset til megler eller selger. Du bør heller gi dem kontaktinformasjonen til banken som har gitt deg finansieringsbevis. Da kan de selv sjekke med banken at du har dekning for budet ditt. Les mer om finansieringsbevis på søstersiden vår Lån.no.

Må jeg ha et finansieringsbevis for å gi bud?

Ja, du må ha et finansieringsbevis for å gi bud.

Det er fordi det er et skriftlig bevis fra banken som sier nøyaktig hvor mye du kan få i lån. Den inneholder informasjon om hvor mye egenkapital og sikkerhet du har, og hvor mye lånet vil koste deg.

Det anbefales å ikke vise finansieringsbeviset til megler eller selger. Istedenfor bør du gi kontaktinformasjonen til banken din som har gitt finansieringsbevis. På denne måten kan de selv sjekke med banken at du har dekning for budet du har gitt. Les mer om finansieringsbevis på søstersiden vår Lån.no.

Kan jeg angre på et bud?

Nei, du kan ikke angre på et bud etter at megler har videreformidlet det til selger slik at selger har fått informasjon om budet.

Budet ditt er bindende fram til akseptfristen har gått ut, med mindre selger avslår budet eller du får opplysning om at boligen er solgt til en annen budgiver.

Kan jeg angre på et boligkjøp?

Nei, du kan ikke angre på et boligkjøp.

Må selger akseptere det høyest budet?

Nei, selgeren står fritt til å godta eller forkaste alle bud. Det medfører at selger kan godta et lavere bud enn ditt dersom hen ønsker det.

Når vet jeg at jeg har vunnet budrunden?

Når akseptet av budet ditt har blitt formidlet før akseptfristen er gått ut. Da har du og selger inngått en bindende avtale, og du har vunnet budrunden.

Godtar du et motbud innen akseptfristen, er dette også en bindende avtale som betyr at du har vunnet budrunden.

Reglene beskrevet i denne artikkelen er basert på en felles guide som er utformet av partene i bolighandelen.

De består av Forbrukertilsynet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund.

Guiden deres er blant annet basert på forskrift om eiendomsmegling.

Kilde: Nef.no

Vurderer du å selge før du kjøper? Sammenlign tilbud fra lokalkjente eiendomsmeglere.


Tips ved kjøp av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie hvor Eiendomsmegler.no gir deg tips ved kjøp av bolig.

 1. Guide for førstegangskjøpere
 2. Slik får du boliglån
 3. 15 tips til hva du bør sjekke på visning
 4. Slik fungerer budgivning
 5. Vinn budrunden uten å betale for mye
 6. Overtakelse av ny bolig

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt