Illustrasjonsbilde av et borettslag hvor du må betale fellesgjeld

Alt du trenger å vite om fellesgjeld

I boligannonser dukker ofte begrepet «fellesgjeld» opp. Men hva innebærer egentlig at en bolig har fellesgjeld?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 29. november 2019

Hva er fellesgjeld?

Fellesgjeld er lån som borettslaget har tatt opp, gjerne i forbindelse med vedlikehold eller bygging, som fordeles på hver andel i sameiet, borettslaget eller boligselskapet. I praksis fungerer fellesgjeld som de fleste andre lån, hver andel har sin totale sum med gjeld, som tilbakebetales med et fast månedlig beløp og dette er ofte bakt inn i felleskostnadene.

Les også: Disse utgiftene kommer i tillegg når du kjøper bolig

Ikke la deg lure av prisantydningen

Som boligkjøper er det viktig å vite at bankene regner fellesgjelden inn sammen med prisantydningen når de gir finansieringsbevis. Med andre ord: Om du byr 2 000 000 kroner på en leilighet som har fellesgjeld på 700 000, må du altså ha et finansieringsbevis på minst 2 700 000 kroner. Om leiligheten i tillegg er selveiende, må du regne inn dokumentavgift på toppen av det.

Generelt krever boliger med fellesgjeld ekstra nøye research. Ved å sjekke renten på fellesgjelden kan du få et bilde av hvordan banken har vurdert økonomien til borettslaget. Lav rente indikerer at banken vurderer at det er lav økonomisk risiko å låne penger til borettslaget. Er renten derimot høy, ville det nok vært lurt å høre med for eksempel styreleder om hva som skyldes det høye rentenivået. Bruk gjerne din egen boliglånsrente som et utgangspunkt for å vurdere om renten er høy eller ikke.

Les også: Burde du eie eller leie?

Bør man betale ned fellesgjelden?

I dag blir det stadig vanligere at borettslag med fellesgjeld har en ordning hvor man kan betale ned på fellesgjelden gjennom en såkalt IN-ordning (individuell nedbetaling av fellesgjeld).

Selv om en gjeldfri tilværelse er å foretrekke, er ikke fellesgjeld den verste gjelden man kan ha. Som oftest er det gjeld med svært lav rente, ettersom store borettslag har langt bedre forhandlingskort på hånden enn det vi har som enkeltpersoner når vi søker om ett enkelt boliglån.

Hva er sikringsfond?

Et sikringsfond er et fond som garanterer for innskudd i norske banker. Om fellesgjelden i et borettslag misligholdes, risikerer borettslaget å gå konkurs hvis de ikke er med i et sikringsfond. Om du skal betale ned på fellesgjelden eller ikke, henger tett sammen med hvorvidt borettslaget er en del av et sikringsfond, fordi det er viktig at pengene du har betalt ned på fellesgjelden er sikret. I Norge er borettslag vanligvis med i enten Borettslagenes Sikringsfond eller OBOS’ Sikringsfond.

En tommelfingerregel er å være forsiktig med å betale ned på fellesgjeld som ikke er sikret i et sikringsfond.

Landsoversikt