Bilde av uteområde med mange trær og leiligheter i bakgrunnen.

Alt du trenger å vite om felleskostnader

Skal du kjøpe leilighet i et borettslag eller sameie, bør du være forberedt på å måtte betale fellesutgifter. Her får du oversikt over det du burde vite om felleskostnadene.

Bilde av Eirin Skiaker

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 23.08.2023
Innhold:

Hva er felleskostnader?

Felleskostnader er utgifter som fordeles på alle som bor i borettslag eller sameie, for å dekke drift og vedlikehold som ikke knyttes direkte til den enkelte leilighet.

Disse fellesutgiftene er inntekter borettslaget eller sameiet trenger for å blant annet kunne betale regninger, og opprettholde standarden på eiendommen gjennom vedlikehold.

Fellesutgiftene betales som regel gjennom en månedlig faktura av alle seksjonseierne eller andelseierne.

Felleskostnadene kan avsløre hvordan økonomien og driften av borettslaget eller sameiet er. Skal du kjøpe leilighet bør du derfor undersøke hva felleskostnadene faktisk dekker, og hvilke planer borettslaget eller sameiet har for framtiden.

Felleskostnader i borettslag vs. sameie

Den viktigste forskjellen på felleskostnader når det kommer til borettslag og sameie er at de finansieres ulikt. I et borettslag eier du en andel av selskapet, mens et sameie er en sammenslutning av eiere. Dette kan derfor påvirke felleskostnadene.

I et sameie vil du ha enerett over den seksjonen du selv eier, mens resten vil regnes som fellesarealer. Det er disse fellesarealene du må betale fellesutgifter for i sameiet.

Les også: Alt om selveie eller eierseksjon

Hva dekker felleskostnader?

Felleskostnadene kan dekke alt fra kommunale avgifter, til vask av fellesarealer og snømåking.

Hva som faktisk inngår i felleskostnadene kan variere fra sted til sted. Du kan derfor møte både lave og høye felleskostnader hvis du er på utkikk etter leilighet.

Eksempler på hva som kan være inkludert i felleskostnadene:

 • Kommunale avgifter
 • Renovasjon
 • Vaktmestertjenester
 • Snømåking
 • Kabel-tv og internett
 • Bygningsforsikring
 • Strøm til fellesarealer
 • Vask av fellesarealer
 • Renter og avdrag
 • Fjernvarmeanlegg

Til forskjell fra et borettslag er det vanlig at kommunale avgifter kreves direkte fra hver seksjonseier i et sameie, og ikke som en del av fellesutgiftene.

Bilde av fellesarealet til et leilighetskompleks. To sittebenker og lekeapparater foran leilighetene.
Felleskostnader: Fellesutgiftene brukes blant annet til vedlikehold av fellesarealer i borettslag eller sameie.

Hvordan fordeles fellesutgiftene?

Ofte legges areal til grunn når felleskostnadene skal fordeles. Nytteverdien kan også avgjøre fordelingen av enkelte felleskostnader.

Borettslag

Fordelingen av felleskostnadene i et borettslag baserer seg vanligvis på fordelingsnøkkelen som ble fastsatt ved opprettelse av borettslaget. Ifølge burettslagslova skal felleskostnadene fordeles på bakgrunn av verdiforholdet mellom boligene, eller retningslinjer som kommer frem av bygge-og finansieringsplanen.

Sameie

Felleskostnadene i et sameie skal etter eierseksjonsloven fordeles etter noe som kalles for sameiebrøk. Sameiebrøken gir uttrykk for seksjonseierens forholdsmessige eierandel, med mindre vedtektene sier noe annet.

Det er styret som bestemmer hvilke kostnader som faktisk regnes som felleskostnader. Det er naturlig at kostnadene vil forandre seg, og derfor kan de månedlige fellesutgiftene også variere.

Les mer: Guide til eierformer

Hva betyr høye felleskostnader?

Høye felleskostnader kan bety at borettslaget eller sameiet har satt søkelyset på vedlikehold, noe som gjør bygningen bedre rustet for de kommende årene.

Det er lett å la seg skremme av høye felleskostnader, men det kan altså i mange tilfeller være positivt.

Veldig høye felleskostnader kan på den andre siden også indikere at boligselskapet har dårlig økonomi, eller er dårlig styrt. Derfor er det lurt å sjekke ut regnskapet og budsjettet på forhånd, slik at du har oversikt over hva pengene har gått til tidligere, og hva de skal brukes på i tiden som kommer.

Bilde av utsiden av flere leiligheter med mye snø på bakken, og med en bil parkert foran
Sjekk hva felleskostnadene dekker: Hvor mye du må betale av fellesutgifter, og hva de faktisk dekker kan variere fra sted til sted.

Hva betyr lave felleskostnader?

Lave felleskostnader kan se fristende ut, men kan resultere i at du blir nødt til å betale mer utgifter på egen hånd. Dette kan også ende opp med å bli dyrere enn om kostnadene ble fordelt på alle i sameiet eller borettslaget.

Lave kostnader kan også medføre en del plikter. Det kan være at beboerne selv står ansvarlig for blant annet trappevask og snømåking. Det er med andre ord lurt å finne ut av dette før du legger inn bud, dersom dette skulle være avgjørende for om du vil ha boligen eller ikke.

Sjekk også om det er planlagt vedlikehold eller oppussing i nærmeste framtid, da dette kan øke felleskostnadene.

Uansett er det viktigere å sjekke ut hva felleskostnadene faktisk brukes til, enn om de er høye eller lave.

Les også: Alt du må vite om forkjøpsrett

Fellesgjeld vs. felleskostnader

Fellesgjeld er som oftest det lånet borettslaget har tatt opp i forbindelse med bygging, vedlikehold eller forbedring av borettslaget. Felleskostnader er et månedlig beløp som dekker renter og avdrag på fellesgjelden, i tillegg til andre driftskostnader som for eksempel strøm til fellesarealer.

Les også: Alt du trenger å vite om fellesgjeld

Skal du kjøpe bolig må du vurdere totalprisen og finne ut hvor mye du må betale i felleskostnader hver måned. Banken vil blant annet basere sin vurdering på totalprisen med fellesgjelden inkludert, når du søker om finansieringsbevis. Du bør også ta høyde for at økte renter på fellesgjeld kan øke felleskostnadene.

Har ikke sameiet fellesgjeld, er det naturlig at felleskostnadene vil være noe lavere.

Dersom du skal bli andelseier i et borettslag bør du også sjekke ut om borettslaget har en IN-ordning. Har du oppsparte midler du ikke skal bruke på noe annet, kan du betale ned hele eller deler av fellesgjelden når du selv ønsker det. På den måten kan du få redusert de månedlige utgiftene.

.

Hva skjer hvis man ikke betaler fellesutgifter?

De som bor i et sameie eller et borettslag er pliktig til å betale felleskostnadene. Du kan dermed risikere å bli kastet ut og at boligen blir tvangssolgt, dersom du ikke betaler din del.

Les også: Husk omkostninger ved kjøp av bolig

Artikkelserie: Guide til eierformer

Denne artikkelen er en del av en Eiendomsmegler.no sin guide om de ulike eierformene:

 1. Guide til eierformer
 2. Selveier og eierseksjon
 3. Andelsleilighet i borettslag
 4. Aksjeleilighet i borettslag
 5. Styr unna obligasjonsleiligheter
 6. Fellesgjeld
 7. Felleskostnader

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt