Et nyoppusset kjøkken

Lønnsom oppussing

Nordmenn er mestere i å bruke penger på å pusse opp. Men er det en lønnsom hobby? Og hvilken oppussing lønner det seg å gjøre før et boligsalg?

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 29. april 2020

Lønnsom oppussing

Sjekkliste:

  • Fullfør alle påbegynte oppussingsprosjekter
  • Sparkle hull og ujevnheter i vegger
  • Mal overflater ved behov
  • Slip gulv eller legg nytt selv
  • Få et ekstra soverom: Flytt kjøkken til stua
  • Nye fronter, kjøkkenbenk, knotter ved slitasje
  • Nye baderomsmøbler ved behov
  • Nytt dusjkabinett eller toalett ved slitasje
  • Blek eller skift ut gammel fugemasse på badet
  • Rydd, vask og pynt ute og inne
Vis mer

I 2019 brukte nordmenn totalt 95 milliarder kroner på å pusse opp hjem og fritidsboliger. Det betyr at Norge fortsatt er europamester i oppussing med god margin, ifølge statistikk fra Prognosesenteret. Stue, gang og soverom er de tre mest populære rommene å pusse opp, fulgt av kjøkken og bad.

Med tanke på hvor mye penger nordmenn bruker, er det badet som fortsatt er det dyreste rommet å oppgradere, med en snittpris på 95.000 kroner per bad i 2019. Kanskje ikke så rart at det også er det rommet som oppgraderes sjeldnest.

Les også: Guide til førstegangskjøperen

Skal du selge et oppussingsobjekt, uten solid kunnskap om oppussing, bør du la være å gjøre så mye mer enn å rydde, vaske og tømme boligen. De fleste interessentene kommer til å være profesjonelle firmaer som kjøper oppussingsobjekter for å totalrenovere og selge videre, og overflaterenovering vil ikke bidra til prisøkning.

Baderom

Mange eksperter går ut og advarer mot å pusse opp bad før salg av bolig, og med god grunn. Baderommet er svært kostbart å oppgradere, og i tillegg er det usikkert om du får pengene tilbake ved et salg. Med andre ord er det høy risiko å pusse opp badet, men det betyr ikke at det er umulig å få igjen pengene ved et salg.

Endring i markedet

Snakk med en dyktig megler i ditt område som kjenner kjøperne og vet hva de er på utkikk etter. Selv om en del bør la være å pusse opp badet, behøver ikke det å være tilfellet for alle. Meglere forteller om stadig flere kjøpere som er på utkikk etter et strøkent og innflytningsklart hjem, uten de store oppussingsprosjektene i horisonten. Det er helt enkelt færre vanlige folk som er på utkikk etter oppussingsobjekter enn tidligere, og dette gjelder særlig i de store byene.

De fleste kjøperes mareritt at noe skal være feil med badet, og et gammelt og slitt bad kan i verste fall føre til at ingen byr på boligen. Dersom du bestemmer deg for å totalrenovere badet før salg, er det svært viktig at du bruker et godkjent firma til å utføre jobben, og at du får dokumentasjon på dette. Dersom badet mangler dokumentasjon, vil takstmannen kunne gi en lavere verdi, og ta mange forbehold.

Les også: Hvor lang tid tar det å selge bolig?

En ulempe med å pusse badet før salg, er at smaken er ulik fra person til person. Selv om du har pusset opp drømmebadet, kan det hende at den som kjøper boligen tenker at dette må gjøres noe med innen kort tid. Det er heller ikke sikkert at salgsprisen blir tilsvarende høy som kostnadene ved store oppussingsprosjekter.

Rimelige grep du bør ta på baderommet

rengjøring
Grundig rengjøring: Skrubb fuger mellom baderomsflisene eller blek hvis nødvendig.

Er dusjkabinettet gammelt, kan riper og falmet farge gjøre at helhetsinntrykket ser mer slitt ut enn nødvendig. Et nytt dusjkabinett behøver ikke koste all verdens, og gir umiddelbart et inntrykk av et nyere og finere bad. Det samme gjelder for toalettet. Å skifte ut et gammel klosett behøver ikke å koste så mye.

Har du fliser, så sørg for at fugene er rene. Skrubb gjerne med sterke vaskemidler, eller lag en eddik/sitron-blanding som fjerner fett og smuss effektivt. Man kan også bleke fugene ved behov. Har baderommet våtromstapet eller maling, kan et nytt strøk hjelpe dersom det er en stund siden dette ble gjort sist.

Les også: 16 tips ved salg av bolig

Nytt baderomsmøblement behøver heller ikke å koste skjorta, og en ny lampe med rett belysning kan også gi rommet et løft. Husk at styling er viktig. Kjøp noen pene håndklær, rydd bort dobørsten, tannbørster og alt annet personlig nips, og erstatt med en eksklusiv håndsåpe, dekorative duftlys og kanskje noen planter.

Kjøkken

Her gjelder omtrent det samme som for bad. Det er dyrt, og derfor usikkert om det lønner seg å totalrenovere kjøkkenet rett før et salg. Hvorvidt de nye eierne av boligen vil tenke at «dette var det perfekte kjøkken», er også høyst usikkert.

Likevel er det noen unntak når det gjelder kjøkkenet. Et grep som er ganske omfattende, men som nesten alltid betaler seg, er å flytte kjøkkenet til stua, slik at man får et ekstra soverom. Det forutsetter at man har en planløsning som tillater dette, men et ekstra soverom øker i de fleste tilfeller prisen på boligen mer enn selve oppussingen vil koste (om man holder seg til vanlig standard). Snakk med en eiendomsmegler om hvilke løsninger som kan lønne seg for din bolig.

Les også: Dette inventaret følger med når du kjøper bolig

Hvis ikke dette er en mulighet, kan man gjøre andre enklere grep, som å skifte ut fronter på skap dersom de er slitne, eller legge ny kjøkkenbenk. Sammen med nye knotter eller håndtak, et strøk maling og en fin taklampe kan dette gjøre underverker for helhetsinntrykket.

Den lønnsomme oppussingen

Skal du selge bolig, er det en del enkle oppussingsgrep du bør gjøre, rett og slett fordi det kan øke salgsprisen på boligen. Dersom dette ikke skjer, er kostnadene såpass lave at det likevel er verdt risikoen.

Gjør ferdig det du har begynt på

Har du startet på prosjekter som du ikke har fullført, er det første du bør gjøre å ferdigstille disse. Det gir et dårlig inntrykk for potensielle kjøpere å komme på visning og se mangler og feil som er lette å fikse.

Man kan fort lure på hva annet eieren ikke har orket å reparere. Ta en runde og fiks alle småfeil. Løse dørhåndtak, skjeve dører som knirker, løse ledninger og løse eller manglende lister bør ordnes med en gang.

Les også: Skjulte feil og mangler ved kjøp av bolig

Mal store overflater

maleverktøy
Lønnsomt grep: Et strøk maling kan løfte helheten og gi inntrykk av en nyoppusset bolig.

Et nytt strøk maling er noe de fleste ekspertene anbefaler selgere å vurdere. Dette er fordi maling er relativt rimelig, og de fleste har mulighet til å male selv. Start med å flytte møbler som står inntil veggene, og ta ned hyller og bilder som ikke skal være der ved visning. Sparkle over hull og ujevnheter, og gi veggene et frisk strøk maling.

Sliter du med gammel tapet med uthevet mønster eller glassfiberstrie som ikke lar seg skjule av maling? Da kan rullesparkel være løsningen. Dette er en flytende sparkel, som også kan fås med farge. Den skjuler effektivt all struktur som er på veggen, og etterlater den glatt, matt og med en finish som minner om betong. Den kan fås i de fleste farger, og kan bidra til å gi nytt og moderne preg på slitne vegger, uten at man må ta den enorme jobben med å fjerne underlaget først.

Nymalte vegger har mye å si for helhetsinntrykket. Dersom det er lenge siden taket ble malt, kan også dette være lurt å gjøre. Husk at nøytrale og tidsriktige farger er et foretrukket valg for de fleste kjøpere, men er du i tvil, velg hvite toner. Få gjerne hjelp av en fagperson til å komponere en pen fargepalett så boligen får en helhet.

Les også: Derfor er tilstandsrapporten viktig.

Gulv

legge nytt gulv
Kan være lønnsomt: Et veldig slitt gulv kan få boligen til å se mer slitt ut enn den er.

Mange lurer på om et nytt gulv kan gi en bedre pris for boligen de skal selge. Det er ikke sikkert at nye gulv øker betalingsviljen til potensielle kjøpere, men strøkne og attraktive boliger har en tendens til å gå over prisantydning.

Dersom gulvet er ekstremt slitt, kan det være et relativt billig grep å legge nytt gulv selv. Parkett fås i mange ulike varianter, og behøver ikke å være kjempedyrt. I tillegg er dette noe de fleste klarer å legge selv.

Du kan også vurdere å slipe gulvet, særlig om det dreier seg om en mindre flate, og ikke flere hundre kvadratmeter med parkett. Da behøver det ikke å være så dyrt å få en fagperson til å gjøre det, eller du kan gjøre det selv om du har kompetansen.

Styling

Det viktigste du gjør før visning er å rydde, vaske, lufte og pynte. Førsteinntrykket har alt å si på en visning, og lite gir et så dårlig inntrykk som en rotete, skitten og illeluktende bolig. Det første man ser er inngangsparti og uteområde, så sørg for at det er ryddet, og gjerne pyntet med pene møbler og blomster.

Innvendig er det viktig å pakke vekk alt av personlige eiendeler og bilder, og ta vekk møbler og nips som er overflødig. Jo mindre ting, jo lettere er det for kjøpere å se potensial, romstørrelse og å forestille seg sin egen bolig.

Les alt om boligstyling og hvordan du gjør det her.


Artikkelserie: Salg av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:

  1. Selge eller kjøpe bolig først?
  2. Når lønner det seg å selge?
  3. Så lang tid tar det å selge boligen
  4. Slik velger du rett megler
  5. Alt du trenger å vite om e-takst
  6. Prospektet beskriver boligen
  7. Hva følger med boligen ved salg?
  8. 11 tips ved salg av bolig
  9. Lønnsom oppussing
  10. Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
  11. Markedsføring som gjør boligen synlig
  12. Bør du godta kuppforsøk av bolig?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt