Boligkjøperforsikring: Fordeler og Ulemper

Fordeler og ulemper med boligkjøperforsikring

Ekspertene er uenige om boligkjøperforsikring – er den egentlig nødvendig? Her er fordelene og ulempene med boligkjøperforsikring.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 13. juni 2022

Hva er boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikring er en forsikring man kan kjøpe i forbindelse med at man kjøper en bolig. Skulle det vise seg at boligen har mangler eller feil i etterkant av kjøpet, vil boligkjøperforsikringen dekke eventuelle saksomkostninger, men den sikrer ikke at du får erstatning.

Innhold
 1. Hva er boligkjøperforsikring?
 2. Fordeler
 3. Ulemper
 4. Forsatt usikker?

Boligkjøperforsikring blir ofte presentert av forsikringsselskapene og eiendomsmeglerne som en god motpart til selgers eierskifteforsikring, men boligkjøperforsikringen gir ikke kjøper samme sikkerhet som eierskifteforsikring gir boligselgeren.

Flere advokater og eksperter er derfor uenige i om forsikringen er nødvendig. Forbrukerrådet oppfordrer blant annet alle boligselgere til å kjøpe eierskifteforsikring, men de gjør ikke det samme angående boligkjøperforsikring.

Uenigheten skyldes i stor grad at boligkjøperforsikringen kan gi deg en ekstra trygghet, selv om den ikke sikrer deg like godt som en eierskifteforsikring. Ofte blir spørsmålet om boligkjøperforsikring derfor en individuell vurdering av hvorvidt man ønsker seg den ekstra tryggheten eller ikke.

En annen ting som har gjort boligkjøperforsikring enda mer omdiskutert i 2022 er den nye avhendingsloven som stiller enda strengere krav til opplysningene som selgeren gir i forbindelse med boligsalg. Med det nye regelverket legges ansvaret på boligselger at alle feil og mangler er rapportert i boligens tilstandsrapport.

Hvis kjøper skulle oppdage feil eller mangler som ikke var rapportert i tilstandsrapporten, er dette selgers ansvar og vedkommende kan være erstatningspliktig. I motsatt fall der kjøper ikke har lest tilstandsrapporten grundig nok, vil det å kreve erstatning for feil eller mangler som allerede var rapportert være fullstendig nyttesløst.

Om du likevel vurderer å kjøpe boligkjøperforsikring i forbindelse med et boligkjøp, har vi samlet punktene du bør tenke gjennom før du bestemmer deg for forsikringen eller ikke. Her er fordelene og ulempene med boligkjøperforsikring:

Boligkjøperforsikring
Ekstra trygghet: Boligkjøperforsikring kan gi deg en ekstra trygghet.

Fordeler:

1. Du trenger ikke betale saksomkostninger

En boligkjøperforsikrings hovedfunksjon er å dekke eventuelle saksomkostninger knyttet til en klage på boligkjøpet. Dette inkluderer kostnader til advokat og eventuelle rapporter som må utføres. Forsikringen dekker beløpet enten du taper eller vinner saken.

2. Forsikringen har ikke et tak

Har du boligkjøperforsikring trenger du ikke å bekymre deg for beløpet på saksomkostningene, fordi det dekkes av forsikringsselskapet uansett hvor høyt det blir.

Ekspertene som er imot boligkjøperforsikring sier at du ikke trenger forsikringen fordi du allerede er dekket gjennom din vanlige innbo- og husforsikring. Men denne har ofte et tak på rundt 100 000 kroner, med en egenandel på cirka 20 prosent.

Benytter du deg av den vanlige forsikringen din vil du kanskje ikke at saksomkostningene skal overstige 100 000 kroner, hvis det er beløpet du får dekket.

Har du boligkjøperforsikring trenger du ikke tenke på kostnadene i det hele tatt. Det kan derfor være lurt å sjekke vilkårene på innbo- og husforsikringen din før du kjøper boligkjøperforsikring.

3. Du trenger ikke bruke tid på å finne en advokat som kan feltet

Har du en boligkjøperforsikring og ønsker å vurdere en sak sammen med en advokat, så trenger du ikke bruke tid og krefter på å finne en advokat som er spesialist på feltet. Dette fikser forsikringsselskapet for deg når du er forsikret som boligkjøper.

4. Den gir deg en ekstra trygghet

Er du bekymret for at du kanskje kan komme i konflikt med boligselger og at du ikke har råd eller lyst til å dekke sakskostnader, så kan det være betryggende å kjøpe en boligkjøperforsikring. Selv om du ikke er sikret at du får erstatning for boligkjøpet, så er du sikret at du ikke får en stor advokatregning etter at retten har bestemt om du hadde rett i klagen din.

Ulemper:

1. Du kommer mest sannsynlig ikke i konflikt

Dersom du har gjort gode undersøkelser, lest nøye gjennom tilstands- eller boligsalgsrapporten og er sikker på at du har gjennomført et trygt boligkjøp, så kommer du mest sannsynlig ikke i konflikt med boligselger. Og kommer du ikke i konflikt med boligselger, så er ikke boligkjøperforsikring nødvendig.

Boligkjøperforsikring
Kostnad VS Gevinst: Boligkjøperforsikring lønner seg som regel ikke, men det finnes unntak.

2. Den dekker ikke skadeutgifter

Boligkjøperforsikringen dekker ikke utgiftene forbundet med skaden eller mangelen som du ønsket å klage på i utgangspunktet.

Siden den ofte markedsføres som en motpart til eierskifteforsikring – som sier at forsikringsselskapet betaler kostnadene som en boligselger vanligvis måtte betalt – er det lett å anta at man betaler for en lignende tjeneste når man kjøper en boligkjøperforsikring.

Men sistnevnte dekker altså kun saksomkostninger.

3. Du er allerede dekket av andre forsikringer

Som nevnt tidligere er advokatkostnader i forbindelse med boligsalg mest sannsynlig dekket av innbo- og husforsikringen din. Hvis du kjøper en boligkjøperforsikring i tillegg, er du dermed dobbelforsikret, noe som ikke er nødvendig.

Det er likevel sånn at innboforsikringen vanligvis har et tak på kostnadene, mens boligkjøperforsikringen ikke har det. Sjekk derfor vilkårene på de andre forsikringene dine før du kjøper enda en ny forsikring.

4. Advokaten bestemmer om du får gå videre med saken din eller ikke

Som vi var inne på tidligere, er den nye avhendingsloven streng og det skal mye til for at det er grunnlag for å klage på et boligkjøp. Mange opplever derfor at det ikke hjelper at de har boligkjøperforsikring, fordi advokaten deres mener det ikke er lurt å gå videre med saken uansett. Dette betyr at garantien om at boligkjøperforsikringen dekker saksomkostningene også hvis du taper ikke er så mye verdt, fordi forsikringsselskapene som tilbyr forsikringen sjelden går videre med saker de tror de vil tape.

5. Ingen garanti for at du får tilbake penger

Boligkjøperforsikringen gjør at du får dekket saksomkostningene, men den sikrer ikke at du får utbetalt penger så fort du har vunnet en sak. Faktisk kommer det an på boligselgerens betalingsevne- og vilje. For forsikringsselskapet ditt dekker ikke eventuelle beløp slik det ville gjort for en boligselger med eierskifteforsikring.

6. Kostnad versus gevinst

En boligkjøperforsikring kan koste mellom 4 000 kroner og 12 000 kroner, avhengig av størrelsen på boligen din. Forbrukerrådet har oppgitt at en advokat vanligvis tar rundt 25 000 kroner for en vanlig boligtvist. Det betyr at man kan ende opp med å betale 10 000 kroner for å unngå en mulig avgift på 25 000 kroner. Og mest sannsynlig kommer du ikke til å klage på boligkjøpet i det hele tatt. Da er spørsmålet om det er hensiktsmessig å betale for forsikringen i det hele tatt.

Fortsatt usikker?

Hva veier tyngst for deg? Vil du helst slippe å bekymre deg for at du finner en feil på din nye bolig og at du må betale mye for en advokat som kan hjelpe deg med saken? Da bør du gå for boligkjøperforsikring.

Er du derimot sikker på at du har alle opplysninger om den nye boligen – som den nye avhendigsloven faktisk krever – og at ingenting er feil, da er den ikke nødvendig. Er du ikke veldig bekymret for boligkjøpet kan du også berolige deg med at innbo- og husforsikringen din mest sannsynlig dekker advokat for deg hvis du plutselig skulle trenge det.

Vurderer du å selge før du kjøper? Sammenlign tilbud fra lokalkjente eiendomsmeglere.


Artikkelserie: Før du kjøper bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite før du blir ny huseier:

 1. Bør du leie eller eie?
 2. Derfor bør du tenke på energimerking
 3. Alt du trenger å vite om undersøkelsesplikten
 4. Fordeler og ulemper med boligkjøperforsikring
 5. Alt du bør vite om forkjøpsrett
 6. Husk omkostninger ved kjøp av bolig
 7. Skjulte feil og mangler ved kjøp av bolig
 8. Kan du angre på et boligkjøp?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt