Mann som jubler fordi han har solgt boligen sin

Hvordan selge boligen din på 6 steg

Vurderer du å selge boligen din, men vet ikke hvor du skal starte? Vi går gjennom hele boligsalgsprosessen på seks steg.

Bilde av Anna Nguyen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.08.2023
Innhold
 1. Vurder salget av boligen din
 2. Velg hvem som skal selge boligen
 3. Gjør deg kjent med ansvaret ditt
 4. Gjør boligen klar for visning
 5. På visning og under budrunden
 6. Når boligen er solgt

1. Vurder salget av boligen din

Tenk deg godt om. Ønsker du faktisk å selge boligen din? Salgsprosessen kan være dyr og tidkrevende. Derfor er det lurt å undersøke dette før du vurderer å selge:

 • Hva er boligen din egentlig verdt, og hvor mye tror du at du kan få for den?
 • Hvor mye har boligene i området ditt blitt solgt for i det siste?
 • Når bør du legge boligen ut for salg?
 • Hvor lang tid har du til rådighet før boligen må selges?
 • Er det lønnsomt å pusse opp før du skal selge?
 • Når bør boligen takseres?

For å finne ut hva boligen din er verdt, kan du be om en verdivurdering av boligen.

Nyttige artikler når du vurderer å selge

2. Velg hvem som skal selge boligen

Når du har bestemt deg for å selge boligen, må du velge hvem som skal selge den. Du kan enten selge den selv, eller bruke en eiendomsmegler.

Prisen for en eiendomsmegler kan virke høy, men i mange tilfeller lønner det seg likevel. Eiendomsmeglere har i dag utdanning, kompetanse og erfaring med boligsalg. Med en beskyttet yrkestittel, betaler du for kompetansen og ekspertisen til en eiendomsmegler.

Velger du å selge boligen selv, innebærer det mer arbeid. Du må blant annet sørge for bilder av boligen, markedsføring, oppgi relevante opplysninger om boligen din og fylle ut viktige papirer før og etter salget.

Artikler om eiendomsmeglere og å selge bolig selv
Et par som snakker med eiendomsmegler
En eiendomsmegler kan hjelpe deg med å selge bolig.

3. Gjør deg kjent med ansvaret ditt

Det største ansvaret rundt boligsalget ligger på deg, uavhengig om du bruker eiendomsmegler eller ikke.

Avhendingsloven sier blant annet at selger er ansvarlig for alle sine representanter i boligsalgsprosessen. Det betyr at du som selger må passe på at all informasjon som oppgis er korrekt, og at all relevant informasjon blir gitt til de potensielle boligkjøperne.

Tilstands- og boligsalgsrapport er dokumenter som sikrer viktige opplysninger ved salg av bolig. Disse dokumentene fører til mindre konflikt mellom selger og kjøper, da informasjon om boligens feil og mangler er avdekket.

Det er en uavhengig takstmann, også kalt bygningssakkyndig, som utarbeider en tilstands- og boligsalgsrapport. Til tross for at takstmannen er uavhengig, er du som selger ansvarlig for at jobben blir gjort riktig.

Velger du å kjøpe en boligselgerforsikring, er det forsikringsselskapet som tar kostnaden for eventuelle konflikter mellom deg som selger og kjøper.

Les mer om ansvar og ulike bransjestandarder rundt boligsalg

4. Gjør boligen klar for visning

Med enkle grep kan du endre førsteinntrykket av boligen din.

Det kan være et nytt lag med maling, eller en ny lampe. Små forbedringer kan gjøre at boligen ser bedre ut på annonsebilder, som gjør det mer attraktivt for potensielle kjøpere å komme på visning. Om det kommer flere på visning kan dette i sin tur påvirke salgsprisen.

Om du ikke kan så mye om interiør og styling, så finnes det heldigvis boligstylister som kan hjelpe til. Eiendomsmeglere kjenner som regel noen boligstylister som kan hjelpe deg.

Artikler om hvordan gjøre boligen klar for visning
Bilde av et malingsspann og en malerull på plastikk
Et nytt strøk med maling kan utgjøre en stor forskjell. Foto: Anete Lusina

5. På visning og under budrunden

Visste du at mange meglere fraråder deg som boligselger å være til stede under visningen?

Dette er fordi det kan være sårende å høre potensielle kjøpere kritisere boligen du liker. Samtidig kan det være ubekvemt for kjøperne å være i boligen din mens du er der.

Uavhengig om du er på visning eller ei, er det lurt å vite hva potensielle kjøpere ser etter på visning. Det kan være nyttig å tenke tilbake til da du kjøpte bolig og hvordan du tenkte, slik at du kan forstå den potensielle boligkjøperen.

Det er også lurt å forstå hvordan en budrunde foregår. Da kan du enklere ta riktig valg underveis, til tross for at en eiendomsmegler også ofte hjelper deg før budrunden starter.

Les mer om visning og budrunde

6. Når boligen er solgt

Det aller siste steget for deg som boligselger er at du må være til stede når de nye eierne tar over. Da går dere over en overtakelsesprotokoll sammen før du gir dem nøkler.

Utenom det, er det eiendomsmegleren din som tar oppgjøret etter boligsalget og tinglyser eierskifte av boligen.

Artikler til når boligsalget er gjennomført

Skal du selge boligen din med megler?

Få flere tilbud på eiendomsmeglere med anbudstjenesten vår. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på siden.

Med flere tilbud kan du enkelt sammenligne priser og vilkår. Da er det lettere å finne en megler som passer behovene dine.

Det er gratis å motta tilbud, og du kan velge å ikke takke ja til noen av tilbudene. Fyll ut skjemaet for å få tilbud på eiendomsmeglere.

Fyll ut skjemaet nå!

Landsoversikt