Få tilbud på utleiemegling

Sammenlign tilbudene og ekspertisen til flere utleiemeglere.

Lei ut bolig med utleiemegler

Skal du leie ut egen bolig eller leilighet? Få tilbud fra flere utleiemeglere, og velg den beste for jobben.

Få tilbud på utleiemegling fra opptil 5 lokale meglere som konkurrerer om å gi deg det beste tilbudet. Sammenlign og finn den rette utleiemegleren for jobben. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Illustrert ikon av et skjema.
Uforpliktende tilbud

Fyll ut skjemaet og motta uforpliktende tilbud.

Illustrert ikon av flere meglere.
Sammenlign tilbud

Sammenlign tilbudene og meglerne.

Illustrert ikon av en person som har tilbud i hånda.
Velg beste

Velg tilbudet som passer deg og behovene dine best.

Få tilbud fra utleiemeglere

Hva gjør en utleiemegler?

Skal du leie ut deler av boligen din, eller eier du kanskje et ekstra hus eller en leilighet som egner seg til utleie? Å leie ut bolig kan være både hyggelig og innbringende, men det kan også være mye jobb. En utleiemegler hjelper deg med hele prosessen, slik at du kan bruke tiden din på andre ting.

En utleiemegler vil blant annet hjelpe deg med å

  • Klargjøre boligen for utleie
  • Bestemme riktig utleiepris for markedet
  • Lage en annonse og markedsføre utleieboligen
  • Ta imot henvendelser, sjekke referanser og organisere visning
  • Fikse alt det praktiske i forbindelse med innflytting (kontrakt, nøkler, depositum m.m.)

Det er spesielt viktig å ha kontroll på de juridiske forholdene i forbindelse med utleie, slik at du minimerer sjansene for problemer. En utleiemegler sparer deg for tid, krefter og en god del bekymringer når du driver med utleie.

Husk! Om du vil leie ut en del av egen bolig, må denne være godkjent som egen boenhet for å kunne leies ut via utleiemegler.

Få tilbud fra utleiemeglere

Hva trenger du hjelp med?

Det har kommet stadig flere utleiemeglere på markedet. Noen spesialiserer seg på utleie, mens andre tar på seg både utleie- og salgsoppdrag. I dag finnes det små og store aktører over hele landet som tilbyr en rekke ulike tjenester.

Noen gir deg full service, med alt fra befaring av boligen til forvaltning og solid oppfølging gjennom hele leieforholdet.

Alternativt kan du velge å få hjelp til kun deler av utleiejobben, som markedsføringen og utforming av leiekontrakten, alt etter hva som passer til akkurat dine behov.

Sammenlign flere utleiemeglere

Forbrukerrådet anbefaler å sammenligne tilbud fra flere meglere før du tar et valg. Med Eiendomsmegler.no kan du enkelt motta tilbud fra flere lokale utleiemeglere, helt gratis og uforpliktende.

Deretter sammenligner du enkelt tilbudene før du velger tilbudet som passer deg og dine behov best. Slik finner du den perfekte utleiemegleren for deg.

Finn riktig utleiemegler

Svar på vanlige spørsmål om utleie av bolig

Her finner du svar på vanlige spørsmål om utleiemegling og utleie av bolig.

Hva er skattereglene ved langtidsutleie av bolig?

Hovedregelen for langtidsutleie av bolig sier at all utleie er skattepliktig. Det er imidlertid en del unntak, og disse er svært viktige.

Unntakene sier at

  1. Leieinntekten er skattefri hvis din del av boligen har lik eller høyere utleieverdi enn utleiedelen. Dersom du kunne leid ut din del av boligen for 10 000 kr, og utleiedelen for 8000 kr, ville du ikke måtte betale skatt for utleien. Hadde det vært motsatt, ville leieinntekten vært skattepliktig.

    Ofte vil en kjellerleilighet, loftshybel eller lignende ha lavere utleieverdi enn hovedbygget, noe som betyr at du ikke må betale ekstra skatt for inntekt på utleie. Inntekter på slik virksomhet skal ikke rapporteres i skattemeldingen, og det kvalifiserer naturlig nok ikke for fradrag, da du ikke betaler skatt for inntektene.

  2. Leieinntekten er skattefri dersom brutto leieinntekt ikke overstiger 20 000 kr per år. Hvis du overstiger beløpet, må du skatte av hele inntekten. Merk at det er andre regler for korttidsutleie av bolig.

Så finnes det i tillegg unntak fra reglene over. Punkt 1 og 2 over gjelder ikke for utleie av flermannsbolig – da er leieinntekten skattepliktig uansett.

I tillegg vil utleie av sekundærbolig, for eksempel en utleieleilighet, alltid være skattepliktig. Her får du imidlertid fradrag for eventuelle kostnader forbundet med utleievirksomheten.

Les gjerne mer detaljert om dette på Skatteetatens nettsider.

Hva er reglene for å leie ut et rom eller en del av egen bolig?

Reglene for å leie ut rom i egen bolig sier at det er lov så lenge rommet er godkjent for varig opphold. Det må ikke nødvendigvis være en hybel eller en enhet laget spesifikt for utleie. Kravene sier blant annet at rommet må ligge inntil eksisterende oppholdsrom, ha en takhøyde på minimum 2,2 meter, ha rømningsveier og tilstrekkelig lys og ventilasjon.

Merk at du må opprette en egen boenhet i boligen for å leie ut via utleiemegler. Dette er søknadspliktig, og gjør at du må oppfylle kravene i byggesaksforskriften § 2-2.

Der står det at boenheten må

  • Ha alle hovedfunksjoner for bolig, slik som stue, kjøkken, soveplass, bad og toalett
  • Ha egen inngang
  • Være fysisk adskilt fra andre boenheter

Ved etablering av en ny boenhet kan det også utløse krav til ekstra parkering, lagring og uteareal. I tillegg vil det være egne krav til innemiljø, rømningsveier og brannsikring.

Oppfyller du ikke kravene kan du nektes å bruke boenheten, og du kan i verste fall få bøter. Derfor anbefales det at du får hjelp til prosjektering og byggesøknad fra en profesjonell aktør når du skal gå i gang med å etablere en ny boenhet.

Kan jeg leie ut bolig i et borettslag?

Hovedregelen for borettslag er at andelseieren skal bruke boligen selv, og tidligere har det vært vanskelig å leie ut en bolig i et borettslag. I 2020 ble det imidlertid åpnet for at du som andelseier kan leie ut et visst antall dager i løpet av året, uten at det krever godkjenning av styret. Dette gjelder kun korttidsleie på døgn- og ukebasis opptil 30 dager i året.

Husk at det også er ulike regler for borettslag og sameier. I sameier har det tradisjonelt sett vært fritt fram for eieren å overlate bruken av boligen til andre mennesker, men det kom en innstramming i 2020 som satte krav for korttidsutleie av boliger også i sameier.

Hvilke regler gjelder for utleie?

Som du ser i de øvrige svarene, vil dette svaret variere basert på type bolig og utleievirksomhet. Vi anbefaler at du leser mer detaljert om dette for din spesifikke situasjon og plan, eller at du hører med en utleiemegler om dette.

Hva er reglene for depositumskonto?

Et depositumsbeløp skal plasseres på en egen konto i leietakers navn, med vanlige rentevilkår, hos en bank eller annen finansinstitusjon som har rett til å tilby en slik tjeneste i Norge. Det er utleier som betaler eventuelle gebyrer, og rentene tilløper leietaker. Bruker du en utleiemegler, vil megleren kunne ta seg av det praktiske rundt depositumskonto.

Hva kan jeg forvente i leieinntekter?

For å finne ut hva du kan ta i leieinntekter kan du se på leieprisene hos SSB og sjekke tilsvarende leieobjekter på Finn.no. Hyrer du inn en utleiemegler, vil megleren kunne prissette leia for deg.

Få tilbud fra utleiemeglere

Landsoversikt

 
 
Illustrert ikon av en klokke.

Spar tid og krefter

Sett bort utleiejobben til meglere med bred erfaring. La oss lete opp de gode meglerne.

Illustrert ikon av en lommebok.

Spar penger

Meglerne vet de konkurrerer om deg som kunde, og slik får du bedre pristilbud.

Illustrert ikon av et smilefjes.

Alltid gratis

Takk ja til et av tilbudene du mottar, eller avvis alle. Helt kostnadsfritt.

Få tilbud fra meglere!