Bilde av en moderne tv-stue med store vinduer

Guide til eierformer: Lær forskjellen på andelsleilighet og selveier

Se hva som skiller en andelsleilighet fra en selveierleilighet, og få oversikt over alle eierformene i det norske boligmarkedet.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 05.09.2023
Innhold:

I Norge kan du eie bolig på tre ulike måter, men hva er det egentlig som skiller eieformene? Før du kjøper bolig er det viktig å være bevisst på dette, da eierform blant annet kan påvirke totalprisen på boligen. Les videre for å få vite alt du trenger om eierformer i det norske boligmarkedet.

Hva er en selveierbolig?

En selveierbolig er en bolig hvor du har full eierrett. Som regel faller selveide boliger inn i én av to kategorier: Eneboliger og rekkehus eller eierseksjon i et sameie.

At du får full eierrett med selveierboliger betyr at du får mulighet til å selge, kjøpe, belåne eller leie ut boligen slik du selv ønsker det.

Pass bare på at det ikke er noen vedtatte regler gjennom velforeninger eller borettslag som setter begrensninger. Et typisk eksempel på interne reguleringer som dette kan være utleie av boligen.

Skal du kjøpe en selveierbolig er det viktig å være klar over at du må betale dokumentavgift på 2,5 % av kjøpesummen. Du bør derfor ta høyde for totalprisen, inkludert dokumentavgift, når du byr. Dette kan du enkelt gjøre ved hjelp av vår budkalkulator.

Les mer: Alt om selveie og eierseksjon

Enebolig Norge- Illustrasjonsbilde
Hus eies vanligvis som selveier.

Hva er en andelsleilighet?

En andelsleilighet, eller en andelsbolig, er en bolig hvor du kjøper bruksrett på en andel av et borettslag. Ettersom boligen er tilknyttet et borettslag, kalles det også for borettslagsleilighet.

Kjøp av andelsboliger går indirekte via et borettslag, og disse kan være private, eller tilknyttet et boligbyggelag. Kjøper du en andel i et borettslag forplikter du deg til å følge borettslagets husordensregler og vedtekter.

Når du kjøper en andelsleilighet går salgssummen til selger, og kjøper overtar både fellesgjelden og andre forpliktelser som følger med andelen.

Totalprisen på boligen består derfor både av kjøpesummen og boligens andel av fellesgjeld. Til forskjell fra selveierbolig trenger du imidlertid ikke å betale dokumentavgift. Vil du regne ut totalprisen før du byr på en andelsbolig kan du bruke vår budkalkulator.

Les mer: Andelsleilighet i borettslag

Hva er en aksjeleilighet?

En aksjeleilighet er en eierform hvor man kjøper en aksje i et aksjeselskap med bruksrett til en gitt bolig. Eierformen er derfor til forveksling lik borettslagsboliger, og i praksis fungerer det veldig likt for deg som kjøper.

Ved kjøp av en aksjeleilighet blir du medeier i boligaksjeselskapet, og får medbestemmelsesrett sammen med de andre aksjonærene. I utgangspunktet har du full råderett over boligen din, men det kan være begrensninger tilknyttet bruksretten som følger av aksjeloven eller selskapets vedtekter.

Eierskapet vil bli registrert i aksjeboken hvor det også føres panteheftelser. Kjøpet av aksjen vil ikke tinglyses, og derfor er det heller ingen dokumentavgifter knyttet til kjøpet.

Les mer: Aksjeleilighet i borettslag

Artikkelserie: Guide til eierformer

Denne artikkelen er en del av en Eiendomsmegler.no sin guide om de ulike eierformene:

  1. Guide til eierformer
  2. Selveier og eierseksjon
  3. Andelsleilighet i borettslag
  4. Aksjeleilighet i borettslag
  5. Styr unna obligasjonsleiligheter
  6. Fellesgjeld
  7. Felleskostnader

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt