Mann som har valgt å selge boligen selv holder visning for et ungt par

Selge bolig uten megler: 7 ting du bør tenke gjennom

Å selge bolig privat kan senke kostnadene ved boligsalg, men visste du at du vanligvis må betale for en eiendomsmegler likevel? Her er syv ting du bør tenke gjennom før du selger boligen selv.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. mai 2020
Tips til budrunden

Dette må du tenke på når du selger bolig selv

Vis mer

Man må ikke bruke en eiendomsmegler for å selge bolig. Med digitale medier er det lett å slenge opp en annonse på Finn.no eller Facebook, men det betyr ikke nødvendigvis at du gjør et bedre boligsalg av den grunn.

Forbrukerrådet sier for eksempel at du bør ha god tid til å gjøre en korrekt jobb, dersom du ønsker å selge boligen selv. Er du ikke sikker på om du har ferdighetene som trengs for å forstå salgsprosessen, så bør du benytte deg av en eiendomsmegler. Dette gjelder særlig hvis eiendommen har kompliserte eier- eller bruksforhold.

Vi har derfor laget en liste med ting du bør tenke nøye gjennom før du velger å selge boligen din selv. Synes du alt virker greit, kan du vurdere å gjennomføre boligsalgsprosessen selv.

Synes du det virker komplisert? Da anbefaler vi at du fyller ut skjemaet på siden, slik at du kan få tilbud fra flere eiendomsmeglere i området ditt. Da kan du enkelt finne en eiendomsmegler som kan gjennomføre boligsalget ditt på en god måte.

Dette bør du tenke over før du selger boligen din selv:

1. Du må ha en god sjekkliste

Selge bolig selv? Dette må du tenke over
Du må regne med å gjøre en god del research før du kan selge boligen din selv. Har du ikke god nok tid til dette arbeidet, anbefales det at du benytter deg av en eiendomsmegler.

En eiendomsmegler gjør mer enn å dukke opp på visning og være mellommann mellom deg og kjøperne under budrunden.

Hvis du velger å selge boligen din selv, må du blant annet huske å ta bilder av egen bolig, legge ut annonser på Finn.no og i sosiale medier, be kommunen om de riktige papirene som gir kjøper de riktige opplysningene om boligen din, gi kjøper alle andre relevante opplysninger som kan påvirke salget og fylle ut viktige papirer både før og etter salget.

Heldigvis finnes det tjenester som kan hjelpe deg med sjekklisten ved boligsalg, for eksempel Forbrukerrådets liste for de som selger bolig selv.

2. Det er mye papirarbeid

Ifølge avhendingsloven må selger gi kjøper korrekte opplysninger om alle relevante forhold som kan påvirke salget av en bolig.

For å sikre at du har all informasjon må du blant annet be om en grunnboksutskrift fra kartverket, innhente informasjon om boligen fra kommunen, få utarbeidet en god tilstands- eller boligsalgsrapport, innhente informasjon om prisen og tilstanden på liknende boliger, lage en salgsoppgave og skrive annonser til ulike plattformer.

Det er ikke umulig å fylle ut papirene selv, men det kan ta tid å sette seg inn i all informasjon. Det er også visse papirer som må fylles ut ved hjelp av profesjonelle.

Om oss

Eiendomsmegler.no

Usikker på om du vil selge boligen selv eller benytte deg av en eiendomsmegler?

Hvis du fyller ut skjemaet på Eiendomsmegler.no får du tilbud fra flere meglere i området ditt, slik at du kan sammenligne de ulike tilbudene og velge den megleren som passer best for deg.

Dette er i tråd med Forbrukerrådets anbefaling om at du bør sammenligne flere meglere før du finner den rette.

Tjenesten er i tillegg helt uforpliktende, og du kan derfor benytte deg av den selv om du ennå ikke er helt sikker på om du skal bruke eiendomsmegler eller ikke.

3. Det emosjonelle må ikke påvirke det profesjonelle

Mange eiendomsmeglere fraråder boligselgere å være tilstede på visning, fordi det ofte kan være sårende å høre potensielle kjøpere kritisere aspekter ved boligen man har bodd i lenge.

Det kan for eksempel være lett å gå rett i forsvarsposisjon når en kjøper ikke liker fargen på veggen. Og det går ikke nødvendigvis bedre for salget at du bruker flere minutter på å forklare hvorfor du valgte akkurat den fargen til stueveggen.

Det er også vanlig å bli opphisset under en spennende budrunde, og en av de viktigste tingene en profesjonell mellommann kan gi deg er ro og hjelp til å ta en god beslutning.

4. Ansvaret blir liggende på deg

Selger du boligen selv har du ingen mellommann å skylde på dersom du og kjøper kommer i konflikt. Mens eiendomsmeglere beskyttes av eiendomsmeglingsloven, gjelder ikke denne loven for salg utført av privatpersoner.

Du må derfor være klar over at du har det fulle juridiske og finansielle ansvaret rundt ditt eget boligsalg, hvis du selv velger å selge boligen. Dette innebærer for eksempel at du må sette deg inn i avhendingsloven, som blant annet sier hvilke opplysninger selger er pliktig å gi kjøper før et salg.

Har du ikke bestemt deg for om du skal bruke eiendomsmegler eller selge boligen selv? Sammenlign tilbud fra flere meglere nå, slik at du får full oversikt over alternativene dine.

Dette bør du tenke over før du selger boligen din selv
Det kan være mye arbeid å selge boligen selv. Selv om noen velger å gjøre dette, anbefales det at du får hjelp av en eiendomsmegler eller advokat til deler av salgsprosessen.

5. Du må få profesjonell hjelp uansett

Når en bolig selges, flyttes store verdier mellom selger og kjøper. Forbrukerrådet anbefaler derfor at du bruker en eiendomsmegler, advokat eller bank til å fylle ut skjema for tinglysing av eierskifte, utarbeide kjøpekontrakt og foreta eiendomsoppgjøret. Det er den eneste måten å sikre at alt blir gjort på korrekt måte.

Hvis kjøper i tillegg skal lånefinansiere kjøpet, krever som regel banken at oppgjøret foretas ved hjelp av en eiendomsmegler eller advokat. Dette er fordi selger sjelden vil overføre eiendommen til kjøper før betalingen er registrert, og fordi kjøper sjelden vil betale før eiendommen er i riktige hender. En mellommann fikser dette problemet umiddelbart.

6. Kjøper foretrekker eiendomsmegler

Tall fra Finn.no viser at litt under 2 % av dagens boliger blir solgt av private selgere. Dette betyr at det ikke er mange som har erfaring med å kjøpe av private selgere, og at kjøpere kan bli skeptiske hvis ikke eiendomsmegler er involvert i boligsalget.

DNBs kvartalsundersøkelse har for eksempel vist at 7 av 10 kjøpere foretrekker å forholde seg til en eiendomsmegler når de skal kjøpe bolig. Dermed kan du faktisk miste potensielle kjøpere ved å selge boligen selv, noe som kan bidra til en mer laber budrunde og en lavere salgspris enn om du hadde brukt en eiendomsmegler.

7. Verdien versus kostnaden til en eiendomsmegler

En eiendomsmegler koster mye. De siste årene har det i tillegg dukket opp tjenester som hjelper deg å selge boligen selv, noe som selvfølgelig kan friste for dem som ønsker å kutte i kostnadene forbundet med salget.

Likevel betyr ikke lavere salgskostnader at du i det store og det hele tjener penger på kutte ut eiendomsmegleren.

En eiendomsmegler har for eksempel kjennskap til markedet og vet hvordan man best når de potensielle kjøperne. Megleren vet også hvordan man skal tilrettelegge for en god budrunde. Det betyr at det er stor sannsynlighet for at du får flere interessenter på visning og at flere byr under budrunden når du bruker en eiendomsmegler.

Og én ekstra budgiver kan bety et titalls tusen, og kanskje også et par hundre tusen ekstra i salgspris. Da har du lett tjent inn meglerprisen, selv om den kanskje virket veldig stiv da du først begynte med boligsalgsprosessen.

Landsoversikt