Når lønner det seg å selge?

Du skal selge boligen din, og ønsker en så høy salgspris som mulig. Kan tidspunktet du velger å selge ha innflytelse på prisen?

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 3. desember 2019

Noen måneder mer lønnsomme

Historisk sett øker boligprisene på starten av året, i januar og februar. Så faller prisene litt midt på sommeren, før det tar seg opp igjen i august. Statistikken viser dermed at de beste månedene å selge bolig er i januar, mai og august. Men, statistikken stemmer ikke nødvendigvis hvert år, da prisveksten er avhengig av antallet boliger på markedet og antallet boligkjøpere som er på jakt.

Selge bolig? Dette bør du huske på når du skal velge megler

Fordi det som oftest er færre boliger til salgs i Norge ved begynnelsen av året, samtidig som kjøpermassen holder seg relativt stabil, vil prisen øke på det tidspunktet. Er det derimot mange flere boliger til salgs i starten av året enn det som er vanlig, vil ikke prisveksten være like stor.

Som alle andre markeder, er boligmarkedet bygd opp av tilbud og etterspørsel. Skal man gjøre et bra salg er man altså avhengig av at tilbudet er lavere enn etterspørselen.

Type bolig og beliggenhet

hage
Enebolig med hage: Sommerhalvåret er bedre egnet til å vise frem blomsterprakten

Mange selger den gamle boligen og kjøper en ny omtrent samtidig. Da vil kjøpe- og boligsalgsmarkedet i mange tilfeller være det samme, og det vil derfor ikke spille så stor rolle når på året det er. Er det for eksempel stor prisvekst når du selger i januar, og du får mye igjen for leiligheten din, vil du også tilsvarende måtte betale ekstra for leiligheten du kjøper i januar.

Start planleggingen: 16 tips ved salg av bolig

Skal du selge en enebolig i Sandvika og kjøpe en leilighet i Oslo, vil det imidlertid kunne være forskjell på tilbud og etterspørsel i disse to markedene, selv om det er nøyaktig samme tid på året. For eksempel kan Oslo oppleve en sterk vekst i akkurat denne perioden, mens det kan være nedgang i Sandvika.

Hvilke råd du bør følge for salg avhenger derfor også til en viss grad av typen bolig du skal selge, samt hvor i landet den ligger. En enebolig med flott hage ser naturlig nok best ut på sommeren, mens små leiligheter som regel selger uansett når på året det er. Markedet vil variere fra landsdel til landsdel, der prisene stiger i ett område, men kanskje faller i et annet.

Boligstyling? Slik gjør du det enkelt selv

Det finnes altså ikke noe fasitsvar på når man bør selge boligen, så forhør deg hos en lokal eiendomsmegler som kan gi deg verdifull informasjon om antall kjøpere på jakt etter bolig i ditt område.

God tid

Du bør også kontakte megler tidlig og fortelle at du ønsker å selge. Gjør dette i så god tid som mulig, så tidlig som inntil ett år før. Jo bedre tid du har, jo bedre er sjansene for å gjøre et bra salg. Da kan megleren fortelle deg hva du burde fikse opp i boligen før visning, og du vil ha tid til å gjennomføre dette.

Usikker på hvilken eiendomsmegler du skal velge? Fyll ut skjemaet.


Artikkelserie: Salg av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:

 1. Selge eller kjøpe bolig først?
 2. Når lønner det seg å selge?
 3. Så lang tid tar det å selge boligen
 4. Slik velger du rett megler
 5. Alt du trenger å vite om e-takst
 6. Prospektet beskriver boligen
 7. Hva følger med boligen ved salg?
 8. 11 tips ved salg av bolig
 9. Lønnsom oppussing
 10. Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
 11. Markedsføring som gjør boligen synlig
 12. Bør du godta kuppforsøk av bolig?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt