Boligsalgsprosessen – fra start til slutt
Vurderer du å selge boligen din, men vet ikke hvor du skal starte? Her er alle trinnene i boligsalgsprosessen, slik at du vet akkurat hvordan du må gå frem for å selge boligen din.
Boligsalg – trinn for trinn
Hopp direkte til et avsnitt ved å trykke på lenkene:
Trinn 1: Vurderingen
Du bør tenke nøye gjennom hvorvidt du faktisk ønsker å selge huset ditt, fordi boligsalgsprosessen kan være dyr. I begynnelsen er det lurt å lage lister og regne på prisen versus gevinsten av å selge boligen din. For hva er egentlig boligen din verdt og hvor mye penger kan du få for den?
Du bør undersøke hva boligene i området ditt har blitt solgt for i det siste, be om en verdivurdering av boligen fra en eiendomsmegler eller kontakte flere eiendomsmeglere for å sammenligne tilbudene deres. Det kan du enkelt gjøre ved å fylle ut skjemaet på Eiendomsmegler.no.
Du bør også vurdere akkurat når du ønsker å legge boligen ut for salg, og hvor lang tid du har til rådighet før boligen må selges. Finner du ut når det er best å selge bolig og setter deg inn i hvordan en bolig takseres, er du på god vei til å ta et veloverveid valg angående boligsalget.
Det kan i tillegg være lurt å være ute i god tid med planlegging, slik at du får muligheten til å gjøre små forbedringer på boligen før du legger den ut for salg. Å pusse opp før salg av bolig eller betale for styling av boligen din kan nemlig øke sjansen for flere bud og en høyere salgspris.
Her er noen nyttige artikler som kan hjelpe deg vurdere boligsalget:
- Selge eller kjøpe bolig først?
- Når lønner det seg å selge?
- Så lang tid tar det å selge boligen
- Slik takseres boligen din: alt om e-takst
- Må du betale skatt ved boligsalg?
- Må du betale skatt ved salg av hytte?
- 11 tips ved salg av bolig
Trinn 2: Velg hvem som skal selge boligen
Når du har bestemt deg for at du skal selge boligen, må du velge hvem som skal selge den. Du kan selge boligen selv, eller du kan bruke en eiendomsmegler. Kanskje synes du prisen på en eiendomsmegler virker høy, men du bør sette deg inn i kostnaden versus gevinsten av en eiendomsmegler før du tar et endelig valg.
Mens eiendomsmeglerne tidligere hadde et rykte på seg for å være ufaglærte cowboys, har dette nå endret seg. Med innføringen av eiendomsmeglingsloven i 2007 ble det bestemt at «eiendomsmegler» skulle være en beskyttet tittel. Det betyr at dagens eiendomsmeglere har spesialisert utdanning, kompetanse og erfaring med boligsalg.
Velger du å selge bolig privat, velger du bort hjelpen til noen med fem års utdanning innenfor faget. Det er nødvendigvis ikke lønnsomt. Likevel velger noen å selge bolig uten megler, og det er selvfølgelig ikke umulig.
Her er flere nyttige artikler om eiendomsmeglere og det å selge bolig selv:
- Hvilket eiendomsmeglerselskap har mest fornøyde kunder?
- Dette bør du huske på når du skal velge megler
- Eiendomsmeglers kompetanse og utdanning
- 7 ting du bør tenke gjennom før du selger boligen din selv
- Slik klager du på megler

Trinn 3: Gjør deg kjent med ansvaret ditt
Enten du velger å selge boligen selv eller bruke en eiendomsmegler ligger det største ansvaret ved boligsalget på deg. Avhendingsloven sier blant annet at selger er ansvarlig for alle sine representanter i boligsalgsprosessen, noe som betyr at det er selger som til syvende og sist må passe på at all informasjon som oppgis er korrekt, og at all relevant informasjon blir gitt til de potensielle boligkjøperne.
Det har oppstått flere bransjestandarder som skal sikre at viktige opplysninger blir gitt i salgsprosessen. Tilstands-/boligsalgsrapporten er et eksempel på en slik standard. Den skal sikre at konflikter mellom selger og kjøper ikke oppstår, fordi informasjonen om de vanligste årsakene til konflikt dekkes og opplyses om i rapporten. Den utarbeides i tillegg av en uavhengig person – takstmannen.
Selv om takstmannen er uavhengig, er det du som selger som ansvarlig for at takstmannen gjør jobben sin riktig. Går du derimot til innkjøp av en eierskifteforsikring – som også regnes som bransjestandard – så er det forsikringsselskapet ditt som kan ta kostnaden hvis det oppstår konflikt mellom deg og kjøper.
Lær mer om de ulike aktørenes ansvar og ulike bransjestandarder i disse artiklene:
- Dette er selgers opplysningsplikt
- Hva er en tilstandsrapport?
- Alt om eierskifteforsikring
- Salg av bolig ved samlivsbrudd
- Dette bør du vite om formuesverdi
Trinn 4: Gjør boligen klar for visning
Et nytt lag maling eller et par nye lysekroner kan endre førsteinntrykket av boligen din totalt. Styling av bolig før visning kan altså påvirke den endelige salgsprisen. Av og til kan det derfor lønne seg å gjøre små forbedringer på boligen før du tar annonsebilder og inviterer potensielle kjøpere på visning.
«Men hvordan skal jeg style boligen for salg, jeg kan jo ingenting om interiør?» spør du kanskje deg selv nå. Eiendomsmeglerne har ofte kontakter i bransjen som kan hjelpe deg. Finner du ikke riktig boligstylist gjennom megleren din, kan du selvfølgelig gjøre søk på egen hånd.
Her finner du artikler med tips og triks til hvordan du kan style boligen før salg selv, og hvordan du kan markedsføre boligen din på best mulig måte:
- Prospektet beskriver boligen som selges
- Lønnsom oppussing
- Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
- Markedsføringen som gjør boligen synlig

Trinn 5: På visning og under budrunden
Det finnes mange artikler for boligkjøpere om hva man bør sjekke på visning og hvilken strategi man bør velge under en budrunde. Men hvordan forholder man seg til disse tingene når det er du som selger boligen?
Visste du for eksempel at mange meglere anbefaler selger å ikke være tilstede under visningen? Dette er fordi det kan være sårende å høre potensielle kjøpere kritisere trekk ved boligen din som du liker, samtidig som det kan være rart for kjøperne å ta seg rundt i boligen din mens du er der.
Enten du er på visning eller ikke, er det lurt å vite akkurat hva de potensielle kjøperne på visning sjekker ut underveis. Det er selvfølgelig også nyttig å vite akkurat hvordan en budrunde foregår, slik at du kan ta riktig valg underveis. Dette hjelper ofte en eiendomsmegler deg med før budrunden starter.
Les mer om visning og budrunde i disse artiklene:
- Dette bør du sjekke på visning
- Slik fungerer budgivning
- Vinn budrunden uten å betale for mye
- Bør du godta kuppforsøk av bolig?
Trinn 6: Når boligen er solgt
Hurra og gratulerer med boligsalget!
I dette siste trinnet i boligsalgsprosessen gjennomfører eiendomsmegleren din oppgjøret etter boligsalget, i tillegg til at eierskiftet av boligen blir tinglyst. Du vil også måtte gå gjennom boligen sammen med kjøper og offisielt overføre husnøklene til de nye huseierne.
Her er et par nyttige artikler som kan hjelpe deg med spørsmål du kan ha etter at boligen er solgt: