Budrunde
Budrunde: Det kan være en skjellsettende opplevelse å være med i en budrunde, men hvis du går inn i prosessen med en plan og holder deg til den er faktisk mye gjort.

Budrunden: Tips til å vinne uten å betale for mye

En smart strategi kan hjelpe deg et stykke på veien, men å komme godt ut av budrunder handler vel så mye om å være godt forberedt.

Som boligkjøper kommer du deg sjelden unna den sagnomsuste budrunden. Drømmeboligen blir ikke din før du har vunnet budrunden mot andre som sannsynligvis også mener at boligen dere kjemper om er drømmeboligen. Det kan fort bli en dyr affære dersom du ikke har et bevisst forhold til prosessen.

Syv bud for budrunden

  1. Ha finansieringsbevis klart.
  2. Bestem deg for et maksimalt beløp du kan strekke deg til i budrundene.
  3. Les salgsoppgaven nøye før du legger inn bud.
  4. Sett en tidsfrist for budet.
  5. Ikke vis maksimalbeløpet ditt til megler eller kjøper. Hold kortene tett til brystet.
  6. Vent gjerne med å gi ditt første bud.
  7. Vær tilgjengelig under hele budrunden – både for megler og for eventuelt den du skal bo sammen med.

Før budrunden

Før budrunden, og helst også før du begynner å sondere boligmarkedet, bør du få et finansieringsbevis fra banken din. Dette beviset er en garanti fra banken om at du vil få lån til å finansiere boligen du legger inn bud på. Om du ennå ikke vet hvilken bank du skal låne fra kan tjenester som lån.no være nyttige. Tjenestene lar deg legge ut boliglånet ditt på anbud slik at du er sikker på at du vil få de beste rentebetingelsene.

Hvor mye du får låne bør være førende for både sonderingen av markedet og når du kaster deg inn i selve budrunden. Med mindre du sitter på ekstra egenkapital bør du aldri gå over det beløpet som banken har satt som maksimalt lånebeløp i budrunden. Dersom budet ditt vinner må du bære den kostnaden på egenhånd.

Kan måtte betale erstatning

Vinner du en budrunde uten finansieringsbevis og det viser seg at du ikke får lån, risikerer du å bli holdt erstatningsansvarlig. Det samme gjelder flere budrunder: Delta alltid kun i én budrunde av gangen. Alt annet kan få katastrofale konsekvenser for økonomien din.

Med andre ord: Sett deg et maksimalt beløp for budrunden. Beveger budrunden seg forbi maksbeløpet må du dessverre også anse boligen som tapt. Ikke la deg rive med – ikke gjør ting du angrer på i ettertid. Men fatt mot, det vil alltids dukke opp nye drømmeboliger på markedet.

Få verdivurdering av din nåværende bolig før du begynner å se på en ny: Få tilbud fra flere meglere

Det kan lønne seg å være grundig når du er på visning, hvis ikke risikerer du å kjøpe katta i sekken.

Gjør en grundig vurdering

Før du bestemmer deg for om du skal legge inn bud eller ikke bør du gjøre en grundig vurdering av boligen. Les salgsoppgaven nøye, og studér vedleggene. Fanden ligger i detaljene, så også når det kommer til boligkjøp. Er oppussing av våtrom godt dokumentert? Når ble rør skiftet sist gang? I hvilken stand er det elektriske anlegget?

Tilsynelatende billige boliger kan vise seg å være svindyre om slike ting dukker opp etter at du har flyttet inn. Viser det seg at du må pusse opp deler av boligen før du finner deg til rette bør du gå videre til neste bolig, med mindre du har lyst og finansielle muligheter til å pusse opp.

Les også: Sjekkliste: 14 tips til hva du bør sjekke på visning

Under budrunden

Et av kravene til bud som legges inn er at de har en tidsfrist. Om du legger inn budet samme dag som visningen kan fristen for budet være tidligst klokken 1200 dagen etter visningen. Dersom du er i en av de store byene og budrunden har holdt det gående en stund etter visning er det vanlig å gå for kortere frister, for eksempel på en time eller to.

Rent praktisk skal også budet alltid gis skriftlig og inneholde adressen på eiendommen som det bys på, størrelsen på budet, samt navn og kontaktinformasjon til budgiver. Har du forbehold eller krav til selgeren som overtakelsesdato eller eventuelle møbler og utstyr som skal følge med boligen må dette være med her. Dessuten må du kunne dokumentere finansieringsevnen din – for eksempel gjennom det nevnte finansieringsbeviset.

Her bør du imidlertid få et bevis fra banken som nødvendigvis ikke viser maksbeløpet ditt. Da kan du nemlig risikere at megleren vil gjøre alt for å presse sluttsummen så tett opp mot denne summen som mulig. Et godt alternativ er å gi megler kontaktinformasjon til banken, slik at han eller hun kan sjekke om du har dekning for det aktuelle budet ditt. Spør banken på forhånd hvordan du gjør dette best.

Les også: Guide til eierformer: Borettslag, eierseksjon mm.

Spiller du kortene dine riktig under budrunden øker sjansene for at du sikrer deg drømmeboligen til slutt.

Strategi for budrunden

De lærde strides om hvilke strategier som fungerer best under budrunden. Dog kan det å holde på budet ditt en stund være lurt, spesielt dersom det allerede er to andre budgivere som byr mot hverandre. Dersom du har økonomisk spillerom til det kan du komme inn mot slutten av budrunden og gi et bud som skiller seg litt fra de foregående budene i økning, og håpe på at det er nok til å demoralisere konkurrentene ut av budrunden. Uansett er det viktig å huske maksbeløpet ditt og holde det hellig.

Å ha litt å gå på mot slutten av budrunden er uansett lurt. Å gi et stort bud som likevel er innenfor tålegrensen av hva du mener er verdt å betale for boligen kan bidra til å skremme vekk de siste konkurrentene.

Husk å være tilgjengelig under hele budrunden – megler kan når som helst ringe og rapportere om nye bud som du må ta stilling til. Dersom du skal flytte sammen med en annen person er det også viktig at begge er tilgjengelige for hverandre underveis. Bolig er kanskje den største enkeltinvesteringen i livene deres – da må dere være samstemte i beslutningen.

Unngå lang og dyr mellomfinansiering - start prosessen med salg av din nåværende bolig parallelt med at du leter: Sammenlign tilbud fra eiendomsmeglere

Landsoversikt

Lukk