Boligkjøperforsikring: Fordeler og Ulemper

Boligkjøperforsikring: Fordeler og ulemper

Trenger man boligkjøperforsikring? Les alt om fordelene og ulempene med boligkjøperforsikring og ta det riktige valget for deg.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 17.08.2023
Innhold

Hva er boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring er ment som en beskyttelse for deg som kjøper om det skulle oppstå problemer etter et boligkjøp.

Oppdager du feil eller mangler ved boligen i etterkant av kjøpet, vil boligkjøperforsikringen dekke eventuelle saksomkostninger, men den garanterer ikke erstatning.

Boligkjøperforsikring blir ofte presentert av forsikringsselskapene og eiendomsmeglerne som en god motpart til selgers eierskifteforsikring, men boligkjøperforsikringen gir ikke kjøper samme sikkerhet som eierskifteforsikring gir boligselgeren.

Er boligkjøperforsikring nødvendig?

Flere advokater og eksperter er derfor uenige i om forsikringen er nødvendig. Forbrukerrådet oppfordrer blant annet alle boligselgere til å kjøpe eierskifteforsikring, men de gjør ikke det samme angående boligkjøperforsikring.

Uenigheten skyldes i stor grad at boligkjøperforsikringen kan gi deg en ekstra trygghet, selv om den ikke sikrer deg like godt som en eierskifteforsikring. Ofte blir spørsmålet om boligkjøperforsikring derfor en individuell vurdering av hvorvidt man ønsker seg den ekstra tryggheten eller ikke.

Hva er prisen på boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring koster normalt sett et sted mellom 4 000 og 12 000 kroner. Endelig pris avhenger av boligtype og boligstørrelse.

Hos noen forsikringsselskaper kan det være egenandeler og endre tillegg i prisen på toppen av prisen på forsikringen, men dette varierer mellom de ulike leverandørene.

Ny avhendingslov

Den nye avhendingsloven stiller enda strengere krav til opplysningene som selgeren gir i forbindelse med boligsalg. Med det nye regelverket legges ansvaret for at alle feil og mangler er rapportert i boligens tilstandsrapport, på boligselger.

Hvis kjøper skulle oppdage feil eller mangler som ikke var rapportert i tilstandsrapporten, er dette selgers ansvar og vedkommende kan være erstatningspliktig. I motsatt fall, dersom kjøper ønsker å klage på feil som er gjort rede for, vil det å kreve erstatning være fullstendig nytteløst.

Om du likevel vurderer å kjøpe boligkjøperforsikring, går vi gjennom fordelene og ulempene med boligkjøperforsikring under:

Boligkjøperforsikring
Ekstra trygghet: Boligkjøperforsikring kan gi deg en ekstra trygghet.

Fordeler med boligkjøperforsikring

1. Du trenger ikke betale saksomkostninger

En boligkjøperforsikrings hovedfunksjon er å dekke eventuelle saksomkostninger knyttet til en klage på boligkjøpet. Dette inkluderer kostnader til advokat og eventuelle rapporter som må utføres. Forsikringen dekker beløpet enten du taper eller vinner saken.

2. Forsikringen har ikke en makspris

Eksperter viser ofte til at man uansett er dekket gjennom innboforsikringen sin, og dermed ikke trenger boligkjøperforsikring. Så enkelt er det ikke nødvendigvis.

Til forskjell fra innboforsikringer har nemlig ikke boligkjøperforsikringen noe tak på erstatningssummen. Har du boligkjøperforsikring trenger du altså ikke å bekymre deg for beløpet på saksomkostningene, siden det dekkes av forsikringsselskapet uansett hvor høyt det blir.

3. Advokathjelp til å vurdere saken din

Har du boligkjøperforsikring og ønsker en advokatvurdering, trenger du ikke bruke tid og krefter på å lete fram en dyktig advokat. Har du boligkjøperforsikring, fikser forsikringsselskapet dette for deg.

4. Boligkjøperforsikringen gir en ekstra trygghet

Er du bekymret for å komme i konflikt med boligselgeren, eller ikke har råd til å dekke sakskostnader, kan det være betryggende med boligkjøperforsikring.

Selv om du ikke er sikret erstatning, så er du sikret mot en stor advokatregning.

Ulemper med boligkjøperforsikring

1. Den er mest sannsynlig unødvendig

Poenget med en boligkjøperforsikring er å sikre deg om det skulle oppstå en konflikt med boligselger i etterkant av kjøpet.

Har du gjort grundige undersøkelser, lest nøye gjennom tilstands- eller boligsalgsrapporten og føler deg trygg på at du har gjort et godt boligkjøp, så kommer du mest sannsynlig ikke i konflikt med boligselgeren.

Og kommer du ikke i konflikt med boligselger, så er ikke boligkjøperforsikring nødvendig.

Boligkjøperforsikring
Kostnad VS Gevinst: Boligkjøperforsikring lønner seg som regel ikke, men det finnes unntak.

2. Boligkjøperforsikringen dekker ikke skadeutgifter

Det er også viktig å være klar over at boligkjøperforsikringen ikke dekker utgiftene forbundet med skaden eller mangelen du klager på.

Siden den ofte markedsføres som en motpart til eierskifteforsikring – som sier at forsikringsselskapet betaler kostnadene som en boligselger vanligvis må betale – er det lett å anta at det samme gjelder boligkjøperforsikringen.

Så hva dekker boligkjøperforsikring? Boligkjøperforsikringen dekker kun saksomkostningene.

3. Du er allerede dekket av andre forsikringer

Som regel er advokatkostnader i forbindelse med boligsalg dekket av innbo- og husforsikringen din. Hvis du kjøper en boligkjøperforsikring, risikerer du dermed å være dobbeltforsikret, noe som ikke er nødvendig.

Innboforsikringen din har imidlertid et tak på hvor store kostnader som dekkes, mens boligkjøperforsikringen ikke har det. Husk derfor å sjekke vilkårene på forsikringene dine før du kjøper enda en ny forsikring.

4. Advokaten bestemmer om du får gå videre med saken din eller ikke

Med den oppdaterte og innstrammede avhendingsloven skal det mye til for å få gjennomslag med en klage på boligkjøpet ditt.

Mange opplever derfor at det ikke hjelper at de har boligkjøperforsikring, ettersom advokaten deres ikke ønsker å gå videre med saken.

Dermed er garantien om at boligkjøperforsikringen dekker saksomkostningene også hvis du taper ikke så mye verdt, fordi forsikringsselskapene som tilbyr forsikringen sjelden går videre med saker de tror de vil tape.

5. Ingen garanti for at du får tilbake penger

Boligkjøperforsikringen dekker saksomkostningene, men den sikrer ikke utbetaling av penger etter at du har vunnet en sak. Utbetaling av erstatningssum avhenger nemlig av boligselgers betalingsevne.

Hva er du komfortabel med?

Det er altså ingen fasit på om du bør velge boligkjøperforsikring eller ikke. Det koker ned i en personlig vurdering av hvor trygg du er på boligkjøpet ditt og hvor sikker du er på at du har undersøkt godt nok.

En boligkjøperforsikring koster vanligvis et sted mellom 4 000 kroner og 12 000 kroner. Ifølge Forbrukerrådet koster en advokat rundt 25 000 kroner for en vanlig boligtvist.

Satt på spissen betyr det at om du kjøper en boligkjøperforsikring, så kan du ende opp med å betale 10 000 kroner for å unngå en mulig utgift på 25 000 kroner.

De færreste ender opp med å klage på boligkjøpet sitt. Med tanke på at det kun er saksomkostninger som dekkes om forsikringsselskapet vurderer saken din til å være sterk nok, er det verdt å ta en skikkelig vurdering om boligkjøperforsikringen egentlig er nødvendig for deg.

Få tilbud fra flere meglere

Artikkelserie: Før du kjøper bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite før du blir ny huseier:

  1. Bør du leie eller eie?
  2. Derfor bør du tenke på energimerking
  3. Alt du trenger å vite om undersøkelsesplikten
  4. Fordeler og ulemper med boligkjøperforsikring
  5. Alt du bør vite om forkjøpsrett
  6. Omkostninger ved kjøp av bolig
  7. Skjulte feil og mangler ved kjøp av bolig
  8. Kan du angre på et boligkjøp?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt