Verdivurdering (Illustrasjonsbilde av bolig)

Innhent tilbud fra flere meglere

Kilde: Forbrukerrådet
VERDIVURDERING: Tenker du på å selge boligen, eller trenger verdivurdering for refinansiering av lån?

Verdivurdering av bolig

Eiendomsmegler.no er en helt uforpliktende og gratis anbudstjeneste.

Fyll ut skjemaet for å få tilbud på verdivurdering av boligen din.

Det kan i flere tilfeller være fornuftig å få en verdivurdering av boligen, for eksempel i forbindelse med salg, refinansiering eller forsikring.

Det er vanlig å bruke en eiendomsmegler til jobben, siden disse har erfaring med prising og verdivurdering av eiendommer. Siden 2016 får man verdivudering i form av e-takst. Gjennom Eiendomsmegler.no kan du innhente tilbud fra lokale eiendomsmeglere som kjenner boligmarkedet der du bor.

Sparer deg for tid

Vi har gjort jobben for deg, slik at du slipper å lete etter gode eiendomsmeglere der du bor.

Gratis og uforpliktende

Å innhente prisoverslagene koster deg ingenting, og du bestemmer selv om du vil takke ja.

Enklere blir det ikke

Alt du må gjøre er å fylle ut det korte skjemaet til høyre, og så vil meglerne ta kontakt med deg.

Verdivurdering og e-takst

Dersom du ønsker å selge boligen din, øke lånet ditt på boligen eller tenker prisen på boligen har økt såpass at du kan forhandle deg til en bedre rente hos banken, kan du få en megler til å gi deg en verdivurdering. Fyll ut skjemaet, så blir du kontaktet av flere meglere som gir deg uforpliktende tilbud på verdivurdering. Velg det tilbudet som er best.

Verdivurdering av bolig har siden 2016 blitt gitt fra eiendomsmegler i form av e-takst. Til forskjell fra tidligere stilles det nå strengere krav til e-taksten, slik at feilprising i mindre grad skal forekomme. Megler setter verdivurderingen ut fra en befaring hvor boligens standard, dokumentasjon, opplysninger og prisstatistikk for området utgjør grunnlaget for e-taksten.

Som navnet tilsier er dette en elektronisk takst, som du får på epost, og som banken får tilgang til via en database. Banken vil også kunne se hvilke andre e-takster du har fått de siste 6 månedene. Her kan du lese alt om e-takst.

En verdivurdering av boligen sier ingenting om boligens tekniske standard, men er basert på en befaring gjort av eiendomsmegler, boligens generelle standard, dokumentasjon, opplysninger og prisstatistikk for området.

Dersom du skal selge boligen din, vil enkelte eiendomsmeglere tilby gratis verdivurdering som en del av pakka, men skal du for eksempel refinansiere boliglånet og trenger en e-takst i den forbindelse vil de fleste meglere ta betalt for et slikt oppdrag.

Verdivurdering vs. tilstandsrapport

Verdivurdering og lånetakst skal ikke forveksles med tilstandsrapport (herunder boligsalgsrapport og boligtilstandsrapport). En tilstandsrapport utarbeides av en takstmann, og er dokumentasjon på en nøye gjennomgang av boligens byggetekniske standard, inkludert en grundig evaluering av rom som bad, andre våtrom, kjøkken og kjeller. Rapporten skal også inneholde enkle vurderinger av lovlighet, brannteknisk tilstand og elanlegg. Her kan du lese alt om tilstandsrapport.

Det er ikke lovpålagt å fremskaffe en tilstandsrapport, men det vil nok betrygge de fleste kjøpere om dette er gjort i forkant av salget.Statistikk viser boliger med tilstandsrapport får 3-5% høyere salgspris enn dem som ikke har det. Ønsker du tilbud fra takstmann, kan du fylle ut skjemaet her.

Du kan lese mer om takstmannen ansvar og finne beste takstmann her.

Er en verdivurdering gratis?

Avhengig av din situasjon kan det være mulig å få en verdivurdering gjennomført gratis. Dette gjelder i hovedsak om du planlegger å selge boligen, da enkelte eiendomsmeglere tar på seg dette for potensielt å kunne få salgsjobben når du skal selge.

Skal du kun gjøre en refinansiering og trenger papirer du kan vise banken kan det være at du må betale noe for jobben, eller bestille boligtakst av en takstmann.

For å se hva som gjelder i ditt tilfelle, kan du fylle ut skjemaet over og hente inn prisoverslag fra flere eiendomsmeglere.

Landsoversikt

Lukk