På utkikk etter et sted å bo, men usikker på om du skal kjøpe eller leie? Les om fordeler og ulemper her.

Burde du eie eller leie?

Mange unge står overfor et økonomisk valg når de skal flytte hjemmefra. Er det best å leie, eller kjøpe egen bolig? Finn ut hva som er best for deg her.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 3. desember 2019

Med et boligmarked i stadig bevegelse, er det ikke alltid like lett å vite hva som er mest lønnsomt. Men det er flere faktorer som spiller inn når en skal avgjøre hva som er best økonomisk. Livssituasjon, framtidsplaner, og personlig økonomi er eksempler på elementer som må tas med i beregningen. Det er ikke nødvendigvis slik at det ene eller andre alltid er best.

Færre bekymringer

Om du mest sannsynlig vil flytte rundt i studietiden for eksempel, og gjerne vil være fleksibel, kan det være best å leie. Da slipper du å være bundet til et lån som må nedbetales. Om kjøleskapet eller oppvaskmaskinen tar kvelden trenger du heller ikke fikse det. Sånn sett er det å leie mer bekymringsløst og fritt. I tillegg vil det være uklokt å gå inn med en boliginvestering i et tidsperspektiv på kun ett til to år, da det er store kostnader knyttet til kjøp og salg av bolig. Det kan også være tidkrevende, og er en prosess man kanskje vil unngå å gå igjennom altfor ofte.

Hvilken eierform er best? Les om de ulike eierformene her.

Verdistigning

Vet du at du har tenkt til å bli boende en stund derimot, vil det nok lønne seg å eie. Planlegger du å bo et sted i mer enn tre år vil man normalt sett få med seg verdistigningen og dermed tjene på å eie boligen. Riktignok vil man også når man eier risikere et prisfall, i hvert fall på kort sikt, men med et langsiktig tidsperspektiv vil det gå oppover. Likevel, det er verdt å ta med i betraktningen at dersom prisene faller, og du helst vil selge med gevinst, bør du kunne bo i den samme boligen over lengre tid slik at prisene tar seg opp igjen.

Et annet positivt element er friheten av å ha noe du kan innrede og pusse opp som du vil. Du vil også ha muligheten til å leie ut deler av boligen, bare pass på at delen du leier ut er mindre enn den du bruker selv for å slippe å betale skatt når du selger. Les mer om skatteregler ved boligsalg her.

Er du usikker på hva som er det lureste for deg?

Her har vi listet opp noen fordeler ved både det å eie og leie, slik at du kan vurdere hva som er best for deg og dine forutsetninger.

Fordeler med å leie:

leie
Leie: Du er kun økonomisk forpliktet i den tidsperioden du bor der.
  1. Du slipper å bekymre deg for eventuelt fallende boligpriser.
  2. Det er enklere å flytte, og flyttekostnader tilknyttet leie er lavere enn ved salg og kjøp av bolig.
  3. Du slipper å tenke på kostnader som forsikring og vedlikehold.
  4. Du er kun forpliktet økonomisk i den perioden du velger å leie.
  5. Ofte vil månedlig leiebeløp være lavere enn det du må betale i lån hver måned.

Les også: Tips til deg som skal leie ut bolig selv

Fordeler med å eie:

  1. Betal ned på lånet ditt, i stedet for at pengene går til en utleier.
  2. En langsiktig verdiøkning vil gjøre at man selger boligen med gevinst, og dermed vil man ha høyere egenkapital. Å pusse opp kan også øke verdien på boligen.
  3. Det er skattemessig gunstig å eie bolig, da du får fradrag for gjeldsrenter. Dersom du har bodd i boligen i 12 av de siste 24 månedene kan du også selge boligen skattefritt.
  4. Du kan tjene på å leie ut hele eller deler av boligen, enten for en lengre eller kortere periode. For eksempel kan du leie ut gjennom Airbnb når du er på ferie.
  5. Du har frihet til å gjøre hva du vil med boligen med tanke på innredning og oppussing.

Artikkelserie: Før du kjøper bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite før du blir ny huseier:

  1. Bør du leie eller eie?
  2. Derfor bør du tenke på energimerking
  3. Alt du trenger å vite om undersøkelsesplikten
  4. Fordeler og ulemper med boligkjøperforsikring
  5. Alt du bør vite om forkjøpsrett
  6. Omkostninger ved kjøp av bolig
  7. Skjulte feil og mangler ved kjøp av bolig
  8. Kan du angre på et boligkjøp?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt