Verdivurdering (Illustrasjonsbilde av bolig)

Innhent tilbud fra flere meglere

Kilde: Forbrukerrådet
VERDIVURDERING: Tenker du på å selge boligen, eller trenger verdivurdering for refinansiering av lån?

Verdivurdering av bolig

Eiendomsmegler.no hjelper deg å finne rett eiendomsmegler. Sammenlign tilbud fra dyktige, lokale meglere – helt gratis og uforpliktende.

Det kan i flere tilfeller være fornuftig å få en verdivurdering av boligen, for eksempel i forbindelse med salg, refinansiering eller forsikring.

Det er vanlig å bruke en eiendomsmegler til jobben, siden disse har erfaring med prising og verdivurdering av eiendommer. Siden 2016 får man verdivudering i form av e-takst. Gjennom Eiendomsmegler.no kan du innhente tilbud fra lokale eiendomsmeglere som kjenner boligmarkedet der du bor.

Finn den rette eiendomsmegleren nå

Verdivurdering og e-takst

Dersom du ønsker å selge boligen din, øke lånet ditt på boligen eller tenker prisen på boligen har økt såpass at du kan forhandle deg til en bedre rente hos banken, kan du få en megler til å gi deg en verdivurdering. Fyll ut skjemaet, så blir du kontaktet av flere meglere som gir deg uforpliktende tilbud på verdivurdering. Velg det tilbudet som er best.

Verdivurdering av bolig har siden 2016 blitt gitt fra eiendomsmegler i form av e-takst. Til forskjell fra tidligere stilles det nå strengere krav til e-taksten, slik at feilprising i mindre grad skal forekomme. Megler setter verdivurderingen ut fra en befaring hvor boligens standard, dokumentasjon, opplysninger og prisstatistikk for området utgjør grunnlaget for e-taksten.

Som navnet tilsier er dette en elektronisk takst, som du får på epost, og som banken får tilgang til via en database. Banken vil også kunne se hvilke andre e-takster du har fått de siste 6 månedene.

Her kan du lese alt om e-takst.

En verdivurdering av boligen sier ingenting om boligens tekniske standard, men er basert på en befaring gjort av eiendomsmegler, boligens generelle standard, dokumentasjon, opplysninger og prisstatistikk for området.

Dersom du skal selge boligen din, vil enkelte eiendomsmeglere tilby gratis verdivurdering som en del av pakka, men skal du for eksempel refinansiere boliglånet og trenger en e-takst i den forbindelse vil du måtte belage deg på å betale for et slikt oppdrag.

Ja takk, gi meg tilbud

Verdivurdering vs. tilstandsrapport

Verdivurdering/e-takst skal ikke forveksles med tilstandsrapport (herunder boligsalgsrapport). En tilstandsrapport ved boligsalg utarbeides av en takstmann, og er dokumentasjon på en nøye gjennomgang av boligens byggetekniske standard, inkludert en grundig evaluering av rom som bad, andre våtrom, kjøkken og kjeller. Rapporten skal også inneholde enkle vurderinger av lovlighet, brannteknisk tilstand og el-anlegg.

Det er ikke lovpålagt å fremskaffe en tilstandsrapport ved salg av bolig, men det er sterkt anbefalt. Det vil betrygge de fleste kjøpere om dette er gjort i forkant av salget. Statistikk viser at boliger med tilstandsrapport får 3-5% høyere salgspris enn dem som ikke har det.

Du kan få tilbud på tilstandsrapport og lese mer om takstmannen ansvar her.

Er en verdivurdering gratis?

Det er en seiglivet myte at meglere alltid gjør en verdivurdering gratis, om du frister dem med et mulig boligsalg.

Før standardiseringen av verdivurderinger i form av e-takst trådde i kraft kunne kanskje enkelte banker godta et uformelt verdianslag i forbindelse med befaring for et forestående boligsalg. Den døren ble stengt med e-takst. Om du ønsker en e-takst for refinansiering av boliglånet må du betale for dette, på samme måte som du må betale andre fagpersoner for å gjøre en jobb i arbeidstid.

Prisen på å gjennomføre en e-takst varierer mye rundt om i landet, og svinger i takt med boligmarkedet. I tørketider er det vanligvis mulig å få en billigere pris enn i perioder der meglerne har mye å gjøre. Prisen er svært sjelden under 1000 kroner, eller over 5000 kroner. De gangene det er billigere vil det stort sett inngå som en del av en større meglerpakke, mens det kan koste mer om eiendommen ligger veldig langt fra et meglerkontor.

Sammenlign tilbud fra lokale meglere

Landsoversikt

check icon

Spar tid

Vi har gjort jobben for deg, slik at du slipper å lete etter gode eiendomsmeglere der du bor.

check icon

Spar penger

Meglerne vet de konkurrerer om deg som kunde, og slik får du bedre pristilbud.

check icon

Alltid gratis

Takk ja til et av tilbudene du mottar, eller avvis alle. Helt kostnadsfritt.

Få tilbud fra meglere!