Så mye koster det å bruke eiendomsmegler
Dette må du regne med å betale for boligsalget.
Kjøp og salg av bolig er de dyreste enkelttransaksjonene vanlige folk gjør i løpet av livet sitt.
For å sørge for at transaksjonen går for seg mest mulig smertefritt, foretrekker stort sett alltid både kjøper og selger at en eiendomsmegler er involvert i salget.
Eiendomsmeglere jobber imidlertid ikke gratis, og prisingen av tjenestene deres er ikke så lett å forstå når man ikke er vant til å kjøpe tjenester fra meglerne.
Forskjell på provisjon og honorar
- Provisjon er den vanligste måten man betaler eiendomsmegleren i forbindelse med boligsalg. Vanligvis ligger provisjonen på et sted mellom 1,5 og 3 prosent, ofte rundt 2 prosent, av summen boligen ender opp med å bli solgt for.
- Honorar i forbindelse med boligsalg vil si at selger betaler megleren på en timebasis. De fleste meglere tar et timehonorar på mellom 1500 og 2500 kroner.
Prosentvis provisjon er vanligst
De aller fleste eiendomsmeglere tar betalt for boligsalget gjennom en satt prosentsats av det salgssummen ender opp med å bli.
Vanligvis ligger prosentsatsen et sted mellom 1 og 3,5 prosent – snittet ligger på omtrent to prosent.
Les også: Boligsalgsprosessen – fra start til slutt
Med andre ord betyr det at provisjonen du betaler til megleren blir høyere jo dyrere bolig du selger. Dersom du selger en bolig til 3 millioner kroner og dere har blitt enige om en provisjon på 2 prosent, betyr det at 60 000 kroner går i provisjon til eiendomsmegleren.
Det betyr imidlertid ikke at boligsalgsprosessen ender opp med en regning på 60 000 kroner fra megleren. Mange andre utgifter kommer i tillegg.
Dette består meglerregningen av
Når du mottar tilbud fra megleren er det viktigste du gjør å sjekke hva provisjonen dekker, og hva som kommer i tillegg.
Noen tilbud kan være lette å bli blendet av lav provisjon, men der svært mye annet kommer i tillegg, og omvendt. Derfor vil det stort sett alltid lønne seg å regne på forskjellige scenarioer der du får ulike summer for boligen, og legge sammen tilleggsutgiftene.
Den største enkeltutgiften i forbindelse med boligsalg, utenom provisjon, er annonseringsutgifter. Meglerfirmaene har ofte ulike pakker som gir ulik profilering for boligen din, men vanligvis inkluderer alle oppføring på Finn.no som et minimum.
De billigste annonsepakkene starter vanligvis på rundt 10 000 kroner og kan koste opp mot 25–30 000 kroner for de dyreste pakkene. Disse kan inkludere topplassering på Finn.no, annonser i sosiale medier, papiraviser og nettaviser.
Om du har en bolig som er lettsolgt vil du sannsynligvis komme langt med å kun være på Finn.no – det er tross alt der alle som er på utkikk etter bolig befinner seg.
Les også: Selge eller kjøpe bolig først?
Utover annonsering er det vanlig at honorar til megler for oppmøte på visning, trykk av prospekter, rapport fra takstmann, oppgjørsgebyr, fotografering og eventuell styling av boligen og registreringsgebyr i offentlige registre kommer i tillegg til provisjonen.
Disse ekstrautgiftene kan fort komme opp i 50–60 000 kroner. Dermed skal det godt gjøres å selge en bolig til 3 000 000 kroner uten at det går minst 120 000 kroner i utgifter knyttet til eiendomssalget.
Andre prismodeller
Om du skal selge en billig eiendom, er det vanlig at eiendomsmeglere opererer med en minimumsprovisjon. Disse ligger vanligvis på mellom 20 og 50 000 kroner.
Dessuten tilbyr de fleste meglere å gjøre jobben på timehonorar. Det er imidlertid sjelden det lønner seg for vanlige boliger, ettersom det fort vil gå mellom 30 og 50 arbeidstimer for en eiendomsmegler å selge en bolig uansett.
Honoraret kan ligge på alt mellom 1500 og 2500 kroner timen, så for en bolig som forventes å gå for 3 millioner kroner vil de fleste oppleve at det er billigere å betale provisjonen i stedet.
Les også: Når lønner det seg å selge?
Dersom du heller bare ønsker hjelp med en liten del av boligsalget, for eksempel i forbindelse med visning, budrunde og/eller kontakt med kjøper mellom budrunden og overtakelse, kan det faktisk lønne seg å be om timehonorar i stedet for provisjon.
Det innebærer imidlertid at de nevnte arbeidstimene vil ligge på dine skuldre. Du kan også risikere å ende opp med å betale mer for annonsering hos Finn.no ettersom meglerfirmaene ofte har forhandlet fram stordriftspriser på annonsering.
Lønner det seg å bruke eiendomsmegler?
Man kan i grunnen koke eiendomsmeglerens oppgaver i forbindelse med boligsalg ned til disse tre:
- Utgjøre et uavhengig bindeledd mellom selger og kjøper.
- Sørge for at salget og transaksjonen går lovlig for seg.
- Sørge for at oppdragsgiver, altså selger, får høyest mulig pris for boligen.
Noen kjøpere vil nok vegre seg for å gå inn i et boligkjøp der det er selger som administrerer boligsalget, rett og slett fordi mange kjenner seg tryggere når salget styres av en uavhengig tredjepart. Dette kan bidra til å dempe konfliktnivået dersom det skulle oppstå uenigheter under eller etter salget.
Les også: Så lang tid tar det å selge boligen
Som selger kan man se på det å ha en megler som en forsikringspremie: De aller fleste boligsalg foregår uten noen problemer, men dersom noe skulle skjære seg underveis har du en svært kompetent sparringspartner som kan gi deg råd underveis.
Husk at det uansett er selger som er ansvarlig for boligsalget – ikke eiendomsmegleren.
Sammenlign tilbud fra flere meglere
Det er naturligvis mulig å forhandle på prisen du får fra megleren. Én måte å gjøre det på er å hente inn tilbud fra flere eiendomsmeglere, og sammenligne dem opp mot hverandre.
Da får du også et innblikk i hvor godt kjent hver enkelt megler er i området boligen befinner seg i, samt den personlige kjemien du har med megleren.
Les også: 11 tips ved salg av bolig
Ved å bruke sammenligningstjenester som eksempelvis Eiendomsmegler.no, vet eiendomsmeglerne at de konkurrerer med andre om å få deg som kunde. Det gjør at du kan være sikker på at du får best mulig tilbud fra de ulike meglerne.