Ikke alle feil og mangler er like synlige.

Alt om eierskifteforsikring

Boligselgerforsikring, eller eierskifteskifteforsikring, kan man skaffe når man selger bolig for å sikre seg mot krav fra boligkjøper. De fleste nordmenn anskaffer seg denne forsikringen, men trenger man egentlig det?

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 27. mars 2020

Hva er eierskifteforsikring?

Eierskifteforsikring er en forsikring som boligselger tegner i forbindelse med salg av bolig. Eierskifteforsikringen beskytter boligselger mot å stå personlig økonomisk ansvarlig dersom boligkjøper skulle oppdage feil eller mangler ved boligen i etterkant av salget.

Er det nødvendig med boligselgerforsikring?

Det korte svaret er ja, selv om de fleste som selger bolig heldigvis ikke får bruk for eierskifteforsikringen de kjøper. Man bør tenke at en forsikring er noe man tegner for å sikre seg mot de økonomiske katastrofene som kan ramme. Dersom kjøper avdekker feil eller mangler du som selger ikke har visst om, kan kravet være på mange hundretusen kroner, noe som vil ramme de fleste personers økonomi ganske hardt om man ikke har forsikring.

Fakta

Boligselgerforsikring

  • Boligselgerforsikring ble tidligere kalt for eierskifteforsikring, og begrepene brukes fremdeles en god del om hverandre.
  • Boligselgerforsikringen sikrer deg som selger boligen mot krav fra kjøper.
  • Prisen på boligselgerforsikringer kan variere stort mellom 2000 kroner og helt opp til 40 000 kroner.
Vis mer

Avhendingsloven sier at når man selger en bolig, er man ansvarlig dersom kjøper kommer med berettigede krav inntil 5 år etter overtagelsen. Kravene vil være knyttet til skjulte feil og mangler ved boligen, og kravene er berettiget uansett om det er selgers skyld eller ikke. En eierskifteforsikring beskytter deg mot krav fra kjøper, gitt at du ikke visste om feil eller mangler på forhånd.

Fordeler med boligselgerforsikring

Vindu
Penger ut av vinduet: Å kjøpe forsikring kan oppleves som bortkastede penger. Men er ulykken ute bør du vite om du har råd til ikke å ha forsikring.

Dersom kjøper kommer med krav og man har tegnet forsikring, vil forsikringsselskapet håndtere saken med kjøper. Du slipper å ha direkte kontakt, og kan overlate ansvaret for saken til profesjonelle advokater som har håndtert liknende saker før.

Hvis kjøper har rett på avslag i pris på boligen eller rett til tilbakebetaling på grunn av feil eller mangler, vil forsikringsselskapet dekke dette. Da slipper du å stå personlig økonomisk ansvarlig.

Skulle du ikke få bruk for forsikringen er jo det det aller beste, men så har du også sluppet unødvendige bekymringer underveis.

Hvor mye koster boligselgerforsikring

Prisen på eierskifteforsikring avhenger av salgsprisen på boligen, og det er ulike promillesatser avhengig av om det er en leilighet, rekkehus eller enebolig. For andeler i borettslag koster forsikringen gjerne rundt 2000 til 3000 kroner. Har du derimot en enebolig som er blant de dyreste objektene å forsikre, kan forsikringen koste opp mot 40.000 kroner.

Eierskifteforsikring er ikke bare gunstig for selger, den gir en trygghet for kjøper også. Dersom kjøper stiller rettmessige krav, vil kjøper kunne være trygg på å bli møtt av en betalingsdyktig motpart.

Kjøper har bare berettiget krav dersom:

  1. Selger har unnlatt å gi opplysninger om eiendommen som selger var klar over, eller burde vært klar over, og at dette har påvirket avtalen. (§ 3-7)
  2. Selger har gitt kjøper uriktig opplysninger, og dette har påvirket avtalen. (§ 3-8)
  3. Boligen er i vesentlig dårligere stand enn det man hadde grunn til å regne med, utifra kjøpesum og øvrige forhold. (§ 3-9)
  4. Eller at tomtearealet er vesentlig mindre enn oppgitt. (§ 3-3)

Du kan lese mer om loven og alle paragrafene her.

Ordet vesentlig brukes i disse paragrafene, men hva avgjør om en feil eller mangel skal regnes som vesentlig? Domstoler har ved flere anledninger ansett feilen som vesentlig når den utgjør mellom 3 til 6 prosent av boligens kjøpssum.

Selv om kjøper kommer med et berettiget krav, får ikke alltid kjøper erstatning. Dette kan ofte skyldes juridiske prosesser som kjøper ikke har kontroll over. Derfor anbefaler man at også kjøper forsikrer seg med såkalt boligkjøperforsikring.

Landsoversikt