Eiers opplysningsplikt ved salg av bolig
Det kan være lurt å jobbe nøye med hvilke opplysninger du må oppgi til selger / Foto: Nic MacMillan

Selge bolig? Dette er opplysningsplikten din

Når du selger bolig må du passe på at du gir kjøper nok informasjon, slik at du ikke får en reklamasjon i fleisen senere. Les videre for å vite akkurat hva du må fortelle kjøper når du skal selge boligen din.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 16. mars 2022

Salg av brukt bolig reguleres av avhendingsloven. Det er denne loven som sier at selger har opplysningsplikt om visse forhold ved boligen, slik at boligkjøper for eksempel ikke kan bli lurt til å kjøpe et falleferdig hus til full pris.

Så hva må du som selger opplyse kjøper om før du selger boligen din? Loven sier at:

  • Selger må gi korrekte opplysninger om boligen eller eiendommen
  • Selger må gi kjøperen relevante opplysninger om forhold som kan påvirke salget
  • Selger står ansvarlig for alle feil og mangler som ikke opplyses om i løpet av salgsprosessen. Dette ble tydeliggjort i en endring av loven i 2022.

Men hva betyr egentlig «korrekt« og «relevant» informasjon? Les videre for å lære mer om de to begrepene, og om hva du kan gjøre for å sikre deg mot klager fra kjøper.

Kravet om korrekte opplysninger

Kort oppsummert

Dette må du huske på:

  • Gi korrekte og relevante opplysninger.
  • Gi aldri feil opplysninger.
  • Opplys om all informasjon som kan påvirke salget.
  • Overrekk viktig informasjon skriftlig.
  • Pass på at eiendomsmegler opplyser om alle negative forhold du kjenner til.

Les mer i avhendingsloven hos Lovdata.no.

Selger må gi kjøper opplysninger som er korrekte. Det er likevel ikke sånn at selger kan være allvitende, og du kan bli sett på som uskyldig hvis du gir kjøper opplysninger som du trodde var korrekte.

Loven sier derfor at en eiendom kun har en mangel hvis selger bevisst har gitt gal informasjon som har påvirket inngåelsen av salgsavtalen. Oppdager du en feil underveis i salgsprosessen, kan du heller ikke rammes av klager på opplysningsplikten dersom du retter opplysningene før kjøper legger inn et bindende bud på boligen.

Opplysningsplikten gjelder også selgers representanter, slik som en eiendomsmegler eller takstmann. Det betyr at korrekte opplysninger også må komme frem i annonser, prospekter og annen markedsføring av boligen.

Diverse opplysninger kan gis muntlig og skriftlig, men for enkelhets skyld er det best å overrekke viktig informasjonen skriftlig. Gjør du det skriftlig har du nemlig håndfaste bevis på at du faktisk har opplyst kjøper om de nødvendige forholdene.

Hva om jeg ikke er sikker?

Vær klar overfor kjøper dersom dere diskuterer forhold som du ikke er helt sikker på. Lurer noen for eksempel på når kjøkkenet ble pusset opp, og du rett og slett ikke husker om det var i 1975 eller i 1978, så bør du si at du kan sjekke det opp og gi beskjed når du har riktig svar. Det er altså bedre å si at du ikke har nok informasjon til å gi et konkret svar, enn å påstå noe som senere viser seg å være feil.

Stiller kjøper et vanskelig spørsmål om et spesifikt forhold, kan du oppfordre kjøperen til å undersøke nærmere selv. Lukter det for eksempel fuktig i en vaskekjeller, uten at du har undersøkt hvorvidt det finnes mugg der eller ikke, så bør du be kjøperen om å sjekke ut dette selv. Da er du særlig sikret dersom kjøper legger inn bud og senere klager på mugg i kjelleren, fordi kjøper selv skulle tatt ansvar for å sjekke dette. Vet du imidlertid at det finnes mugg i vaskekjelleren, så må du opplyse om det.

Er du på jakt etter en eiendomsmegler? Sammenlign tilbud fra flere meglere og velg firmaet som passer deg best

Kravet om relevante opplysninger

Loven sier også at selger skal fortelle kjøper om alle kjente omstendigheter som kjøper kan regne med å få informasjon om. Her snakker vi altså om negative forhold, slik som et rørsystem som bør byttes ut, en nabo som alltid spiller høy musikk midt på natten eller en vond lukt som aldri forsvinner fra oppgangen.

Har du ikke informasjon om noen av disse type tingene, så er det nok å fortelle om de forholdene du har kunnskap om.

Det er likevel sånn at man bør kunne regne med at selger har informasjon om visse forhold. Har naboen sendt ut varsel om bygging på tomten sin, uten at du har fått med deg det, så kan kjøper klage på salget. Du må altså passe på at du har all informasjon som andre kan regne med at du har.

Men hva er relevant?

Det
Det er ikke alltid lett å holde styr på hvilken informasjon som må oppgis når du skal selge bolig.

Av og til kan det være vanskelig å vite akkurat hva slags informasjon kjøper kan regne med å få informasjon om.

Har det f.eks. skjedd et dødsfall i boligen, er det ikke sikkert at selger må opplyse om dette. Har boligen ingen tegn på at noe slikt kan ha skjedd, er det som regel ikke nødvendig å opplyse om dødsfallet.

Har det derimot ligget et lik i boligen over lenger tid, noe som tydelig påvirker lukten på visning, bør selger opplyse om luktens opphav.

Et annet eksempel på noe selgere vanligvis glemmer å opplyse om, er arbeider han eller hun selv har utført på boligen. Husk derfor at du forteller kjøper om du har lagt flisene på kjøkkenet selv eller om du nylig renoverte badet på egenhånd.

Det anbefales å sjekke ut Lovdatas samling av ulike rettsavgjørelser, slik at du kan få en forståelse av hvilken vei retten pleier å dømme.

Gjør opplysningsplikten deg bare forvirret? Sammenlign tilbud fra flere meglere og finn den megleren som best kan hjelpe deg med salg av bolig. Så slipper du å holde oversikt over alt selv.

Hva skjer hvis jeg gir kjøper feil informasjon?

Har kjøper rett i at selger ikke opplyste om all nødvendig informasjon, kan selger se seg nødt til å betale for retting av feil og mangler, redusere salgsprisen, betale erstatning til kjøper eller faktisk heve hele kjøpet. I det første tilfellet legger Avhendingsloven opp til en «egenandel» på 10 000 kroner – noe som betyr at alle feil og mangler som koster mindre enn egendandelen å rette opp, må kjøper dekke selv.

Det lønner seg som regel derfor å opplyse kjøper om all informasjonen du innehar om boligen, i stedet for å satse på at kjøper aldri oppdager feilene selv. Mest sannsynlig skal jo kjøper faktisk bo i boligen, noe som øker sjansen for at mangler oppdages.

Landsoversikt