Hva er e-takst?
E-takst er dagens bransjestandard for meglers verdivurdering av bolig. Den setter strenge krav til megler, slik at det er mindre rom for å sette feil verdi.
Hopp direkte til rett avsnitt i artikkelen:
E-takst ble i 2016 innført som en ny bransjestandard for meglers verdivurdering av bolig. Tidligere var kravene til verdivurdering mindre strenge, og derfor etterspurte Finanstilsynet et bedre system. E-takst ble utviklet av Eiendomsverdi, og er i dag den gjeldende formen for verdivurdering.
Du blir gjerne spurt om e-takst dersom du skal
- Selge bolig
- Refinansiere boliglån
- Fastsette verdien på en bolig i forbindelse med skilsmisse, arveoppgjør o.l.
Forskjell på e-takst og verdivurdering
Verdivurdering og e-takst er uttrykk som i dag blir brukt om hverandre og betyr det samme. Tidligere var verdivurdering det eneste uttrykket vi hadde for meglers vurdering av boligverdien, inntil e-taksten ble den nye standarden i 2016. I dag har verdivurdering/e-takst strengere krav enn før 2016 – megler må inkludere flere andre forhold når de vurderer boligen, og de har mindre spillerom for å sette en feil verdi.
Verdivurdering ga altså tidligere kun uttrykk for hvor mye eiendomsmegler mente man kunne få for boligen, basert på markedet og eiendommen. I den nye e-taksten er det derimot krav til at det gjøres en beregning av verdien basert på dokumentasjon og statistiske data, der standard og andre forhold som beliggenhet, infrastruktur og prisstatistikk inngår.
E-taksten får du tilsendt på e-post fra megler, og du mottar en forenklet versjon sammenlignet med den banken får tilgang til via Eiendomsverdi sin database.
Lurer du på når det lønner seg å selge? Les mer om gunstig salgstidspunkt her.
Meglers e-takst vil bli sammenlignet med verdien boligen er gitt ved matematiske beregninger av Eiendomsverdi, og på den måten også sikre at det ikke kun er meglers skjønn som avgjør verdisettingen.
Forskjell på e-takst, takst og tilstandsrapport
Tradisjonelt var det kun takstmenn som satte takst (også kalt verditakst) på en eiendom. En verditakst fra en takstperson baserer seg på en kyndig vurdering av bygningens og eiendommens tekniske verdi, i tillegg til beliggenhet, utsikt, kommunikasjon og nærhet til fasiliteter som butikker, skole etc. Statistikk og erfaringer fra andre omsetninger i området spiller også inn.
Etter 2016 kan også meglere sette takst ved å utarbeide en e-takst. En e-takst baserer seg på mye av det samme som en verditakst fra takstmann, men en viktig forskjell er at e-taksten ikke gir en vurdering av bygningens tekniske tilstand – slik verditakst gjør.
Les mer om takstmenn her.
De fleste som selger bolig vil uansett bruke en takstperson for å utarbeide en tilstandsrapport på boligen, i tillegg til en e-takst fra megler eller verditakst fra takstmann. En tilstandsrapport gir nøye beskrivelser av boligens og eiendommens tekniske tilstand, men sier ingenting om boligens og eiendommens verdi i kroner.
Les mer om tilstandsrapport her.
Det beste fra to verdener
- Å sette verdi kun basert på statistikk, slik som e-takst legger opp til, gir dessverre risiko for feil verdier, og man får ikke med seg risikofaktorer som har med bygningens og tomtas teknisk tilstand å gjøre. Omkringliggende områder (reguleringsplaner, arealplaner etc.) fanger heller ikke statistikken opp, og dette kan også virke inn på markedspris vesentlig, i både negativ og positiv forstand, sier Oddvar Flottorp som er daglig leder i Takst Sør AS.
Han anbefaler at man får takst av både eiendomsmegler og takstmann:
Eiendomsmegler og takstmann er to aktører som begge har gode kunnskaper om å vurdere en eiendoms markedspris, og dersom man kombinerer takstmannens tekniske kunnskaper med meglers nærhet til markedet, så får man det beste fra to verdener.
Forskjell på e-takst og prisantydning
E-taksten behøver ikke å være samsvarende med boligens prisantydning. Prisantydningen er en sum som megler mener det er mulig å få for boligen i samsvar med selgers ønsker, mens e-taksten er meglers vurdering av hva man sikkert får for boligen, med tanke på at banken som utlåner skal forholde seg til dette.
Usikker på hvordan man velger riktig megler? Gode tips får du her.
E-takst ble i hovedsak utviklet for å sikre en trygg prosess for refinansiering. Slik får bankene i dag lett tilgang på boligens verdi, og banken kan nå være sikker på at e-taksten ikke er satt kunstig høy, eller har blitt endret av selger i etterkant, slik det iblant forekom med takst.
Bankene vil ha tilgang til alle e-takster gjort av en eiendom de siste seks månedene, og grunnen til det er at boligeiere ofte spør flere meglere om å gi en e-takst. Slik kan banken sikre seg at boligens verdi er realistisk, også basert på flere vurderinger. Grunnen til at Finanstilsynet etterspurte grundigere verdivurderinger var problemer med manipulering av verdivurdering, svindel, hvitvasking og forfalskning.
Hva er prisen på e-takst?
Prisen på e-takst varierer ut ifra hvor i landet du befinner deg, og svinger i takt med boligmarkedet. I dårlige tider er det som regel enklere å få en billig pris enn i perioder hvor meglere har mye å gjøre.
Før i tiden var det mulig å få en verdivurdering av boligen gratis, dersom du kunne friste megler med et mulig boligsalg. Etter at e-takst har overtatt markedet, er denne døren helt stengt.
Prisen kan variere fra 1000 til 5000 kroner, men det er vanskelig å si noe helt sikkert da det avhenger av hvilken meglerpakke du kjøper og hvor langt unna boligen ligger fra meglerkontoret som tar på seg jobbe.
Trenger du en verdivurdering? Be om tilbud på e-takst fra flere meglere.
Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:
- Selge eller kjøpe bolig først?
- Når lønner det seg å selge?
- Så lang tid tar det å selge boligen
- Slik velger du rett megler
- Alt du trenger å vite om e-takst
- Prospektet beskriver boligen
- Hva følger med boligen ved salg?
- 11 tips ved salg av bolig
- Lønnsom oppussing
- Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
- Markedsføring som gjør boligen synlig
- Bør du godta kuppforsøk av bolig?