Bilde av hus til salgs

Så lang tid tar det å selge boligen

Å selge bolig er en stor transaksjon. Mange blir overrasket over hvor lang tid det kan ta å selge boligen.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 13. desember 2019

Hvor lang tid det tar å selge bolig avhenger av en rekke faktorer. Hvor attraktiv er boligen på markedet, er etterspørselen på markedet høy eller lav og hvor i landet boligen du skal selge befinner seg kan være med på å påvirke hvor kjapt du får solgt.

Den viktigste jobben du gjør som boligselger er det første som du foretar deg når du har bestemt deg for å selge boligen – nemlig å velge megler. Valget av megleren er ikke noe man skal ta lett på – kjemi dere imellom og kunnskapene om akkurat det området du skal selge boligen i er viktig for hvordan resultatet av boligsalget vil ende opp med å bli. Med andre ord er det ikke her du skal finne det første og beste alternativet.

Les mer: Dette skjer med boligen ved samlivsbrudd

Få boligen ut på markedet: 10–20 dager

Fra du har valgt megler til boligen er på markedet med en egen boligannonse, går det vanligvis mellom 10 og 20 dager. Mye skal skje på disse dagene – kanskje skal boligen styles, bilder skal tas, annonsetekst skrives og prospekt skal lages og trykkes. Det aller meste tar megleren seg av, men du må være forberedt på å være tilgjengelig. Tross alt er det ingen som kjenner boligen like godt som du som har bodd der sist.

Forkjøpsrett kan påvirke salgstiden: Les alt om forkjøpsrett her.

Når boligannonsen er publisert, skjer ting i et raskt tempo. Vanligvis har man den første visningen snaut en uke etter at boligannonsen er publisert.

Selge boligen: I gjennomsnitt rundt 50 dager

Hva som skjer etter den første visningen ligger i realiteten i hendene til markedet. Om det er mange interessenter på visningen som vurderer å legge inn bud, kan faktisk boligen være solgt dagen etter første visning. I et litt tregere markedet som vi opplever nå ligger den gjennomsnittlige salgstiden på 53 dager i Norge, ifølge tall fra Eiendom Norge. Her regner man salgstiden fra dagen boligannonsen er publisert til budet er akseptert.

Les mer: Guide til førstegangskjøperen

Det er imidlertid noe lavere salgstid i de største byene som Oslo og Bergen. Uansett bør du være forberedt på at det fort kan bli både to og tre visninger før du får solgt boligen, og det er ikke nødvendigvis veldig uvanlig.

La oss konkludere: Hvor lang tid tar det å selge boligen?

Tar vi utgangspunkt i Eiendom Norges gjennomsnittstall, og legger til tiden det tar fra du finner megler til boligannonsen er publisert, kan man si at det tar rundt 70 dager, eller 10 uker om du vil, å selge boligen. Bor du i en av de største byene i landet, kan du muligens trekke fra 10–15 dager fra totaltiden.

Les også: Lønnsom oppussing


Artikkelserie: Salg av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:

 1. Selge eller kjøpe bolig først?
 2. Når lønner det seg å selge?
 3. Så lang tid tar det å selge boligen
 4. Slik velger du rett megler
 5. Alt du trenger å vite om e-takst
 6. Prospektet beskriver boligen
 7. Hva følger med boligen ved salg?
 8. 11 tips ved salg av bolig
 9. Lønnsom oppussing
 10. Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
 11. Markedsføring som gjør boligen synlig
 12. Bør du godta kuppforsøk av bolig?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt