Kan du angre på et boligkjøp?

Det korte svaret er nei. Men det er utveier fra boligsalget dersom du ombestemmer deg.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 25. januar 2021

Det eksisterer i utgangspunktet ingen angrerett ved salg eller kjøp av fast eiendom. Har du lagt inn et bud, og megler har formidlet budet til selger, er du bundet av budet ditt fram til akseptfristens utløp.

Les også: Dette bør du sjekke på visning

Den eneste måten å komme seg ut av det bindende budet er om selger avslår, enten fordi selger synes budet er for lavt eller fordi han eller hun godtar et annet bud. Man må derfor ikke by på flere boliger samtidig, slik at man ikke plutselig er forpliktet til flere boligkjøp.

Kan man angre et boligkjøp?
Kan man angre et boligkjøp? Det korte svaret er nei, med noen forbehold. Vær derfor sikker før du legger inn bud.

Bud med forbehold

Det går også an å gi bud med forbehold. Slike forbehold kan være relativt enkle for selger å godta, som for eksempel at man ønsker en annen overtagelsesdato, eller at man vil ha med vaskemaskinen.

Les også: Budrunden: Tips til å vinne uten å betale for mye

Men, slike forbehold kan også gjelde manglende finansiering, hvor kjøper tar forbehold om at budet bare er bindende dersom finansiering går i orden. Dette vil imidlertid som oftest ikke bli godtatt, og man bør ha finansiering på plass før man går inn i en budrunde.

Ugyldig avtale

En avtale kan også være ugyldig inngått. Dette kan skje ved at kjøper er umyndig, utilregnelig eller lignende. Dersom innholdet i avtalen har mangler, ved at den for eksempel er umoralsk eller lovstridig, kan den også være ugyldig. I tillegg kan måten avtalen er inngått på, for eksempel ved trusler, være grunn til at den er ugyldig.

Heving av kjøp

Dersom kjøper opplever vesentlige mangler og feil ved boligen, et avtalebrudd fra selgers side, har vedkommende rett til å heve kjøpet sitt. Når kjøpet blir hevet, blir både kjøper og selger løst fra kontrakten. Kjøper får med andre ord tilbake pengene, og selger beholder boligen.

Les også: Alt du trenger å vite om undersøkelsesplikten

Kjøpet kan altså ikke heves fordi kjøper angrer seg – det må være så store feil og mangler at man kan kalle det et avtalebrudd.

Dekningssalg

Dersom kjøpet ikke kan heves og kjøpsavtalen er gyldig, men kjøper likevel ikke kan gjennomføre kjøpet, vil et såkalt dekningssalg forekomme. Da vil boligen bli solgt på nytt, og kjøperen som angret vil måtte betale en eventuell differanse mellom gammelt og nytt bud. Vedkommende vil også måtte betale kostnadene for ny salgsrunde.


Artikkelserie: Før du kjøper bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite før du blir ny huseier:

  1. Bør du leie eller eie?
  2. Derfor bør du tenke på energimerking
  3. Alt du trenger å vite om undersøkelsesplikten
  4. Fordeler og ulemper med boligkjøperforsikring
  5. Alt du bør vite om forkjøpsrett
  6. Omkostninger ved kjøp av bolig
  7. Skjulte feil og mangler ved kjøp av bolig
  8. Kan du angre på et boligkjøp?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Vurderer du å selge før du kjøper? Sammenlign tilbud fra lokalkjente eiendomsmeglere.

Landsoversikt