Illustrasjonsfoto av bolig til salgs før selger har kjøpt ny bolig

Selge eller kjøpe bolig først?

Hvis du allerede eier en bolig og skal kjøpe en ny, kan du enten kjøpe ny bolig først for deretter å selge den gamle, eller omvendt. Hva som lønner seg økonomisk kommer an på din egen situasjon og økonomi, samt boligmarkedet.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 3. desember 2019

På generelt grunnlag kan man si at om boligmarkedet faller eller er usikkert kan det være lurt å selge før du kjøper. Bor du landlig til og det tar lang tid å selge boliger i ditt distrikt, kan det også være smart å selge før du kjøper. Bor du i en stor by og det er god fart i markedet kan det være fornuftig å kjøpe først. Særlig om det er flere i familien som risikerer å måtte leie dyrt dersom det drøyer før dere får kjøpt noe nytt.

Tips!

Gå matematisk til verks

Selge bolig først:

Lag en nøyaktig beregning over hvor mye det vil koste deg og eventuelt familien per måned å bo i en midlertidig bolig.

Dette kan skje hvis dere selger boligen først og kanskje må flytte ut før dere har rukket å kjøpe en ny bolig.

Kjøpe bolig først:

Hvor mye det vil koste dere å eie to boliger samtidig per måned? Husk å regne med kostnad for mellomfinansiering også.

Mellomfinansiering er det midlertidige lånet banken gir dere for egenkapital til ny bolig før dere løser ut egenkapitalen fra salg av den gamle boligen.

Sjekk om dere har mulighet for å få avdragsfrihet i denne perioden, det kan også påvirke kostnadsbildet.

Se hva som er billigst av de to alternativene. Det kan gi en god pekepinn på hva som er det beste valget.

Vis mer

De som sitter på oppdatert og grundig informasjon om boligmarkedet er eiendomsmeglere. Skal du selge boligen din, bør du kontakte en eiendomsmegler for å få beste rådene for din bolig i ditt område sett i lys av boligmarkedet akkurat nå. Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud fra flere meglere i ditt nærområde.

Kjøpe bolig først

Boligmarkedet i Norge, og spesielt i de store byene har tradisjonelt sett hatt høy aktivitet, og ofte har det vært selgers marked. Derfor har mange valgt å kjøpe bolig før man selger den gamle. Selv om det er smart å sikre seg en bolig slik at man slipper å leie, bør man ta høyde for markedet og egen situasjon før man velger denne løsningen.

Boligmarkedet

Hvordan er boligmarkedet i ditt nærområde akkurat nå, og hva sier boligekspertene om hva som vil skje framover? Siden 2017 har boligmarkedet i Norge bremset opp, og prisveksten er ikke like høy som den var. Likevel er det mange kjøpere i markedet, men man kan ikke regne med å få mange hundre tusen kroner over prisantydning. Det kan også ta lengre tid å selge leiligheten enn det gjorde tidligere.

Les også: Så lang tid tar det å selge bolig

Din økonomi og situasjon

Har du økonomi til å kunne eie to boliger samtidig? Husk at du ikke lenger får avdragsfrihet med mindre 40 % av boligens verdi er nedbetalt. Mellomfinansiering er et lån med gunstig rente for en begrenset tidsperiode banken gir deg. Lånet dekker det du mangler i egenkapital for boligen, gjerne fordi egenkapitalen din er låst i den boligen du fortsatt ikke har solgt.

Tåler du å eie to boliger utover perioden banken gir deg mellomfinansiering? Mellomfinansiering med god rente og avdragsfrihet får du gjerne i en tidsbegrenset periode (ofte seks måneder). Etter dette får du fortsatt låne pengene, men renter går som regel ganske kraftig opp og du får ikke nødvendigvis lenger avdragsfrihet.

Les mer: Alt du trenger å vite om e-takst.

refinansiering
Hva lønner seg: Om du skal kjøpe eller selge først kommer an på din situasjon og markedet.

Er det vanskelig å kjøpe den boligen du ønsker deg? Dersom området er attraktivt og det sjeldent legges ut den boligtypen du leter etter for salg, kan det være lurt å kjøpe når noe dukker opp. Dersom økonomien din ikke tåler denne situasjonen over en lengre tidsperiode, kan det påvirke boligsalget av din gamle leilighet negativt, da du kan bli tvunget til å selge for en lavere pris enn det du trenger for å betale tilbake til banken for den nye boligen.

Fordeler med å kjøpe bolig først:

 • Du har tak over hodet selv om det skulle ta litt tid å få solgt.
 • Du unngår kostnader knyttet til lagerplass og midlertidig husleie.
 • Banken hjelper deg med å tilrettelegg for mellomfinansiering slik at du for en kortere tidsperiode kan eie to boliger.

Ulemper:

 • Legger tidspress på å få solgt din gamle bolig dersom du må ha mellomfinansiering.
 • Kan bli dyrt å betale på to boliger over en lengre tidsperiode.
 • Du vet ikke hvor mye du får for den gamle boligen, så du må ha større sikkerhetsmargin når du kjøper ny bolig.

Selge bolig først

I mange tilfeller kan det oppleves tryggere å selge bolig først. Da vet du hvor mye du har å kjøpe ny bolig for, og du slipper tidspress på å selge den gamle boligen din. I et usikkert marked eller dersom boligprisene faller, vil mange foretrekke å selge bolig før de kjøper. Sjekk boligmarkedet i ditt nærområde og spør en eiendomsmegler om råd før du bestemmer deg.

Les også: Lønnsom oppussing

Er det kun du som eventuelt må flytte inn i noe midlertidig, eller hele familien? Husk at i tillegg til leie av midlertidig bolig, vil det også komme kostnader knyttet til lagerplass for innbo og salgsprosess.

Sett opp regnestykker over hvor mye det vil koste deg per måned å bo i en midlertidig bolig, og over hvor mye det vil koste deg å eie to boliger samtidig per måned. Da er det enklere å få oversikt over din egen situasjon, og ta en riktig valg for deg.

Fordeler med å selge bolig først:

 • Du vet hvor mye du får for boligen din, og hvor mye du har råd å kjøpe ny bolig for.
 • Du trenger ikke stresse med å selge boligen fordi du har tidspress før mellomfinansieringen går ut.

Ulemper:

 • Du kan gå glipp av drømmeboligen fordi du venter på å få solgt din egen først.
 • Du kan risikere å måtte leie bolig midlertidig hvis du har solgt, men ikke kjøpt ny bolig før den gamle overtas av nye eiere.

Artikkelserie: Salg av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:

 1. Selge eller kjøpe bolig først?
 2. Når lønner det seg å selge?
 3. Så lang tid tar det å selge boligen
 4. Slik velger du rett megler
 5. Alt du trenger å vite om e-takst
 6. Prospektet beskriver boligen
 7. Hva følger med boligen ved salg?
 8. 11 tips ved salg av bolig
 9. Lønnsom oppussing
 10. Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
 11. Markedsføring som gjør boligen synlig
 12. Bør du godta kuppforsøk av bolig?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt