Dette bør du huske på når du skal velge megler
Megleren kan ha mye å si for hvor godt salget av boligen din blir. Les tipsene til hva du bør tenke på før du velger.
Megler framfor meglerhus
Det er mye å tenke på når man skal selge bolig, og valg av megler er en av de første utfordringene. For å få solgt boligen for en god pris gjelder det samtidig å velge riktig. Det viktigste er å finne en megler du liker, framfor å velge et meglerhus med godt rykte.
Les også: 16 tips ved salg av bolig
Det er ikke nødvendigvis de mest kjente meglerhusene som har de beste meglerne, så gå heller for en person du får god kontakt med og som du tror vil presentere boligen din best. På befaring kan du for eksempel avslutte med å få megleren til å ha en visning av huset ditt til deg, slik at du ser hvordan han eller hun oppfører seg, samt stille spørsmål for å høre hva megleren kan om huset ditt. På den måten finner du fort ut om denne megleren er riktig eller ikke.
Her er en sjekkliste over hva du bør tenke på når du skal velge megler:
1. Flere tilbud
For det første er det smart å innhente tilbud fra flere meglere, slik at du kan sammenligne styrker og svakheter. For eksempel kan arbeidsprosess og erfaring variere fra megler til megler, og skille en god megler fra en dårlig en. Invitér derfor to eller tre meglere på besøk og hør hva slags tilbud de har å komme med og hva de sier om boligen. Be dem anslå boligens verdi. Sørg for å få tilbudene skriftlig så du kan gå igjennom dem etterpå og bruke tid på å sammenligne. Du bør ikke signere en avtale der og da.
2. Pris
Pris er ikke alt. Det vil si: Det er viktigere å få en høy salgspris på boligen enn at selve meglertjenestene er billigst mulig. En megler i det lavere prissjiktet må kanskje legge seg lavt fordi han eller hun ikke får oppdrag ellers.
Samtidig er prisen på meglertjenester noe man kan prute på, og samme megler gir gjerne en bedre pris dersom denne vet at tilbudet sammenlignes med andre.
3. Erfaring
Erfaring kommer åpenbart godt med ved salg av bolig. Om megleren har solgt mange lignende objekter før, vil denne være bedre forberedt på spørsmål og lettere vite hvordan treffe riktig målgruppe.
Samtidig er er det ikke gitt at et eldre, erfaren megler er den beste matchen for ditt objekt. Yngre meglere har mer å bevise og er avhengig av å gi et bra inntrykk for å bli anbefalt videre. Dersom det er snakk om salg av en ganske ordinær bolig, kan du risikere at en erfaren megler ser på det som en kjedelig rutine, mens en fersk megler trolig vil legge langt mer energi og kreativitet i salget.
4. Lokalt
Som en hovedregel bør du velge en megler som er lokalt kjent med området. Om megleren er kjent vil han eller hun vite prisnivået i området, og være i bedre stand til å selge boligen din. Han eller hun kan også lettere informere de som er interesserte om nærliggende skoler, butikker og kollektivtransport.
Husk at lokalkjent ikke betyr at megleren må bo eller ha kontor i området. Særlig ved salg av fritidseiendom kan det være at det beste valget er en som har kontor nærmere der kjøpergruppen bor.
5. Har megleren tid?
Sørg for å spørre megleren hvordan han eller hun har tenkt å disponere tiden sin til ditt boligsalg, og om det foregår flere salg i den samme perioden. Det er viktig for å få et inntrykk av hvor mye tid megleren har, og hvor tilgjengelig han eller hun vil være. Det hjelper ikke å ha en god eiendomsmegler hvis vedkommende ikke har tilstrekkelig tid til deg og din bolig.
6. MNEF
Eiendomsmeglere som har forkortelsen MNEF på sine sider er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund, og er forpliktet til å følge NEFs regler for god eiendomsmeglerskikk. Se derfor etter denne forkortelsen når du skal velge eiendomsmegler.
For å gjøre det lettere å innhente tilbud fra eiendomsmeglere i ditt nærområde kan du bruke skjemaet på eiendomsmegler.no. Fyll ut skjemaet og du vil høre fra flere av dine lokale meglere. Dette sørger for at du får et så godt tilbud som mulig da du lar meglerkontorene kjempe om deg.
Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:
- Selge eller kjøpe bolig først?
- Når lønner det seg å selge?
- Så lang tid tar det å selge boligen
- Slik velger du rett megler
- Alt du trenger å vite om e-takst
- Prospektet beskriver boligen
- Hva følger med boligen ved salg?
- 11 tips ved salg av bolig
- Lønnsom oppussing
- Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
- Markedsføring som gjør boligen synlig
- Bør du godta kuppforsøk av bolig?