Et prospekt beskriver boligen som selges

Et boligprospekt kalles gjerne også for en salgsoppgave, og inneholder viktig informasjonen om boligen som er lagt ut for salg.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 05. september 2022
Innholdsfortegnelse

Hopp direkte til rett avsnitt i artikkelen:

  1. Hva er et prospekt?
  2. Prospektet for boligkjøper
  3. Prospektet for boligselger
  4. Få eksperthjelp

Hva er et prospekt?

Et prospekt er en beskrivelse av en bolig som skal selges. Den inneholder viktige opplysninger om eiendommen, som kjøper plikter å sette seg inn i. Hensikten med prospektet er rett og slett å markedsføre boligen og gi kjøper all nødvendig informasjon om boligen som er til salgs.

I et prospekt finner du blant annet opplysninger om

  • Eierforhold
  • Boligens alder
  • Forventede utgifter (f.eks. kommunale avgifter)
  • Byggtekniske løsninger
  • Boligens størrelse
  • Rettigheter eller forpliktelser (f.eks. veirett)
  • Mulighet for utleie

Det deles gjerne opp i tre deler

Salgsoppgaven består vanligvis av tre deler:

  1. Markedsføring med bilder og en positiv beskrivelse av boligen.
  2. Lovpålagte opplysninger, som faste utgifter, eierform o.l.
  3. Byggtekniske forhold, som oftest i form av en tilstandsrapport laget av en takstmann, og selgers egenerklæringsskjema.

Boligkjøper bør gå nøye gjennom salgsoppgaven

På samme måte som du som selger av bolig har opplysningsplikt, har du også undersøkelsesplikt som kjøper. Nettopp derfor er det viktig å sette seg godt inn i prospektet. Det anbefales at du leser det før visning, og stiller eventuelle spørsmål du har direkte til megler eller eier.

Særskilt viktig er det å gå grundig gjennom tilstandsrapporten og egenerklæringsskjemaet til selger. Det er gjerne her vi finner oppriktige opplysninger om boligens virkelige tilstand og mulige forhold som kan kreve vedlikehold og medføre økte kostnader.

Les også: Hva er boligsalgsrapport?

Hvor finner jeg prospektet?

Prospektet finner du normalt som en nedlastbar del av boligens nettannonse, og du vil også motta det på visning hvis du går dit.

Merk at det tidligere var vanlig at du måtte gi kontaktinfoen din til megler før du fikk lov til å laste ned prospektet. Da risikerte du å få utallige telefoner fra meglere hvis du lastet ned flere prospekter.

I dag har ikke lenger meglerne lov til å forlange kontaktinfoen din for at du skal kunne laste ned prospektet. Det betyr at du i ro og fred nå kan laste ned så mange salgsoppgaver du ønsker uten at du blir kontaktet av meglere.

Ung kvinne sitter i stua og ser på et prospekt på mobilen sin
Tilgjengelig på nett: Salgsoppgaven kan du laste ned via boligannonsen på nett, og lese hjemme før du bestemmer deg for om du skal gå på visning eller ikke.
Ordliste for prospektet:
  • Boligverdi/ligningsverdi: Ligningsverdien er den skattemessige verdien av dine eiendeler. Formuesverdi regnes ut på bakgrunn av ligningsverdien til dine eiendeler. Ligningsverdien er sjelden lik faktisk verdi på eiendelen.

  • BRA (bruksareal): Summen av areal i en bolig som er innenfor ytterveggene.

  • Eieform: Avklarer hva slags eieform det er på boligen. Vanligvis selveier eller andel. Aksjeleiligheter finnes fortsatt, selv om eietypen er utgått i dag.
    Les mer: Guide til eierformer

  • Energiattest: En energiattest definerer boligens energieffektivitet på en skala fra A (best) til G (dårligst). I tillegg gir energiattesten boligen en fargekodet oppvarmingskarakter fra grønn (best) til rød (dårligst). Oppvarmingskarakteren angir hvor stor andel av boligens oppvarmingsmuligheter som er basert på fossile eller elektriske varmekilder.
    Les mer: Dette må du vite om energimerking

  • Fellesgjeld: Gjelden et borettslag har, som hver enkelt andelseier betjener gjennom betaling av husleie til borettslaget. Når du skal kjøpe bolig må du ikke glemme at du også skal kjøpe den eventuelle fellesgjelden tilknyttet boligen. Denne må du derfor legge til i regnestykket for å finne faktisk totalpris når du skal kjøpte bolig.
    Les mer: Alt du trenger å vite om fellesgjeld

  • Felleskostnader: Felleskostnader er en løpende utgift som fordeles på alle dem som bor i et borettslag eller sameie. Disse utgiftene utgjør inntekt for borettslaget eller sameiet, og kreves for å opprettholde standarden på eiendommen og betale regninger knyttet til fellesområder eller lignende.
    Les mer: Alt du trenger å vite om felleskostnader

  • Grunnbok: Register over tinglyste rettigheter og heftelser i fast eiendom og andeler i borettslag.

  • Heftelser: Innskrenkning i eierens rett til eiendom med tilsvarende rett for en annen (rettighetshaver). F.eks. panterett, forkjøpsrett, servitutt, og grunnbyrde.

  • Kommunale utgifter: Informasjon om vannavgift, renovasjonsavgift o.l.

  • Omkostninger: Omkostninger er alle kostnader ved kjøp av bolig som kommer på toppen av kjøpesummen. Du kan måtte betale tinglysingsgebyr, dokumentavgift, eierskiftegebyr, lånegebyrer og lignende. Merk deg at utregningen ofte inkluderer kjøpsforsikring, men denne er ikke obligatorisk eller nødvendig.
    Les mer: Husk omkostninger ved kjøp av bolig

  • Prisantydning: Den prisen selger eller megler ønsker at boligen skal selges for. Kan være både lavere eller høyere enn verditakst.

  • P-rom (Primærrom): Arealet av rom til boligformål. For eksempel stue, kjøkken, bad, soverom og entré/vindfang, pluss de innvendige veggene mellom disse. Tidligere kalt for «boligareal (BOA)».

  • Servitutt: En rettighet på en grunneiendom som begrenser grunneierens bruk av eiendommen.

  • Totalpris inkl. omkostninger (basert på prisantydning): Utgjør faktisk totalpris du som kjøper skal betale og oppgis gjerne i en salgsannonse. Prisen baseres på prisantydning pluss fellesgjeld omkostninger og ev. dokumentavgift.

  • Utleieadgang: Prospektet vil ofte avklare hvorvidt det er mulig eller ikke for eier av boligen å drive med utleie eller fremleie. Er det begrensninger rundt dette i borettslaget eller sameiet bør prospektet informere om dette.
Vis mer:

Selger tjener på å ha en god salgsoppgave

Som selger tjener du på å ha et solid prospekt klart før visning. For det første er den mest markante delen av prospektet den selgende markedsføringsdelen, som åpenbart påvirker interessen for boligen.

Videre vil en salgsoppgave som er fylt med ærlige og nødvendige opplysninger gjøre det vanskeligere for en kjøper å klage på kjøpet i etterkant. Husk imidlertid at det ikke er alt du trenger å fortelle om i prospektet.

Kravet er at du må gi opplysninger om alle omstendigheter som kan påvirke kjøpet. Det kan være opplysninger som gjør at boligen vil få en lavere pris, påvirke innholdet i avtalen på noe vis, eller opplysninger som ville ha ført til at kjøper ikke ville gått med på salget i utgangspunktet.

La en profesjonell ta seg av jobben

Det er mange viktige faktorer å ha i bakhodet når man skal utarbeide et prospekt. I verste fall kan du få økonomiske erstatningskrav dersom du gjør noe feil.

En eiendomsmegler gjør denne oppgaven daglig, og vet nøyaktig hva som skal være med i et prospekt. Ikke minst har megleren utdanning i hvordan man viser fram boligen på best vis.

Be om tilbud fra flere meglere via Eiendomsmegler.no, så kan du sammenligne flere tilbud før du bestemmer hvem som skal få ansvaret for å selge boligen din. Da kan du jamføre pris, lokalkunnskap og personlig kjemi.

Ikke minst kan du også be om å få vite hva som er inkludert i prisen på prospektet, og be om å få se eksempler på tidligere prospekter. Da kan du enkelt se hvilken megler du synes lager de beste salgsoppgavene. Det kan ha mye å si for det endelige resultatet av boligsalget ditt.


Artikkelserie: Salg av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:

  1. Selge eller kjøpe bolig først?
  2. Når lønner det seg å selge?
  3. Så lang tid tar det å selge boligen
  4. Slik velger du rett megler
  5. Alt du trenger å vite om e-takst
  6. Prospektet beskriver boligen
  7. Hva følger med boligen ved salg?
  8. 11 tips ved salg av bolig
  9. Lønnsom oppussing
  10. Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
  11. Markedsføring som gjør boligen synlig
  12. Bør du godta kuppforsøk av bolig?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt