To kvinner står på kjøkkenet sitt og gir bud på en bolig

Skal du gi bud på bolig? Slik fungerer budgivning

Et bud må alltid gis skriftlig til megler, og selve budrunden må gjennomføres på forsvarlig vis.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 15. mars 2021

Reglene for budgiving

Før du får se akkurat hvordan en budrunde foregår, er det viktig å forstå de grunnleggende reglene som ligger til grunn for prosessen.

Innholdsfortegnelse

Hopp direkte til rett avsnitt i artikkelen:

  1. Bud må alltid gis skriftlig
  2. Du må legitimere deg
  3. Du må legge ved relevant info
  4. Budrunden skal gjennomføres på forsvarlig vis
  5. Som budgiver har du visse krav
  6. Slik legger du inn bud
  7. Svar på vanlige spørsmål om budgivning
Vis mer

1. Bud til megler må alltid gis skriftlig

Alle bud og motbud, samt aksept eller avslag fra boligselger, må gis skriftlig.

Dette betyr ikke at du ikke kommer til å snakke med megler eller selger på telefon, men det innebærer at alle bud må sendes inn skriftlig for at de skal være gyldige.

Vær oppmerksom på at alle elektroniske meldinger, som e-post og sms, regnes som godkjente skriftlige bud. Dette gjelder så lenge informasjonen som sendes i meldingen er tilgjengelig for ettertiden.

2. Du må legitimere deg

I tillegg er det et krav om at alle budgivere må legitimere seg.

For at budrunden skal gå så smidig som mulig, ber megler deg om gyldig legitimasjon og signatur før du legger inn ditt første bud. I dag går det an å gi bud og identifisere seg over nett, så lenge du signerer med BankID eller MinID.

Etter at du har levert inn det første budet, kan resten foregå på sms eller e-post, da du ikke trenger å legitimere deg for hvert enkelt bud.

Et par snakker sammen etter at de har nettopp har lagt inn bud på sms
Enklest: Etter det første budet hvor alle formaliteter er i orden, kan du fortsette å by på boligen via sms.

3. Du må legge ved relevant info

Et bud må inneholde en viss type informasjon. Dette spør vanligvis megler om i et budskjema, som du fyller ut samtidig som du legitimerer deg.

Det bør inneholde

  • Eiendommens adresse
  • Kjøpesum
  • Kontaktinformasjon
  • Finansieringsplan*
  • Akseptfrist
  • Overtakelsesdato
  • Eventuelle forbehold

*Legg kun til finansieringsplanen for det spesifikke budet du sender inn, slik at ikke megler og selger får vite akkurat hvor langt du har mulighet til å strekke deg for å få boligen. Så lenge du legger ved kontaktinfo til banken din, vil megler dobbeltsjekke at du har dekning for hvert bud du gir.

Obs! Før du legger inn et bud med forbehold, bør du sjekke med megler hvordan det vil fungere. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) opplyser om at et bud med forbehold normalt ikke vil aksepteres «før forbeholdet er avklart».

4. Budrunden skal gjennomføres på forsvarlig vis

Budrunden skal gjennomføres forsvarlig. Det betyr blant annet at du ikke har lov til å

  • gi bud til megler med akseptfristen tidligere enn kl. 12 første virkedag etter siste annonserte visning.
  • sette en akseptfrist som er for kort til at megler, så langt det er nødvendig, rekker å gi beskjed til selger, andre budgivere og interessenter at et bud er gitt, samt eventuelle forbehold (som regel må man ha minst 30 minutters akseptfrist).
  • gi bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere.

5. Som budgiver har du visse krav

I forbindelse med budgivingen skal megler blant annet gi deg

  1. en skriftlig bekreftelse på mottatt bud, så fort som mulig.
  2. løpende oppdateringer om nye bud, samt forbehold.
  3. informasjon om alle de ulike budene på eiendommen, samt aktuelle forbehold, når du spør om det.
  4. en anonymisert kopi av budjournalen dersom du spør om det, uavhengig av resultat.

Obs! Er du ekstra opptatt av å være anonym, bør du fremme budet gjennom en fullmektig.

En megler snakker i telefonen
Forsvarlig: Megler må få tid til å informere alle interessenter om nye bud.

Slik legger du inn bud

Når du skal legge inn bud, kan du gjøre det til megler eller direkte til selger. Gjør du sistnevnte, gjelder ikke nødvendigvis reglene som er beskrevet over.

Å gi bud til megler

Når du gir bud til megler, må budet gis skriftlig. Det stiller visse krav til gjennomføring av budrunden, og meglerkontorene har kommet opp med flere gode løsninger.

Dette kan for eksempel være at du som budgiver sender inn bud via

  • en budapp
  • det digitale prospektet eller annonsen
  • MMS eller e-post med utfylt budskjema, bilde av ID og egen signatur
  • en tur innom meglerkontoret (ikke glem ID!)

Her må du rett og slett sjekke hvilke muligheter som finnes ved å høre på visning, ta en titt på prospektet, lese på meglerfirmaenes nettsider eller kontakte megler direkte. Har du meldt deg opp på liste på visning, får du normalt lenke til budrunde på sms.

Husk at det er viktig å forsikre deg om at budet ditt faktisk når fram til megler. I en budrunde er det kjedelig å finne ut at budet ditt ble liggende i utboksen fordi du ikke hadde dekning på mobilen. Dobbeltsjekk dersom du skulle være i tvil.

Glem heller ikke at du bare trenger å levere inn budskjema for det første budet ditt. Etter det kan du fortsette å by på sms.

Å gi bud direkte til selger

Det hender av og til at noen budgivere velger å gi et privat bud direkte til selger, framfor å gå via megler. Faren her er at du ikke nødvendigvis får all den lovpålagte informasjonen som gis via megleren. Dessuten får du ingen opplysninger om hva andre er villige til å betale for boligen, og du kan ende opp med å betale overpris. Fordelen med å gi et privat bud er at du kan gå utenom reglene skildret over.

Svar på vanlige spørsmål om budgivning

Hvor tidlig kan jeg gi bud?

Budrunden åpnes offisielt så snart annonsen er publisert, og det er mulig å sende inn bud allerede da. Reglene sier at det ikke er lov å gi et bud som har akseptfrist tidligere enn kl 12 dagen etter siste annonserte visning, og meglere vil ikke videreformidle budet ditt dersom du ikke respekterer denne regelen. Selger har imidlertid lov til å ta imot og godta et bud når hen selv ønsker, så du kan unngå denne regelen ved å gi et bud direkte til selger og håpe at det blir godtatt uten at selger krever budrunde.

Kan jeg legge inn bud før visning, på kvelden eller i helgen?

Ja, men reglene over gjelder. Megler må få tid til å gi beskjed til de andre budgiverne og sjekke finansieringen din. I tillegg må bud til megler ha tidligste akseptfrist kl. 12 dagen etter siste annonserte visning. Da spiller det liten rolle om legger inn budet på kvelden dagen før. Ønsker du å forsøke å «kuppe» budrunden, må du i så fall legge inn et bud direkte til selger, som har rett til å akseptere det budet hen foretrekker.

Hva er et motbud?

Noen ganger kan selger gi deg et motbud. Dette er selgers prisforslag, med en frist. Godtar du dette motbudet, inngår du en juridisk bindende avtale med selger. Du kan gjerne se på det som en mulighet til å kjøpe boligen til en fastpris bestemt av selger. Får du et motbud vil dette være bindende for selger fram til akseptfristen er ute eller du godtar budet. Selger kan følgelig ikke godta andre høyere bud mens du har betenkningstid på motbudet du har fått.

Hva er et skambud?

Et skambud er et bud som er langt under prisantydning. Det finnes ingen regel om minstebeløp for budgivningen, så du kan i teorien gi et bud som er flere millioner lavere enn prisantydning. Vær likevel obs på at dette kan gjøre selger fornærmet, eller ses på som svært useriøst. Overveier du dette, er det viktig å se på konteksten, ikke minst hvor lenge boligen har vært ute til salgs.

Hva er finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er et skriftlig bevis fra banken som sier nøyaktig hvor mye du kan få i lån. Det beskriver blant annet hvor mye egenkapital og sikkerhet du har, samt hvor mye lånet vil koste. Det er gyldig i 3 måneder etter at det er utstedt, og kreves for at du kan legge inn bud på en leilighet eller annen bolig.

Det anbefales ikke at du viser finansieringsbeviset til megler eller selger. I stedet bør du gi dem kontaktinfoen til banken som har gitt deg finansieringsbevis slik at de kan sjekke med banken at du har dekning for budet ditt. Les mer om finansieringsbevis på vår søsterside Lån.no.

Må jeg ha et finansieringsbevis for å gi bud?

Ja, du må ha et finansieringsbevis for å gi bud. Det er fordi det er et skriftlig bevis fra banken som sier nøyaktig hvor mye du kan få i lån. Det skildrer blant annet hvor mye egenkapital og sikkerhet du har, samt hvor mye lånet vil koste.

Det anbefales ikke at du viser finansieringsbeviset til megler eller selger. I stedet bør du gi dem kontaktinfoen til banken som har gitt deg finansieringsbevis slik at de kan sjekke med banken at du har dekning for budet ditt. Les mer om finansieringsbevis på vår søsterside Lån.no.

Kan jeg angre på et bud?

Nei, du kan ikke angre på et bud etter at megler har videreformidlet det til selger slik at selger har fått informasjon om budet. Budet ditt er bindende fram til akseptfristen har gått ut, med mindre selger avslår budet eller du får opplysning om at boligen er solgt til en annen budgiver.

Kan jeg angre på et boligkjøp?

Nei.

Må selger akseptere det høyest budet?

Nei, selger står fritt til å godta eller forkaste alle bud. Det medfører at selger kan godta et lavere bud enn ditt dersom hen ønsker det.

Når vet jeg at jeg har vunnet budrunden?

Du og selger har inngått en bindende avtale når aksept av budet ditt har kommet fram til deg før akseptfristen har gått ut. Godtar du et motbud innen akseptfristen, er dette også en bindende avtale som betyr at du har kjøpt boligen.

Reglene beskrevet i denne artikkelen er basert på en felles guide som er utformet av partene i bolighandelen. De består av Forbrukertilsynet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund. Guiden deres er blant annet basert på forskrift om eiendomsmegling.

Kilde: Nef.no

Vurderer du å selge før du kjøper? Sammenlign tilbud fra lokalkjente eiendomsmeglere.


Tips ved kjøp av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie hvor Eiendomsmegler.no gir deg tips ved kjøp av bolig.

  1. Guide for førstegangskjøpere
  2. Slik får du boliglån
  3. 14 tips til hva du bør sjekke på visning
  4. Slik fungerer budgivning
  5. Vinn budrunden uten å betale for mye
  6. Overtakelse av ny bolig

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt