Illustrasjonsbilde av et borettslag med andelsleiligheter

Andelsleilighet i borettslag

Kjøper du en leilighet i et borettslag, er ofte eieformen andelsleilighet. Det betyr at du kjøper bruksretten til en andel av borettslaget, og ikke selve bygningsmassen.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 29. november 2019

Hva er en andelsleilighet?

En andelsleilighet er en eierform hvor du kjøper bruksretten til en andel i et borettslag. Du kjøper altså ikke selve bygningsmassen, men retten til å bo i en gitt andel. I praksis betyr det at kjøpet er indirekte og går gjennom borettslaget.

Innhold
  1. Hva er en andelsleilighet?
  2. Sjekk fellesgjelden
  3. Hva er en IN-ordning?
  4. Se på sikringsfondet
  5. Ikke glem vedtektene
  6. Ny borettslagslov i 2020
  7. Salg av andelsleilighet

En fordel med det er at man i juridisk forstand ikke kjøper fast eiendom, noe som medfører at du ikke trenger å betale dokumentavgift i forbindelse med salget. Spesielt for førstegangskjøpere er dette en hyggelig nyhet som frigjør kapital til å bruke pengene på andre ting i den nye boligen.

Sjekk borettslagets fellesgjeld

Det er viktig å være obs på at prisantydningen på en borettslagsleiligheten ofte ikke gir det fulle og hele bildet på hva boligen faktisk koster. Det er nemlig her fellesgjelden kommer inn i bildet.

Fellesgjelden er lån som er tatt opp i forbindelse med bygging eller vedlikehold av borettslaget som er fordelt på hver andel. Den andelsvise fellesgjelden regnes inn i den totale kjøpesummen, noe som betyr at du er nødt til å ha finansiering for hele beløpet for å få kjøpt boligen.

Les mer: Alt du trenger å vite om fellesgjeld

Med andre ord holder det ikke at du har finansiering for bare prisantydningen når du kjøper en bolig med høy fellesgjeld.

Hva er IN-ordning?

En IN-ordning er en ordning som gir deg mulighet til å betale ned din andel av fellesgjelden individuelt, altså uavhengig av resten av borettslagets nedbetalingsplan. IN-ordning står for «individuell ordning.»

I de månedlige fellesutgiftene i et borettslag, er nedbetaling på fellesgjelden inkludert. Ofte er det slik i sameier også, men visse sameier kan kreve at beboerne betaler sin del av kostnadene som et engangsbeløp. Husk å sjekke hvilke ordninger som gjelder før du kjøper.

Ta en titt på sikringsfondet

Sikringsfondet er en garanti for at andelseierne ikke står økonomisk ansvarlig for andre andelseiere ved eventuelt mislighold av fellesgjeld.

Om fellesgjelden i et borettslag misligholdes, risikerer borettslaget å gå konkurs hvis de ikke er med i et sikringsfond. Derfor er det viktig å sjekke at borettslaget er med i en slik ordning.

I Norge er borettslag vanligvis med i enten Borettslagenes Sikringsfond eller OBOS’ Sikringsfond.

Ikke glem vedtektene

Ved å kjøpe en andel i et borettslag forplikter du deg til å følge vedtektene til borettslaget. Det kan være lurt å sjekke disse vedtektene før du legger inn bud på boligen dersom du har en livsstil som kan komme på kant med reglene.

Les også: Alt om boliglån

Det trenger ikke å være skumle ting som er i det juridiske grenseland – mange borettslag har for eksempel begrensninger på harmløse ting som dyrehold.

Ny borettslagslov i 2020

Tidligere har det også vært ganske strenge reguleringer på borettslagsleiligheter når det kommer til kortidsutleie.

Dette ble imidlertid endret i 2020, og nå er det mulig for folk som bor i borettslag å leie ut leiligheten i inntil 30 dager i løpet av et år. Det betyr at du med hånden på loven kan leie ut borettslagsleiligheten din på AirBnB når du drar på ferie.

Hva skjer når du selger en andelsleilighet?

Når en andelsleilighet blir solgt, går salgssummen til selgeren, og den som kjøper andelen overtar fellesgjelden og eventuelle andre forpliktelser.

Artikkelserie: Guide til eierformer

Denne artikkelen er en del av en Eiendomsmegler.no sin guide om de ulike eierformene:

  1. Guide til eierformer
  2. Selveier og eierseksjon
  3. Andelsleilighet i borettslag
  4. Aksjeleilighet i borettslag
  5. Styr unna obligasjonsleiligheter
  6. Fellesgjeld
  7. Felleskostnader

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt