Bilde av inventar i bolig ved visning

Hva følger med boligen ved salg?

Avhendigsloven sier at visse ting i boligen følger med et boligkjøp. Se lista over inventaret som skal medfølge – og hvilke muligheter selger har til å omgå denne lista.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 15. februar 2021

For å unngå at et boligsalg ender i krangel, er det lurt å være obs på hva som skal stå igjen i boligen til ny eier. Dersom lysekrona i stua er en av grunnene til at kjøper faller for boligen, kan det skape konflikter om selger tar den med seg i flyttelasset.

Bilde av lampe
Skal lampa henge igjen ved boligsalg? Ikke nødvendigvis.

Les også: Boligsalgsprosessen – fra start til slutt

Avhendingsloven er ganske diffus hva gjelder slike spørsmål, da den sier at eiendommen skal, såfremt ikke annet er avtalt, selges med innredninger og utstyr som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal følge med.

Men hva vil egentlig innredning og utstyr etter lov, forskrift og offentlig vedtak si? I utgangspunktet kan selger ta med seg alle gjenstander som ikke er skrudd fast. Likevel er det enkelte gjenstander, kalt løsøre, som ikke sitter fast, men som pleier å følge med.

For å gjøre dette litt mer spesifikt, gikk Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendom Norge og Eiendomsadvokatenes Servicekontor sammen og utarbeidet en veiledende liste over gjenstander som skal følge boligen ved salg.

Dette følger med boligen
Lista over alt som skal følge med eiendommen, om ikke annet er avtalt:
 1. Hvitevarer medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven.
 2. Heldekningstepper følger med uansett festemåte.
 3. Varmekilder, slik som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser/varmeovner og terrassevarmere medfølger ikke. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.
 4. TV, radio og musikkanlegg TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenne, og tuneren/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med (se også punkt 12).
 5. Baderomsinnredning/utstyr: Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning, medfølger.
 6. Garderobeskap medfølger, selv om disse er løse. Fastmonterte garderobehyller og knagger medfølger. Innredning i garderobeskap, for eksempel løse eller fastmonterte trådkurver, hyller, stenger og lignende, medfølger.
 7. Kjøkkeninnredning medfølger, herunder også åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.
 8. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner medfølger.
 9. Avtrekksvifter av alle slag, samt fastmonterte aircondition/ventilasjonsanlegg, medfølger.
 10. Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke mm.
 11. Lyskilder: Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte "spotlights", oppheng og skinner med spotlights, samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med.
 12. Installerte smarthusløsninger med sentral som styrer lys, varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.
 13. Utvendige søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse medfølger.
 14. Postkasse medfølger.
 15. Utendørs innretninger slik som flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar/jacuzzi og liknende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange, medfølger. Guidekabel/avgrensingskabel til robotgressklipper medfølger, men robotgressklipper og ladestasjon for denne medfølger ikke.
 16. Fastmontert vegglader/ladestasjon til el-bil medfølger uavhengig av hvor laderen er montert.
 17. Solcelleanlegg med tilhørende teknisk infrastruktur medfølger.
 18. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis medfølger.
 19. Brannstige, branntau, feiestige og lignende medfølger der dette er påbudt. Løse stiger medfølger ikke.
 20. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler medfølger der dette er påbudt. Det er eier og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.
 21. Garasjehyller, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk medfølger såfremt de er fastmontert.
 22. Planter, busker og trær som er plantet på tomten, eller fastmonterte kasser og lignende er en del av eiendommen og medfølger i handelen.
 23. Dette er den nye løsørelista gjeldende fra 1. januar 2020.

  Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund

Vis mer

Hva som ikke følger med skal oppgis

Det er viktig å understreke at løsørelista kun er en veiledning. Selger og kjøper står fritt til å avtale hva som skal følge med boligen og ikke.

Dersom selger ønsker å ta med enkelte gjenstander som ifølge den veiledende lista burde stå igjen, må det opplyses i prospektet og i markedsføringen, og gjenstandene bør helst fjernes før fotografering og visning.

Les også: Tips ved salg av bolig

Selger bør derfor tenke igjennom hva han eller hun vil ta med seg allerede i første fase av boligsalgsprosessen. Dersom disse opplysningene kommer tydelig frem i prospektet, kan ikke kjøper komme i etterkant med lista fra NEF og kreve disse gjenstandene.


Artikkelserie: Salg av bolig

Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:

 1. Selge eller kjøpe bolig først?
 2. Når lønner det seg å selge?
 3. Så lang tid tar det å selge boligen
 4. Slik velger du rett megler
 5. Alt du trenger å vite om e-takst
 6. Prospektet beskriver boligen
 7. Hva følger med boligen ved salg?
 8. 11 tips ved salg av bolig
 9. Lønnsom oppussing
 10. Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
 11. Markedsføring som gjør boligen synlig
 12. Bør du godta kuppforsøk av bolig?

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.


Sammenlign tilbud fra dyktige, lokale meglere

Landsoversikt