Kundeservice

Her får du svar på det du lurer på angående tjenesten Eiendomsmegler.no, samt svar på vanlige spørsmål om boligsalg.

Generelt

Hvordan fungerer Eiendomsmegler.no?

Eiendomsmegler.no er en anbudstjeneste hvor du enkelt kan komme i kontakt med inntil fem interesserte meglere nær deg. Ved å sammenligne tilbud fra flere meglere sikrer du at du ikke betaler for mye i meglerhonorar. Meglerne vet at de konkurrerer med andre, og gir deg sine beste tilbud. Slik øker også sjansen for at du finner en megler du har god kjemi med, som har god lokalkunnskap og riktig salgsstrategi for boligen din.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet vårt. Vi velger da ut de meglerne som er mest interessert i å få deg som kunde, og de tar kontakt med deg. Du kan si ja til et godt tilbud, eller takke nei til alle – tjenesten er både uforpliktende og gratis.

Meglerne som er tilknyttet Eiendomsmegler.no betaler oss en sum for at vi videresender henvendelsen din til dem. Verken vi eller meglerne bruker kontaktinformasjonen din til noe annet enn å gi deg tilbudene du har etterspurt. Tjenesten følger alle regler om personvern, og vi selger selvfølgelig ikke kontaktinformasjonen din videre.

Koster det noe å bruke Eiendomsmegler.no?

Eiendomsmegler.no er en gratis og uforpliktende tjeneste. Det koster deg maksimalt et par minutter å be om tilbud, og gevinsten kan bli enorm. Et boligsalg kan være livets største handel, og ved å sammenligne flere meglere sikrer du at det blir så bra som mulig.

Eiendomsmeglerne betaler et fast beløp for å ha muligheten til å konkurrere om deg som potensiell kunde. Dette gjør at vi kan tilby en gratis tjeneste for deg som ønsker å få gode tilbud på meglere.

Jeg ønsker å kjøpe bolig – kan dere hjelpe meg?

Nei, Eiendomsmegler.no er utelukkende en tjeneste for deg som skal selge en bolig du allerede eier. Vi formidler ingen tilbud om å leie eller kjøpe bolig. Du finner altså ikke ny bolig via Eiendomsmegler.no.

Hva er et for høyt meglerhonorar?

Det er vanskelig å si noe om hva som er et for høyt meglerhonorar. Prisen varierer fra bolig til bolig, sted til sted og megler til megler. I Norge kan du velge å betale for megler på to ulike måter – med en provisjon basert på salgssummen, eller med timepris.

Som regel ligger provisjonen på 1–3 prosent av salgssummen, mens timeprisen kan ligge på rundt 2000 kroner, avhengig av megler og sted. Dessuten spiller selvsagt andre faktorer inn, slik som boligens prisklasse, hvor enkelt det er å selge boligen, og hvor mye du ønsker å bruke på markedsføring.

Den beste måten å unngå å betale for mye for en megler er å sammenligne tilbud fra flere meglere. Da ser du forskjellene klart og tydelig. Fyll ut skjemaet for å be om tilbud fra flere meglere via Eiendomsmegler.no.

Les mer: Dette bør du huske på når du skal velge megler

Koster det noe å kontakte en megler med spørsmål?

De fleste meglere er villige til å svare på spørsmål og skape et forhold hvis de tror at de kan få muligheten til å selge boligen din. Men de har generelt ingen plikt til å informere publikum om boligsalg, så de må ikke svare deg hvis du stiller dem et spørsmål.

For å gjøre det enklere for både boligselgere og boligkjøpere, skriver vi artikler med svar på spørsmål mange har rundt boligsalg. Du finner et titalls artikler om boligsalg- og kjøp her.

Hva er meglerens jobb/rolle?

En megler er en fagperson som er spesialisert på å selge boliger. I forbindelse med et boligsalg, er meglers rolle å tilrettelegge for salg. Dette gjøres ved å ha ansvar for å

  • verdisette boligen
  • hyre inn eksterne fagpersoner, som en takstmann og en fotograf
  • markedsføre boligen
  • organisere visning og budrunde
  • organisere og se over alt papirarbeid

Noe ikke alle vet, er at megler også skal passe på både selgers og kjøpers interesse, selv om det bare er selger som betaler for megleren. Målet for megler er dermed at begge parter skal være fornøyde, og at boligtransaksjonen skjer smidig og i henhold til reglene.

Tidligere ble meglerne ofte beskrevet som cowboyer, men med innføringen av eiendomsmeglingsloven i 2007 er det satt strenge krav til hvordan megler skal oppføre seg.

Les mer: Hva slags kompetanse har en eiendomsmegler?

Hvem står bak Eiendomsmegler.no?

Eiendomsmegler.no er helt uavhengig av bransjens aktører. Vi er ikke tilknyttet noe meglerfirma eller bransjeforening. Eiendomsmegler.no er kun en markedsplass hvor meglere og selgere kan møtes.

Tjenesten drives av det norske selskapet Nettbureau, som har tilsvarende virksomhet i hele Skandinavia og deler av Europa. I Norge driver vi tjenester som Flytte.no, Strøm.no, Forsikringer.no og Varmpepumpe.no. Vi driver tilsvarende meglertjenester i for eksempel Sverige (Mäklare.se), Danmark (Ejendomsmægler.dk) og Spania (Inmobiliarias.es).

Med over 10 års erfaring og et egenutviklet datastyringssystem kan du føle deg trygg når du bruker Eiendomsmegler.no.

Les mer: Om Eiendomsmegler.no

Er det mulig å selge boligen selv, uten megler?

Ja, det er fullt mulig å selge boligen selv, uten megler. Når det er sagt, så kan det være en utfordring. Du må blant annet holde styr på det meste av papirarbeidet selv, samtidig som at du mest sannsynlig også må hyre inn hjelp fra en advokat eller megler for visse deler av transaksjonen. I tillegg kan noen kjøpere være skeptiske til å kjøpe bolig uten hjelpen til en eiendomsmegler.

Det finnes imidlertid hybridtjenester på nett hvor du håndterer noe av arbeidet selv, men har tilgang til meglertjenester i bakgrunnen.

Les mer: Selge bolig uten megler: 7 ting du bør tenke gjennom

Henvendelsen din på Eiendomsmegler.no

Jeg har fått beskjed om at flere meglere skal kontakte meg, men jeg har ikke hørt fra noen. Hva bør jeg gjøre?

Du vil ofte bli kontaktet umiddelbart, og senest innen 1-2 dager. Dersom du ikke har blitt kontaktet av en eiendomsmegler etter 2 virkedager, kan du sende en e-post til oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., så skal vi undersøke hva som har skjedd.

Hvorfor har jeg bare matchet med én megler? Da kan jeg ikke sammenligne!

Normalt vil du bli kontaktet av flere meglere, og maksimalt fem stykker. Noen ganger får du bare ett eller to tilbud. Dette kan skje når flere faktorer virker sammen, dersom det for eksempel er få meglere i området ditt som mottar henvendelsen din, og enda færre av dem som spesialiserer seg på boligtypen din.

Prøv gjerne tjenesten vår igjen etter en måned eller to. Da kan det hende flere meglere som passer deg har knyttet seg til Eiendomsmegler.no.

Jeg vil ikke bli oppringt. Kan jeg få skriftlige tilbud?

Hvis du bare er interessert i skriftlige tilbud, kan du sende oss en e-post på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og fortelle oss dette, så gir vi beskjed videre til meglerne. Da vil du bare få tilbud på e-post eller tekstmelding.

Jeg angrer på at jeg ba om tilbud. Hva bør jeg gjøre?

Hvis du har bedt om tilbud via Eiendomsmegler.no, men av en eller annen grunn angrer på det, kan vi selvsagt hjelpe deg. Send en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og gi oss beskjed om at du angrer, så sier vi ifra til meglerne at de ikke skal kontakte deg likevel.

Jeg ønsker ikke å bli kontaktet av en eller flere av meglerne dere har oppgitt at får henvendelsen min. Kan dere stryke den/dem?

Selv om du allerede har eller har hatt kontakt med et av meglerforetakene, er det stor sjanse for at du får et bedre tilbud fra dem når de vet at du sammenligner flere meglere.

Hvis du tross dette ikke ønsker å bli kontaktet av spesifikke byråer, kan du sende oss en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og be om at vi sletter forespørselen som er sendt til dem det gjelder.

Må jeg bruke en megler som Eiendomsmegler.no satte meg i kontakt med, hvis jeg bruker tjenesten?

Nei, du er aldri bundet til noe når du bruker Eiendomsmegler.no.

Tilbudene du får kommer fra anerkjente meglere i ditt område, og det er ofte nok til å finne den rette. Men du står alltid fritt til å velge den megleren du ønsker, enten du har funnet hen via tjenesten vår eller ikke.

Kan dere hjelpe meg med å velge megler?

Nei, vi er en uavhengig markedsplass for meglertjenester. Vi kan ikke involvere oss i prosessen mellom deg og meglerne.

Eiendomsmegler.no er imidlertid en god hjelp på veien. Du kan enkelt komme i kontakt med meglere som er genuint interessert i å hjelpe deg med å selge boligen din. Sammenlign dem og velg den beste megleren basert på tilbudene du får.

Hvordan velger jeg megler?

Meglerne synes ikke det er rart at du sammenligner flere og velger én av dem. Det er helt normalt. Dersom en megler forstår at du ikke sammenligner, vil nok meglerhonoraret settes høyere.

La tre til fem meglere komme hjem til deg for en ubetinget samtale om verdivurderingen, salgsprosessen og andre problemstillinger. Da ender det som regel i et godt valg.

Ha gjerne disse spørsmålene i bakhodet når du diskuterer:

  • Salgsstrategi – hvordan har megler tenkt til å gå fram for å nå rett kjøper?
  • Erfaring – Hvilke vellykkede salg i lokalområdet har megleren gjort?
  • Meglergebyr – Hvilken kostnadsstruktur gjelder?
  • Personlig kjemi – Hvordan er den personlige kontakten med megleren? Er det en person du stoler på?

Spørsmål om tjenesten

Jeg ønsker ikke å motta tilbud, jeg vil bare sammenligne prisen på meglere. Hva gjør jeg?

Meglernes priser er vanskelige å sammenligne, ettersom det er mange faktorer som bestemmer et meglerhonorar. Både boligtype, område og meglerkjede er noe av det som spiller inn på prisen. Det er derfor best å la flere meglere gi deg et tilbud når du selger. Da ser du hva det faktisk vil koste å selge akkurat din bolig, og kan sammenligne meglerne på en rettferdig måte.

Jeg har ikke tenkt til å selge boligen min, jeg vil bare ha en verdivurdering. Kan jeg bruke Eiendomsmegler.no til det?

Eiendomsmegler.no retter seg mot deg som skal selge bolig, i hvert fall innen et år. For verdivurderinger bør du i stedet kontakte enkeltmeglerfirmaer eller verdsettelsesselskaper direkte.

Kan jeg bruke Eiendomsmegler.no til å kjøpe bolig?

Nei, per i dag tilbyr vi ingen tjeneste for kjøp av bolig.

Kan jeg selge bolig i utlandet via Eiendomsmegler.no?

Du kan ikke fylle inn utenlandske adresser i skjemaet på Eiendomsmegler.no, men vi har søstersider i enkelte markeder i utlandet, som du gjerne kan bruke:

Hvis du har mulighet til å oppgi et lokalt telefonnummer, anbefaler vi at du gjør det. I meldingsfeltet kan du ellers beskrive omstendighetene rundt salget nærmere.

Kan jeg selge en tomt gjennom Eiendomsmegler.no?

Ja! Huk av for «selge tomt» i skjemaet, og oppgi resten av informasjonen vi ber om. Prinsippet er det samme som når du skal finne en megler for å selge en vanlig bolig.

Om sikkerhet og personvern

Kan jeg få tilbud uten å fylle ut skjemaet?

Nei, vi klarer ikke å matche deg med relevante og interesserte meglere uten at du fyller ut skjemaet, og blant annet oppgir hvor du skal selge og hva slags type bolig det er snakk om. Vi er imidlertid svært nøye med personvern, og forespørselen din vil bli slettet etter at interesserte meglere har kontaktet deg. Vi bruker heller aldri opplysningene din til noe annet enn det du har gitt samtykke til. Les mer i vår personvernerklæring.

Hvorfor må jeg oppgi personlige data?

Du må oppgi personlige data for at du skal få relevante, personlige tilbud. Det er mange faktorer som påvirker et boligsalg, og det er ikke mulig å få tilbud utelukkende basert på for eksempel adressen. Derfor trenger meglerne kontaktinformasjonen din. Den øvrige informasjonen vi ber om i skjemaet trenger vi for å kunne koble deg med riktig megler. Vennligst les mer i personvernerklæringen vår.

Hvordan håndterer dere personvernspørsmål, GDPR og sletting av data?

Du som bruker Eiendomsmegler.no kan være sikker på at informasjonen du fyller ut ikke brukes til noe annet enn å gi deg tilbud på meglertjenester innen 30 dager.

Vi følger reglene om datalagring i GDPR. Ønsker du at all informasjon om deg slettes, kan du sende en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., så sørger vi for at det skjer.

Kommer dere til å sende reklame til meg på e-post? Legger dere meg til på en e-postliste?

Nei, det eneste du mottar fra oss er en e-post som bekrefter at du har sendt inn skjemaet. Vi har også et tilbakemeldingssystem som sender ytterligere én e-post i etterkant av at du har brukt tjenesten vår, som spør om du ønsker å gi tilbakemelding om opplevelsen din. Utover dette mottar du ingen e-post, annet enn de konkrete tilbudene fra meglerne.

Vi har ingen e-postlister og sender ikke ut noen form for e-postmarkedsføring. Vi deler selvfølgelig ikke e-postadressen din med noen andre enn de konkrete meglerne du matches med, og de kan ikke benytte e-postadressen din til noe annet enn å gi deg et tilbud i den konkrete saken.

Det kan imidlertid hende at du ser annonser fra oss i innboksen din. Det kan se ut som om vi sender deg noe, men det er rett og slett en annonseplassering som brukes av plattformer som Google. Eiendomsmegler.no betaler noen ganger for annonser og da kan det hende vi dukker opp der. Dessverre er det ikke mulig å forhindre dette.

For å unngå å bli eksponert for annonser i gmail, kan du sørge for at du har delt den opp i henhold til Googles standardinnstillinger (Primær, Sosial, Kampanje). Da vil du ikke bli forstyrret av annonser i din primære innboks. Les Google sin instruks for hvordan du legger til eller fjerner innboks-kategorier i Gmail.

Dersom du bruker Outlook, må du betale for Microsoft 365 for å kunne fjerne annonser fra innboksen din. Les mer om hvordan du fjerner annonser fra Outlook her.

Vanlige spørsmål før et boligsalg

Bør jeg skaffe meg en boligselgerforsikring?

Ja, det er anbefalt for alle boligselgere å ha en boligselgerforsikring. Dette er en ansvarsforsikring som beskytter deg fra å stå personlig ansvarlig dersom boligkjøper kommer med økonomiske krav etter å ha oppdaget skjulte feil og mangler ved boligen din i etterkant av salget.

Les mer: Alt om boligselgerforsikring

Hva kan jeg ta med meg fra boligen når den er solgt?

Det er avhendingsloven som definerer hva du kan ta med deg fra boligen når den er solgt, men det står likevel ingenting i veien for at du og kjøper kan bli enige om noe annet.

I utgangspunktet kan du ta med deg alle gjenstander som ikke er skrudd fast. Det finnes likevel noen unntak fra loven, noe som har gjort at eiendomsmeglerbransjen har utarbeidet en veiledende liste over gjenstander som følger med boligen ved et salg.

Dette er dog bare en veiledning, og dersom du ønsker å ta med deg noe spesifikt fra boligen, så kan du opplyse om det i prospektet og i markedsføringen, slik at det er klart for kjøper med en gang.

Les mer: Hva følger med boligen ved salg?

Er det verdt det å betale for boligstyling før visning?

Det er stadig mer populært å betale for en boligstylist som fikser opp innredningen i boligen før den skal legges ut for salg. Det er ikke uten grunn, da stylistene ofte kan vise til salgstall over takst. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan vinne like mye på å følge boligstylistenes råd til hva du enkelt kan gjøre selv.

Les mer: Boligstyling du enkelt kan gjøre selv

Må man ha en budrunde?

Nei, du må ikke ha en budrunde for å selge boligen din. Det er vanligvis full avtalefrihet for overdragelse av eiendom og hva salgssummen skal være, med noen unntak. Du kan for eksempel selge en bolig til et familiemedlem etter avtale, eller du kan selge boligen til noen som byr på den før en planlagt budrunde skal starte. Å selge til et familiemedlem er én sak, mens det å godta bud før en planlagt budrunde gjerne ikke anbefales.

Les mer: Bør du godta kuppforsøk av bolig?

Jeg forstår ikke alle begrepene som brukes i forbindelse med boligsalg. Kan dere hjelpe meg?

Ja, vi har laget en snedig ordliste som forklarer de vanligste begrepene som brukes. I tillegg har vi skrevet flere artikler som beskriver de mest kompliserte begrepene og prosessene i mer detalj.

Hvor mye er dokumentavgiften på?

Dokumentavgiften er en del av omkostningene ved et boligsalg. Avgiften ligger på 2,5 prosent av kjøpesummen, noe som betyr at man må betale 25 000 kroner per million man betaler for boligen.

Merk: Dokumentavgift ved salg av bolig gjelder kun om det er selveier.

Les mer: Husk omkostninger ved kjøp av bolig

Hvem betaler dokumentavgiften?

Det er den som ønsker tinglysing av dokumentet som skal betale dokumentavgiften ved et boligsalg. Det gjøres gjerne via megler eller advokat, men det er boligkjøper som er ansvarlig for å betale avgiften.

Les mer: Husk omkostninger ved kjøp av bolig

Problemer med megler

Jeg er misfornøyd med megleren – kan jeg bytte?

Dersom du er utilfreds med megleren din, kan en ny megler med et nytt perspektiv bidra til å komme opp med nye salgsstrategier.

Det som er viktig å vite, er at du kan risikere å måtte betale dobbelt opp dersom du signerer en ny avtale. Eiendomsmeglingsloven § 7–3 sier at megleren har krav på betaling dersom boligen er solgt til noen hen har vært i kontakt med i oppdragstiden, inntil tre måneder etter at du sa opp avtalen, uavhengig av om hen bidro til salget eller ikke.

Er du misfornøyd, anbefaler vi at du først tar opp problemet med megleren din for å se om dette er noe dere kan løse sammen. Vær klar på at du ikke er fornøyd, og at du vurderer å kontakte nye meglere.

Husk også at du kan ha krav på prisavslag dersom den første megleren har gjort en dårlig jobb. Dette må du kunne dokumentere for å nå fram med en klage i Reklamasjonsklagenemda.

Les mer: Klage på eiendomsmegler

Megleren bidro til et dårlig boligsalg, kan jeg klage?

Ja, du kan klage på megler hvis du ikke er fornøyd. Først og fremst bør du ta opp saken med megleren. Dersom det ikke fører noe sted, kan du ta kontakt med fagansvarlig ved meglerkontoret. Hvis saken fortsatt ikke løses, kan du klage til Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglertjenester, som behandler tvister mellom forbrukere og eiendomsmeglere.

Les mer: Klage på eiendomsmegler

Annet

Jeg finner ikke svar på spørsmålet mitt, hva gjør jeg?

Send oss en e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., så svarer vi deg så fort som mulig.

Landsoversikt