Smilende par som leser over boligselgerforsikringen på kjøkkenet.

Boligselgerforsikring: En nødvendig forsikring

Boligselgerforsikring, også kalt eierskifteforsikring, sikrer deg mot eventuelle erstatningskrav fra kjøper. Les hva som påvirker pris og dekning.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 30.06.2023
Innhold

Du har opplysningsplikt når du selger bolig. Det vil si at du skal være ærlig overfor kjøper om det du vet og ikke vet om boligen din, i forkant av salget.

Sjansen for en konflikt vil dermed minske, men det kan allikevel være smart å tegne en boligselgerforsikring, i tilfelle kjøper finner feil du ikke visste om.

Hva er en boligselgerforsikring?

Boligselgerforsikring er en ansvarsforsikring du kan tegne i forbindelse med salg av boligen din. Den beskytter deg som selger fra å stå personlig økonomisk ansvarlig dersom kjøper skulle oppdage feil og mangler ved boligen, i etterkant av salget.

Les også: Ansvarsfraskrivelse ved boligsalg

Har du boligselgerforsikring, er forsikringsselskapet ansvarlig, og du kan ganske enkelt la forsikringsselskapet håndtere hele saken. Skulle kjøper vinne fram med kravet sitt, er det forsikringsselskapet som dekker erstatningen, gitt at du ikke har holdt tilbake informasjon eller løyet i egenerklæringen.

Hva koster boligselgerforsikring?

Prisen på boligselgerforsikring avhenger av salgsprisen på boligen din, men i snitt koster en eierskifteforsikring fra rundt 10 000 til 20 000 kr.

Nøyaktig pris vet du ikke før du får solgt boligen din, siden forsikringsselskapene regner ut prisen ut fra egne satser. Disse satsene varierer dessuten mellom ulike boligtyper, med satte minimum- og maksimumspriser.

En typisk prissats på eierskifteforsikringen kan være:

 • Leilighet i borettslag: 0,02 % av salgssum
 • Selveierleilighet: 0,3 % av salgssum
 • Enebolig, fritidsbolig eller tomt: 0,45 % av salgssum

Et praktisk aspekt med boligsalgsforsikringen er at den blir trukket fra salgsoppgjøret før du får pengene inn på konto. Du trenger altså ikke betale det ut av egen lomme.

Hva dekker boligselgerforsikring?

Boligselgerforsikring dekker det avhendingsloven definerer som boligselgers ansvar ved salg av hus, leilighet, hytte og tomt. Det betyr at forsikringsselskapet vil håndtere krav mot deg i etterkant av et salg.

Merk:

Fra 1. januar 2022 gjelder ikke «som den er»-forbehold eller andre generelle forbehold lenger. Det stilles derfor nå høyere krav til dokumentasjon fra selger, samtidig som kjøper plikter å sette seg bedre inn i den informasjonen som gis.

Det er mulig å fremme krav i fem år etter salget. Forsikringen dekker hele denne perioden.

Avhendingsloven sier at en kjøper har krav på erstatning dersom:

 • Selger gir mangelfulle opplysninger om eiendommen (§ 3-7)
 • Selger gir feilaktige opplysninger om eiendommen (§ 3-8)
 • Boligen er i vesentlig dårligere stand enn det er rimelig å anta (§ 3-9)
 • Tomtearealet er vesentlig mindre enn oppgitt (§ 3-3)
 • Bygninger på eiendommen har mindre areal enn oppgitt, og avviket er større enn to prosent og minst en kvadratmeter (§ 3-3)

Avvik opp til 10 000 kr skal kjøper selv dekke. Utgjør avviket kostnader utover dette, regnes det som en vesentlig mangel eller feil. I slike tilfeller vil selger være erstatningsansvarlig.

Les mer: Dette betyr opplysningsplikten når du skal selge bolig

Er boligforsikring nødvendig?

Boligselgerforsikring er det vi kaller for en nødvendig forsikring. Selv om de færreste får bruk for den, er det en viktig forsikring å ha når du selger bolig.

For mange kan det virke dyrt å betale så mye for en forsikring man ikke får bruk for, men de potensielle konsekvensene av å ikke ha boligselgerforsikring så store at det er verdt prisen.

Forsikringer er tross alt noe vi tegner for å sikre oss mot de store økonomiske katastrofene som kan ramme oss. Dersom kjøper avdekker feil eller mangler du som selger ikke har visst om, kan kravet være på flere hundre tusen kroner. Det vil ramme de fleste personers økonomi ganske hardt om man ikke har forsikring.

Les mer: Skjulte feil og mangler ved kjøp av bolig

Avhendingsloven sier at når du selger en bolig, er du ansvarlig dersom kjøper kommer med berettigede krav inntil fem år etter overtakelsen. Dette gjelder uavhengig av om du er skyld i feilen eller ikke, så lenge du ikke har opplyst om feilene underveis i salgsprosessen.

En boligselgerforsikring beskytter deg mot krav fra kjøper, gitt at du ikke visste om eventuelle feil og mangler på forhånd.

Forsikringen er ikke bare gunstig for selger, den gir også en trygghet for kjøper. Dersom kjøper stiller rettmessige krav, vil hen være trygg på å bli møtt av en betalingsdyktig motpart.

Boligselgerforsikring
 • Boligselgerforsikring ble tidligere kalt for eierskifteforsikring, og begrepene brukes fremdeles om hverandre.
 • Boligselgerforsikringen sikrer deg som boligselger mot krav fra kjøper.
 • Prisen på boligselgerforsikringer varierer stort, men ligger som regel mellom 2000 kroner og helt opp til 50 000 kroner.

Hvordan får du boligselgerforsikring?

Normalt sett får du tilbud om boligselgerforsikring via eiendomsmegleren din. Selger du selv, uten megler, kan det være vanskeligere å finne tilbud.

Tilbudene kan dessuten være dårligere, ettersom det kan gi større risiko for forsikringsselskapet enn det er når salgsprosessen går gjennom megler.

Les også: Slik velger du rett megler

Det finnes også tilfeller hvor du ikke vil kunne få tilbud om boligselgerforsikring. Selger du bolig til noen i egen familie, til en som har bodd i boligen tidligere eller er nåværende leietaker, vil du ikke få tilbud om boligselgerforsikring.

Skal du selge boligen din?

Få tilbud fra flere eiendomsmeglere gjennom vår anbudstjeneste, ved å fylle ut skjemaet på denne siden.

Les mer: Så mye koster det å bruke eiendomsmegler

Da kan du enkelt sammenligne priser og vilkår - husk å sammenligne betingelser og prissatser for boligselgerforsikringen - før du velger megleren som passer deg best.

Det er gratis å motta og sammenligne tilbud, og det følger ingen forpliktelser for deg å takke ja til noen av tilbudene. Du risikerer kun å få en god avtale på din neste eiendomsmegler.

Få tilbud fra flere meglere nå!

Landsoversikt