En eiendomsmegler står ute i skyggen for sola og prater i en mobiltelefon.
Eiendomsmeglere har god kompetanse og kan hjelpe deg med de fleste spørsmålene du har (Foto: rawpixel).

Hva slags kompetanse har en eiendomsmegler?

I dag strekker eiendomsmeglerutdanningen seg over fem år og tittelen «eiendomsmegler» er beskyttet av loven. Lær mer om eiendomsmeglernes kompetanse her.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 22. november 2019

Eiendomsmeglere hadde tidligere et dårlig rykte på seg. Dette skyldtes at hvem som helst kunne kalle seg «eiendomsmegler», og at kompetansen derfor varierte stort mellom de ulike meglerne og meglerkontorene.

Det gikk faktisk så langt at de ufaglærte meglerne ble kalt farlige «cowboyer» av flere norske eksperter. I 2007 endret derimot loven seg – «eiendomsmegler» ble en beskyttet tittel og kompetansekravene ble betydelig hevet.

For å kalle seg eiendomsmegler i dag må man ha gjennomført en treårig bachelorgrad i eiendomsmegling, i tillegg til at man må ha praktisert eiendomsmegling i et eiendomsmeglerforetak i minst to år og blitt offisielt godkjent av Finanstilsynet.

Det betyr at dagens eiendomsmeglere er profesjonelle yrkesutøvere som kan det de snakker om, og som vet hvordan man skal selge en bolig på best mulig vis.

Er du på jakt etter en eiendomsmegler? Sammenlign tilbud fra flere meglere i området ditt, sånn at du kan velge den rette megleren for deg.

Eiendomsmeglerutdanningen

Eiendomsmeglers kompetanse og utdanning
Alle norske eiendomsmeglere må ha gjennomført en treårig eiendomsmeglerutdanning. Foto: Michael Dam

Fem skoler utdanner norske eiendomsmeglere: Nord Universitet, Handelshøyskolen BI, Høgskolen i Innlandet, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen på Vestlandet.

De tre studieårene gir studentene en generell innføring i økonomi, marked og organisasjoner. I tillegg til teoretisk og praktisk opplæring i eiendomsmegling.

Utdanningen inneholder blant annet et fag som handler om det endelige eiendomsoppgjøret i forbindelse med et boligsalg. I tillegg blir studentene kjent med rettslæren forbundet med eiendomsmegling, samt hvordan man setter opp budsjett og fører ulike typer regnskap.

Eiendomsmegleren din er altså ikke bare opplært til å markedsføre og selge en bolig. Megleren er også skikket til å utføre et oversiktlig regnskap og selge boligen din på korrekt vis, med jusen i ryggen og alle tall i orden.

Underveis i utdanningen tar også studentene en eksamen som lar dem arbeide som eiendomsmeglers medhjelper. Da kan de jobbe i et meglerforetak og begynne å få praktisk erfaring før de har gjennomført de obligatoriske studieårene.

Tittelen «eiendomsmegler»

Når utdanningen er over kan eiendomsmeglerstudentene jobbe som fulltidsansatte i eiendomsmeglerforetak. Da kan de benytte seg av tittelen «eiendomsmeglerfullmektig», så lenge de arbeider under tilsyn av en ansvarlig megler.

Når de i tillegg har gjennomført to år i praksis, kan de uteksaminerte studentene søke Finanstilsynet om å få eiendomsmeglerbrev. Når søknaden er godkjent, kan de kalle seg eiendomsmegler og arbeide som ansvarlig megler eller faglig leder i et foretak.

For å være ansvarlig megler i forbindelse med et boligsalg må man altså ha en femårig meglerutdanning, inkludert praksis. De meglerne som begynte å jobbe før 2007 og ikke hadde denne typen utdanning, fikk lov til å ta ekstra kurs og fortsette som ansvarlig megler hvis de besto en bestemt eksamen.

Meglerne må fortelle deg dette

Da eiendomsmeglingsloven ble innført ble det også satt strenge krav til hvordan en eiendomsmegler skal forholde seg til selger underveis i boligsalgsprosessen. For eksempel er det slik at megler må føre opp alle budene i en budrunde og vise frem denne budjournalen til både kjøper og selger. Dette gjør at man sikrer at ikke fiktive bud eller innsidehandel kan påvirke et boligsalg.

Eiendomsmeglers kompetanse og utdanning
Etter at kompetansekravene ble skjerpet i 2007 er ikke eiendomsmeglingsbransjen like vill som før: Nå sammenlignes ikke lenger meglerne med cowboyer.

Videre må også eiendomsmegler gi deg tilbud basert på timepris og skrive regning etter at oppdraget er ferdig. Det betyr at du får se hvor lang tid megler har brukt på de ulike delene av boligsalget. Slik sikres større åpenhet i hele salgsprosessen, fordi du får se hva megler har gjort og hvor lang tid hver oppgave har tatt.

Her kan det også nevnes at eiendomsmeglingsloven sier at eiendomsmegler skal «opptre i samsvar med god meglerskikk med omsorg for begge parters interesser». I Norge må derfor megleren gi både kjøper og selger råd og opplysninger som kan ha betydning for gjennomføringen av boligsalget. Dette er annerledes fra andre land.

Også krav til medhjelperne

I tillegg er det satt strenge krav til meglernes medhjelpere. Det er nemlig slik at medhjelpere ikke har lov til å inngå oppdragsavtale, undersøke en eiendom, gi opplysninger eller råd til kjøper eller selger, holde budrunde eller holde møter om kontrakt.

Dette kravet betyr at ufaglærte ikke kan ha ansvar for eiendomsoverdragelse. Og du som forbruker er derfor sikret at du alltid får hjelp av en profesjonell eiendomsmegler.

Har du fått trua på eiendomsmeglerne? Enten du er interessert i en verdivurdering eller hjelp til salg av bolig, så kan du fylle ut skjemaet på Eiendomsmegler.no og få tilbud fra flere meglere i området ditt. Da er muligheten stor for at du ikke bare finner en dyktig megler, men også en megler som passer akkurat for deg.

Artikkelserie: Info om eiendomsmeglere

Denne artikkelen er en del av en serie hvor Eiendomsmegler.no gir deg info om eiendomsmeglere.

  1. Hvilket selskap har de mest fornøyde kundene?
  2. Å klage på eiendomsmegler
  3. Hva slags kompetanse har en megler?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt