Bilde av en hytte for salg

Må man betale skatt ved salg av hytte?

Hvis du får gevinst etter salg av hytte eller fritidsbolig, må du oppfylle flere krav for at det skal være skattefritt.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 13. desember 2019

Når man selge hytte eller fritidsbolig er grunnregelen at det skal skattes av en eventuell gevinst fra salget. Grunnen til det er at mange kjøper hytter som et investeringsobjekt, og da skal staten ha sin del av kaken. Det er imidlertid noen unntak fra regelen for å skjerme de som kun kjøper hytte eller fritidsbolig for å bruke den til det formålet man forbinder med hytter.

Må ha eid i fem år

For å slippe å betale skatt på gevinsten fra salget må du ha eid hytta i minst fem år. Dessuten må du ha brukt hytta i minst totalt fem år i løpet av en åtteårsperiode. Det vil si at dersom du kjøpte hytta for åtte år siden, men i løpet av perioden har hatt den utleid i totalt fire år, må du bruke hytta normalt i ett år til før du kan selge den med skattefri gevinst.

Om du bare har leid ut hytta sporadisk, som noen helger i året eller lignende, spiller ikke det inn på det totale antallet i regelverket. For at noe skal telle som utleie må det være over en lengre periode.

Regelverket er langt strengere dersom fritidseiendommen for eksempel befinner seg i en by eller i et ordinært boligområdet. Da er sjansene store for at Skatteetaten ser på eiendommen som sekundærbolig, og dermed skatter langt hardere.

Les også: Dette inventaret følger med ved boligsalg

Dette må du betale

Skattepliktig gevinst fra salg av hytte eller fritidseiendom skattes som kapitalinntekt. I 2019 er skatten på 22 prosent. Husk at alle utgifter knyttet til salget, som meglerhonorar og lignende, kan trekkes fra beløpet.

Det er imidlertid ikke alltid at man får gevinst fra salget. Om du skulle selge med tap, er dette faktisk fradragsberettiget. Så lenge fritidseiendommen oppfyller kravene til å være skattepliktig ved gevinst, er også eiendommen berettiget for fradrag ved tap.

Les også: Hvor lang tid tar det å selge bolig?

Hva om eiendommen er arvet?

I prinsippet gjelder de samme reglene i forbindelse med arv av fritidsbolig, bare så lenge det ikke er snakk om forskudd på arv. Forskjellen er bare at markedsverdien beregnes fra dødstidspunktet.

Det vil si at dersom hytta selges kort tid etter at markedsprisen vil prisstigningen sammenlignet med den satte markedsprisen sannsynligvis være så liten at når du trekker fra utgifter i forbindelse med salget er sjansene store for at du vil få fradrag i stedet.

Velger du derimot å beholde hytta må du eie den i minst fem år for at de «ordinære» reglene skal gjelde. Da gjelder den samme 5 av 8-årsregelen, hvor du må ha brukt hytta selv i minst fem av de siste åtte årene.

Landsoversikt