Ordliste
Nedenfor finner du forklaringer på ord og uttrykk relatert til boligtransaksjoner og eiendomsmegleryrket. Vi har forsøkt å forklare begrepene så enkelt og godt vi kan.
Er det et eller flere begreper du savner setter vi pris på om du sender oss en epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..
Aksept
Godtagelse av et tilbud.
Akseptfrist
Frist som budgiver fastsetter i sitt bud. Hvis budet aksepteres av selger innen denne gitte fristen, er bindende avtale inngått mellom partene. Budgiver er ikke lenger bundet av sitt tilbud hvis budet ikke aksepteres innen fristen.
Aksjeleilighet
Leilighet i boligeiendom som er organisert som aksjeselskap. Aksjene gir rett til å leie en bestemt leilighet i selskapets eiendom. Det er ikke lenger adgang til å etablere nye boligaksjeselskaper.
Andelseier
Eier av en andelsleilighet i et borettslag. Andelseiere har både rett og plikt til å bruke den bolig som andelen er knyttet til.
Andelsleilighet
Leilighet som er knyttet til en andel i et borettslag.
Annuitetslån
Lån som tilbakebetales med like store beløp hele lånets løpetid. Beløpet består av avdrag og renter.
Arealoverføring
En overføring av eiendomsareal fra en eiendom til en annen. F.eks. ved salg av deler av tomten til naboen. Merk at for arealoverføringer på mer enn 5% av eiendommen, må det søkes om pantefrafall, slik at heftelsene på den gamle tomten ikke følger med.
As is "som den er" klausul
En "som den er"-klausul innebærer at selger fraskriver seg ansvar for etteranmeldte feil og mangler ved boligen. Klausulen gjelder ikke for feil og mangler selger visste om eller burde visst om.
Etter 2022 er det ikke lenger mulig å slippe unna ansvaret ved å selge boligen med denne klausulen.
Avhendingsloven
Lov som regulerer dine rettigheter og plikter når du kjøper bolig.
Boligareal (BOA)
Den tidligere betegnelsen på primærrom.
Boligbyggelag
Samvirkeforetak som har til formål å tilby sine medlemmer bolig, enten ved nybygg eller kjøp av ferdige bygg.
Boligstyling
En betalt tjeneste hvor hensikten er å gi et bedre inntrykk av bolig når den skal selges.
Borettslag
Samvirkeforetak som har til formål å gi andelseierne bruksrett til egen bolig i foretakets eiendom (borett).
Bortfester
Grunneier, dvs. den eller de man fester (leier) tomtegrunn av.
Bruksareal (BRA)
Summen av areal i en bolig som er innenfor ytterveggene.
Bruttoareal
Arealet av hele boligen målt fra ytterveggenes ytterside til midt i eventuell vegg mot naboen.
Budgivning
Som regel gis bud til megler som videreformidler dette til oppdragsgiver. Normalt kreves første bud skriftlig, deretter gis det muntlige justeringer. Merk at bud er bindende.
Budrunde
Eiendomsmegler administrerer bud fra alle interesserte hvor hver enkelt har anledning til å høyne sitt bud.
Bundet mandat
Plikt til å handle i tråd med vedtak fattet av mandatgiver. I boligsalgssammenheng kan f.eks. kjøpssummen utbetales av banken til megler med bundet mandat om at det skal tinglyses pant i eiendommen.
Dokumentavgift
Avgift som betales til staten ved tinglysing av skjøte av fast eiendom. Avgiften er 2,5 % av eiendommens markedsverdi og betales av kjøper.
Eiendomsmegler
Eiendomsmegler er en person som mot godtgjørelse opptrer som mellommann mellom selger og kjøper. Bistår i oppgjøret ved forskjellige transaksjoner slik som ved kjøp eller salg av fast eiendom.
Eiendomsskatt
Kommunal skatt på fast eiendom.
Eierleilighet (eierseksjon)
Betegnelsen på en leilighet der eier har enerett til å bruke lokalet, men hele bygningen/eiendommen er sameie med andre seksjonseiere. Må være tinglyst i en oppdelingsbegjæring. Hver seksjon får tildelt eget grunnboksblad.
Eierskifteforsikring
Ansvarsforsikring som dekker boligselgers økonomiske ansvar etter avhendingsloven.
Fellesareal
De deler av eiendommen som ikke disponeres eksklusivt av en andelseier. F.eks. lekeplasser, parkeringsplasser, grøntområder, ganger, boder og trappeoppganger.
Fellesgjeld
Gjelden et borettslag har som hver enkelt andelseier betjener gjennom betaling av husleie til borettslaget.
Felleskostnader
De kostnadene som ikke knytter seg til den enheten på eiendommen som den enkelte seksjons- eller andelseieren disponerer (særkostnader). F.eks. kostnader ved å installere ny heis eller vedlikehold av bygningen.
Fester
Den som leier grunn til hus av bortfester.
Festet tomt
Leie av grunn til hus. Tomten bygget står på er leid.
Finansieringsbevis
Dokument som bekrefter innvilget lån hos lånegiver.
Grensejustering
En arealoverføring på mindre enn 5 % som kan gjøres uten pantefrafall.
Grunnbok
Register over tinglyste rettigheter og heftelser i fast eiendom og andeler i borettslag.
Heftelse
Innskrenkning i eierens rett til eiendom med tilsvarende rett for en annen (rettighetshaver). F.eks. panterett, forkjøpsrett, servitutt, og grunnbyrde.
IN-ordning
Individuell nedbetaling av fellesgjeld.
Inneståelseserklæring
En erklæring fra ei endomsmegler/advokat til kjøpers bank som forsikrer at banken vil få pant i eiendommen. Ofte satt som krav for utbetaling av boliglån og skal sikre banken mot ukjente heftelser.
Juridisk person
Brukes om institusjoner som ikke er en fysisk person. For eksempel en stat, kommune, selskap, institusjon, stiftelse, forening el.l.
Lånebevis
Et lånebevis er et dokument utstedt av en bank eller annen finansinstitusjon som bekrefter at du har fått innvilget et lån. Dette beviset viser hvor mye du kan låne og gir deg en sikkerhet når du skal by på bolig, ettersom det dokumenterer at du har finansieringen i orden. Lånebeviset er vanligvis gyldig i en begrenset periode og er basert på en kredittvurdering og dine økonomiske forutsetninger.
Lånetakst
Verdien av boligen banken bruker som grunnlag for lån, pant eller tvangssalg av bolig. Normalt 20 % lavere enn verditakst og fastsettes av takstmann.
Markedsverdi
Den verdi som boligen selges for i markedet.
NEF
Norges Eiendomsmeglerforbund.
NTF
Norges Takseringsforbund.
Panteattest
Kortfattet utskrift fra grunnnboken som viser hvem som er registrert som eier og hvilke pengeheftelser som er tinglyst på en eiendom eller borettslagsandel.
Pantefrafall
Når en tinglyst panterett gjelder mer enn én eiendom, kan man fjerne panteretten fra enkelte av eiendommene samtidig som gjenstående panteretter består. Dette kalles pantefrafall og er gebyrfritt å tinglyse. Brukes ofte i forbindelse med utskillelse av tomt til bygging av ny bolig, slik at den utskilte eiendommen blir fri for heftelser, men fordrer at panthaver godtar frafallet.
Primærrom (P-rom)
Arealet av rom til boligformål. For eksempel stue, kjøkken, bad, soverom og entré/vindfang, pluss de innvendige veggene mellom disse.
Prioritetsvikelse
Når en panthaver godtar å bli nedprioritert i panterekkefølgen på eiendom. Brukes blant annet når man skiller ut en del av en festet tomt og ikke kan bruke pantefrafall, slik at fester får prioritet foran panthaver (f.eks. banken som har lånt til den originale festeren).
Prisantydning
Den prisen selger eller megler ønsker at boligen skal selges for. Kan være både lavere eller høyere enn verditakst.
Pro & contra-oppgjør
Oppgjør hvor de løpende utgifter ved en eiendom fordeles mellom kjøper og selger. F.eks. hvis selger betalte husleie for en lengre periode enn hva han var eier av eiendommen.
Refinansiering
Å løse inn et lån med et annet lån.
Samvirkeforetak
Organisasjonsform for økonomisk virksomhet. Hensikten med denne organisasjonsformen er at de som driver den også skal dra økonomisk nytte av den.
Selveierleilighet
En selveierleilighet er en leilighet der eieren har full eiendomsrett til sin bolig. Dette innebærer at eieren har enerett til å bruke leiligheten, men deler fellesarealer og bygningsstruktur med andre seksjonseiere i sameiet.
Servitutt
En rettighet på en grunneiendom som begrenser grunneierens bruk av eiendommen.
Skifteattest
Attest som legitimerer deg som arving i boet. Utstedes av tingretten.
Skjøte
Dokument som inneholder erklæring om overdragelse av fast eiendom hvor navn på selger, kjøper og kjøpesum fremkommer.
Sokkelleilighet
Leilighet som ligger under bygningens ordinære førsteetasje.
Takstmann
Autorisert person som vurderer en eiendoms tilstand og verditakst.
Tilstandsrapport
Rapport om en bygnings vedlikeholdsmessige stand.
Tinglysing
Registrering av tinglyste rettigheter og heftelser i grunnboken til den enkelte eiendom.
Tinglysingsgebyr
Gebyr du betaler til tinglysingskontoret for å få dokumenter tinglyst.
Undersøkelsesplikt
I forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom brukt som betegnelse for at kjøper har en plikt til å undersøke eiendommen for feil og mangler. Hvis det oppdages mangler ved boligen etter kjøpet, som kjøper burde eller måtte kjenne til på forhånd, kan kjøper miste sin rett til å påberope seg mangel ved boligen.
Verditakst
Verdivurdering
En verdivurdering utføres av megler og er ikke det samme som verditakst. Man får et skriftlig dokument som oppsummerer og fastsetter verdivurderingen av eiendommen etter meglers befaring.
Visning
Fremvisning av boligen for de som er interessert i å kjøpe den. Visningen kan arrangeres som en fellesvisning eller privat.