Bilde av kvinne i sofa med laptop og papirer foran seg i nordisk hjem

Omkostninger ved kjøp av bolig

Husk å ta høyde for omkostninger når du kjøper bolig. Dokumentavgiften alene kan føre til ekstrakostnader på over 100 000 kroner.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.08.2023
Innhold:

Hva er omkostninger?

Omkostninger er alle ekstra kostnader som kommer på toppen av salgssummen når du kjøper bolig. Omkostningene består som regel av tinglysingsgebyr og dokumentavgift eller eierskiftegebyr.

I dag er det ikke uvanlig at omkostningene kommer på 100 000 kroner eller mer, i tillegg til selve kjøpesummen. Den endelige kostnaden avhenger av boligens eierform og salgssum.

Les også: Guide til eierformer

Hva består omkostningene av?

Selveier:

  • Tinglysingsgebyr: 585/540 kroner (papir/digitalt)
  • Dokumentavgift: 2,5 % av kjøpesummen

Aksje/andel:

  • Tinglysingsgebyr: 480/440 kroner (papir/digitalt)
  • Eierskiftegebyr: Maksimalt 5 995 kr, men store variasjoner mellom borettslag

Hva er dokumentavgift?

Dokumentavgiften er på 2,5 % av kjøpesummen, og er et gebyr som må betales ved overføring av fast eiendom til en ny eier. Du betaler kun dokumentavgift hvis du kjøper selveierbolig, og den skal dekkes av egenkapitalen din.

Derfor er det viktig å sjekke eierformen på boligen du vurderer å kjøpe. Ved kjøp av aksje- og andelsleiligheter og nybygg er det ikke dokumentavgift, og i praksis kan du da by høyere enn du kan på selveierboliger.

Skal du by på bolig? Prøv budkalkulatoren vår for å beregne nøyaktig hvor mye du har råd til å by på boligen du ser på, enten det er selveier eller andelsleilighet.

Budkalkulator: Regn ut hva du kan by

Ettersom dokumentavgiften er 2,5 % av kjøpesummen, betyr det at for hver million du betaler for boligen (ikke medregnet fellesgjeld), må du ut med 25 000 kroner i dokumentavgift. En bolig med salgssum 4 000 000 kroner vil altså få en dokumentavgift på 100 000 kroner.

Eierskiftegebyr på aksje- og andelsleiligheter

For borettslag eller boligaksjeselskap er det vanlig at de tar et gebyr for registrering av eierskifte i aksjeeierboken til selskapet, kalt eierskiftegebyr, i stedet for dokumentavgiften.

Dokumentavgiften gjelder nemlig kun ved overføring av fast eiendom. Juridisk sett er ikke kjøp og salg av aksje- og andelsleiligheter overføring av fast eiendom, men andeler i et boligselskap. Derfor trenger du ikke å betale dokumentavgift når det er snakk om borettslagsleilighet.

Eierskiftegebyret kan maksimalt være fire ganger et rettsgebyr. Dermed blir maksprisen på eierskiftegebyret 5 995 kr, men nøyaktig priser varierer stort fra borettslag til borettslag.

Les også: Kan du angre på et boligkjøp?

Alle må betale tinglysingsgebyr

I forbindelse med alle boligkjøp, uavhengig av om det er snakk om selveier eller borettslag, må du betale et tinglysningsgebyr.

Ved å tinglyse boligsalget havner pantedokumentet i offentlige registre, noe som gjør at banken kan ta beslag i hele eller deler av boligen dersom lånet misligholdes. For at banken skal kunne ha sikkerhet i lånet, må derfor boligsalget tinglyses.

For fast eiendom (selveier) er tinglysningsgebyret i 2023 på 585 kroner hvis du sender inn papirdokumenter. Dette reduseres til 540 hvis du sender inn papirene elektronisk.

For borettslagsandeler ligger tinglysningsgebyret på 480 kroner for papirbasert innsending, eller 440 kroner for digital innsending. Oppdaterte priser finner du hos Kartverket.

Les også: Guide til førstegangskjøperen


Artikkelserie: Før du kjøper bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite før du blir ny huseier:

  1. Bør du leie eller eie?
  2. Derfor bør du tenke på energimerking
  3. Alt du trenger å vite om undersøkelsesplikten
  4. Fordeler og ulemper med boligkjøperforsikring
  5. Alt du bør vite om forkjøpsrett
  6. Omkostninger ved kjøp av bolig
  7. Skjulte feil og mangler ved kjøp av bolig
  8. Kan du angre på et boligkjøp?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Selge før du kjøper? Få tilbud fra flere lokal meglere

Landsoversikt