Selveie og eierseksjon – hvordan fungerer det?

Omtrent en tredjedel av alle leiligheter i Norge er selveiende eierseksjoner. Men hva innebærer det, egentlig?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 29. november 2019

Av de mulige eierformene vi har i Norge er selveie den som gir de sterkeste juridiske rettighetene for eieren. I prinsippet eier du selve bygningsmassen, noe som gir deg fullstendig råde- og bruksrett over boligen din. Her er det imidlertid noen nyanser. Om du kjøper en selveierleilighet i et sameie, kjøper du en eierandel i sameiet, som gir deg bruksrett av en eierseksjon.

Les også: Guide til eierformer

Eierseksjon fungerer langt på vei på samme måte som andelsleiligheter, men den store forskjellen kommer imidlertid på den juridiske friheten eieren har i leiligheten. I en eierseksjon kan man selge, leie ut og pantsette mer eller mindre etter eget forgodtbefinnende, mens i aksje- og andelsleiligheter er dette langt mer regulert.

Friheten i eierseksjonen er imidlertid naturligvis begrenset. Ved grove brudd på samleievedtektene kan sameiet kreve at seksjonen blir solgt.

Les også: Slik fungerer IN-ordningen

Det som er viktig å ha i bakhodet når man kjøper selveierbolig er at totalsummen ikke stopper ved det du byr på boligen. På toppen av kjøpesummen må du nemlig også betale dokumentavgift til staten. Denne avgiften er på 2,5 prosent av kjøpesummen, noe som enkelt fortalt betyr at du må betale 25 000 kroner per million du betaler for boligen. For en bolig til 3 millioner kroner, må du altså ut med 75 000 kroner i dokumentavgift.

Landsoversikt

Lukk