Dette bør du huske på når du skal velge megler

Megleren kan ha mye å si for hvor godt salget av boligen din blir. Les tipsene til hva du bør tenke på før du velger.

Megler framfor meglerhus

Det er mye å tenke på når man skal selge bolig, og valg av megler er en av de første utfordringene. For å få solgt boligen for en god pris gjelder det samtidig å velge riktig. Det viktigste er å finne en megler du liker, framfor å velge et meglerhus med godt rykte.

Les også: 16 tips ved salg av bolig

Det er ikke nødvendigvis de beste meglerhusene som har de beste meglerne, så gå heller for en person du får god kontakt med og som du tror vil presentere boligen din best. For eksempel kan du få megleren til å ha en visning av huset ditt til deg, slik at du ser hvordan han eller hun oppfører seg, samt stille spørsmål for å høre hva megleren kan om huset ditt. På den måten finner du fort ut om denne megleren er riktig eller ikke.

Her er en sjekkliste over hva du bør tenke på når du skal velge megler:

1. Flere tilbud

For det første er det smart å innhente tilbud fra flere meglere, slik at du kan sammenligne styrker og svakheter. For eksempel kan arbeidsprosess og erfaring variere fra megler til megler, og skille en god megler fra en dårlig en. Invitér derfor to eller tre meglere på besøk og hør hva slags tilbud de har å komme med og hva de sier om boligen. Be dem anslå boligens verdi. Sørg for å få tilbudene skriftlig så du kan gå igjennom dem etterpå og bruke tid på å sammenligne. Du bør ikke signere en avtale der og da.

2. Pris

megler
Finn beste megler: For å være sikker på at du gjør et godt valg, bør du orientere deg i markedet og sammenligne flere tilbud fra ulike meglere.

Ikke vær kun opptatt med å finne den med lavest pris. En megler i det lavere prissjiktet må kanskje legge seg lavt fordi han eller hun ikke får oppdrag ellers.

3. Rabatter og avslag

I forlengelse av punktet over, ikke la deg friste av kampanjer som lover rabatter og avslag. Kanskje sparer du noen tusenlapper der og da, men det hjelper lite om megleren ikke gjør en god jobb med salget av boligen.

Skaff deg derfor en oversikt over hva de ulike kostnadene er, og hva som er inkludert i tilbudet fra megler. Sjekk hva tjenester som ikke er inkludert vil koste, som for eksempel takstmann, boligstyling, markedsføring, prospekter og fotograf. Kanskje kan du gjøre markedsføringen selv?

Les også: Markedsføring som gjør boligen synlig

4. Erfaring

Når det gjelder erfaring betyr det ikke nødvendigvis at en med lang erfaring er best. En ung megler med mindre erfaring kan være vel så flink som en med mer. Han eller hun har kanskje mer å bevise og er avhengig av å gi et bra inntrykk for å bli anbefalt videre.

5. Lokalt

Du bør velge en megler som er lokalt kjent med området. Om megleren er kjent vil han eller hun vite prisnivået i området, og være i bedre stand til å selge boligen din. Han eller hun kan også lettere informere de som er interesserte om nærliggende skoler, butikker og kollektivtransport.

6. Har megleren tid?

Sørg for å spørre megleren hvordan han eller hun har tenkt å disponere tiden sin til ditt boligsalg, og om det foregår flere salg i den samme perioden. Det er viktig for å få et inntrykk av hvor mye tid megleren har, og hvor tilgjengelig han eller hun vil være. Det hjelper ikke å ha en god eiendomsmegler hvis vedkommende ikke har tilstrekkelig tid til deg og din bolig.

Hva mener tidligere boligselgere? Hvilket selskap har mest fornøyde kunder?

7. MNEF

Eiendomsmeglere som har forkortelsen MNEF på sine sider er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund, og er forpliktet til å følge NEFs regler for god eiendomsmeglerskikk. Se derfor etter denne forkortelsen når du skal velge eiendomsmegler.

For å gjøre det lettere å innhente tilbud fra eiendomsmeglere i ditt nærområde kan du bruke skjemaet på eiendomsmegler.no. Fyll ut skjemaet og du vil høre fra flere av dine lokale meglere. Dette sørger for at du får et så godt tilbud som mulig da du lar meglerkontorene kjempe om deg.

Landsoversikt

Lukk