Stue i en norsk bolig, klar til visning (Foto: Ethen Esparza))

Sjekkliste på visning: 14 ting du bør undersøke

Hva skal man se etter på visning? Les denne sjekklisten med ting du må være obs på ved visning for å unngå konflikt med selger.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 19. januar 2021
Sjekkliste visning
  1. Finn ut dine behov
  2. Beliggenhet, lys og skygge
  3. Bad, våtrom og kjeller
  4. Inneklima og elektrisk anlegg
  5. Vinduer og dører
  6. Kjøkken
  7. Loft
  8. Pipe og peis
  9. Yttervegger, tak og utvendig areal
  10. TV/bredbånd
  11. Undersøk mobildekningen
  12. Sjekk fellesutgifter
  13. Still mange spørsmål
  14. Oppsummer inntrykk

Antall klagesaker har økt de siste årene, der mange boligkjøp ender i tvist fordi det er uforventede skader eller mangler på boligen. For å unngå dette er det lurt å bruke litt tid på å forberede seg før man skal på visning, og gjerne ha med seg en liste over ting man bør sjekke underveis.

Oftest er det kjøperne som taper i slike saker, fordi de ikke har lest prospektet godt nok. Det er nettopp der feil og mangler skal være oppgitt.

Les også: Budrunden: Tips til å vinne uten å betale for mye.

Som boligkjøper har du undersøkelsesplikt. Det innebærer at du ikke har rett til å klage dersom informasjon om mangler er oppgitt fra boligselger, eller om boligselger ikke visste om manglene ved salgstidspunktet. Les derfor grundig gjennom prospektet før du drar på visning, selv om det også er viktig å sjekke boligen under selve visningen.

Her finner du en liste over ting det kan være lurt å huske på under visninger:

1. Finn ut dine behov

Før du drar på visning bør du lage en liten oversikt over behovene dine og hva du ønsker deg av en bolig. Med andre ord - tenk gjennom hva slags bokvalitet du ser for deg å ha. Siden bokvalitet er et subjektivt begrep er det viktig å finne ut hva det utgjør for deg. Tenk på ting som utsikt, solforhold, beliggenhet og området boligen ligger i, særlig med tanke på naboer og nærhet til butikker og kollektivtransport.

Så bør du tenke gjennom hva slags rom du ser for deg. Hva vil du ha i et kjøkken? Skal det være stort med plass til mange rundt et spisebord, eller vil du heller ha en romslig stue? Når du har tenkt igjennom hva du ser etter er det lettere å holde hodet kaldt og bedømme om boligen passer dine behov. Etter dette må du se på den tekniske kvaliteten på boligen.

2. Beliggenhet, lys og skygge

Boligens beliggenhet får du ikke påvirket, så derfor er det viktig at du sjekker hvordan lyset faller innendørs og hvor det blir skygge. Vurder solforhold utendørs på eiendommen eller på en eventuell balkong/terrasse.

Undersøk også om det er støy og trafikk rundt boligen, eller om den er godt lydisolert. Brannsikkerhet og tilgjengelighet bør også ses nærmere på.

Bilde av et moderne bad med badekar og dusj (Foto: Ethen Esparza)
På badet: Ta av lokket på sluket og sjekk at vannet renner dit ved å sette på dusjen.

3. Bad, våtrom og kjeller

Sjekk disse rommene nøye. Ta av lokk på sluk og sjekk om det lukter mugg. Se etter tegn på fukt; for å være på den sikre siden kan du ta med deg en fuktmåler. Spør megler eller boligselger om når rør og varmtvannstank sist ble byttet ut. Om rørskjøtene er fuktige kan det være tegn på at noe er lekk.

Sjekk at sluket fungerer som det skal ved å sette på dusjen. Du kan også bruke en klinkekule og se at den triller mot sluket. Sjekk i tillegg at springen i vasken er i orden.

4. Inneklima og elektrisk anlegg

Undersøk faktorer som inneklima og ventilasjon, oppvarming, isolering og energieffektivitet. Ta en titt i sikringsskapet og se etter løse ledninger og svidde stikkontakter. Vær obs på tegn som tyder på at eier har gjort koblinger på egenhånd.

5. Vinduer og dører

Eldre vinduer og dører trekker mer enn nyere, så spør hvor gamle de er. Vanligvis kan du se vinduenes alder innerst ved karmen.

Er de lette å åpne? Om ikke kan det skyldes setningsskader eller at grunnen siger.

6. Kjøkken

Se etter skjolder eller misfarging under oppvaskbenken, da dette kan være tegn på lekkasje.

7. Loft

På loftet må du også være obs på fukt, spesielt om rom under har downlights. Dette kan ofte føre til utettheter, som gjør at varm luft lettere kan stige opp og gi fuktskader.

Bilde av ved, peis og tv (Foto: Ethen Esparza)
Sjekk pipe og ildsted: Det er koselig med peis, men bare om den virker som den skal.

8. Pipe og peis

Om det er pipe og ildsteder i boligen bør du sjekke at alt er tett og at det ikke er sprekker noe sted. Spør når den er fra og eventuelt om den er rehabilitert.

9. Yttervegger, tak og utvendig areal

Se etter misfarging eller sprukken maling, sjekk takrenner og at vannet ledes vekk fra grunnmuren. Hvor lenge er det siden taket ble lagt?

10. TV/bredbånd

Undersøk hva slags avtale som finnes for kabel-TV og Internett.

11. Undersøk mobildekningen

Ring noen og sjekk at du har dekning i hele boligen.

12. Sjekk fellesutgifter

Er boligen en del av et borettslag bør du undersøke hva slags fellesarealer som finnes. Ofte har de felles vaskeri, renseri, søppelcontainer, parkeringsplasser og hagearealer. Er det meste av fellesarealene i god stand? Eller må kanskje noe fikses i nærmeste fremtid? Sjekk om fellesutgifter er nært forestående.

13. Still mange spørsmål

Om det er noe i prospektet eller på visningen du lurer på, spør megler og selger. Ha gjerne med deg en notatblokk så du kan notere svarene, spesielt om det kommer fram opplysninger som ikke stod i prospektet. Be i så fall om å få disse opplysningene skrevet i kjøpekontrakten.

14. Oppsummer inntrykk

Rett etter visningen bør du sette deg ned å vurdere inntrykkene i forhold til behovene dine. Om ikke magefølelsen stemmer, så er kanskje ikke dette boligen for deg.

Det er også smart å undersøke hva som faktisk følger med boligen. Spesielt om selger har fått boligen stylet, noe du ikke bør la deg påvirke av. Styling får ofte rom til å virke større, ved å for eksempel mangle vesentlige ting som klesskap og kommoder som tar opp mye plass.

Lær deg å gjennomskue stylingen. Her er de enkleste styling-triksene.

Veggfast interiør og lyspunkter skal som hovedregel følge med. Er du usikker på om noe følger med som kan være avgjørende for om du vil kjøpe eller ikke, spør megler eller selger, og be om å få det bekreftet skriftlig.

Spør også gjerne om området boligen ligger i, for eksempel naboforhold, nærhet til butikk og kollektivtransport, og avstand til skole/barnehage dersom det er aktuelt.

Vurderer du å selge før du kjøper? Sammenlign tilbud fra lokalkjente eiendomsmeglere.


Artikkelserie: Tips ved kjøp av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie hvor Eiendomsmegler.no gir deg tips ved kjøp av bolig.

  1. Guide for førstegangskjøpere
  2. Slik får du boliglån
  3. 14 tips til hva du bør sjekke på visning
  4. Slik fungerer budgivning
  5. Vinn budrunden uten å betale for mye
  6. Overtakelse av ny bolig

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt