Styr unna obligasjonsleiligheter

Det blir stadig færre obligasjonsleiligheter på markedet. Kommer du over en slik type leilighet på boligjakten, bør du styre unna.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 29. november 2019

Hva er en obligasjonsleilighet?

En obligasjonsleilighet er en type leiebolig, hvor leietaker gir eier et lån for å få lov til å leie leiligheten. I en obligasjonsleilighet eier du i realiteten ingenting, utover retten til å leie boligen du bor i.

Anbefales ikke av noen

Når du flytter inn i en obligasjonsleilighet er det du som leietaker som bærer den største risikoen, spesielt dersom det skulle skje en ulykke som påfører bygningsmassen stor skade. Da kan innskuddet ditt bli spist opp av rehabilitering, og du står på bar bakke den dagen du skal flytte.

Derfor har et samstemt korps med økonomi-, juss- og boligeksperter rådet folk til å styre unna boliger med denne eierformen. Heldigvis er det lite slike boliger på markedet for tiden, godt hjulpet av at det ble ulovlig å bygge obligasjonsleiligheter på slutten av 90-tallet.


Artikkelserie: Guide til eierformer

Denne artikkelen er en del av en Eiendomsmegler.no sin guide om de ulike eierformene:

  1. Guide til eierformer
  2. Selveier og eierseksjon
  3. Andelsleilighet i borettslag
  4. Aksjeleilighet i borettslag
  5. Styr unna obligasjonsleiligheter
  6. Fellesgjeld
  7. Felleskostnader

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt