En person med hånda på kalkulatoren regner ut formuesverdi på boligen sin.

Formuesverdi på bolig

Formuesverdi, tidligere kalt ligningsverdi, brukes blant annet for å beregne formuesskatt. Her er alt du må vite om formuesverdi.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 17.08.2023
Innhold:

Hva er formuesverdi?

Formuesverdien er verdien Skatteetaten legger til grunn når de skal beregne formuesskatten. For nordmenn er all eiendom skattepliktig – uansett om eiendommen ligger i Norge eller i utlandet.

Denne beskatningen skjer hovedsakelig gjennom formuesskatten, i tillegg til at noen kommuner har eiendomsskatt. Begge blir beregnet ut fra formuesverdien, som tidligere var kjent som «ligningsverdi».

Formuesverdi er ikke det samme som boligverdi eller markedsverdi, og er som regel lavere enn begge disse, da formuesverdien settes til en prosentvis andel av boligverdien.

Slik beregnes formuesverdien

Formuesverdien beregnes ut fra gjennomsnittlig kvadratmeterpris i området der boligen befinner seg, basert på opplysninger fra Statistisk sentralbyrå. Kvadratmeterprisen ganges med antall kvadratmeter på boligen din, og dermed har du boligverdien i Skatteetatens øyne.

Formuesverdien er forhåndsutfylt i skattemeldingen din, og er basert på tallene som er rapportert inn til Skatteetaten.

Beregn formuesverdien på skatteetatens nettsider

Formuesverdi for primærbolig

Primærbolig, altså boligen du bor i, har en formuesverdi på 25 prosent av boligverdien.

Det betyr at dersom primærboligen din har en boligverdi på 2 millioner kroner, blir formuesverdien 500 000 kroner. Det er altså kun formuesverdien på 500 000 kroner som er skattepliktig.

fritidsbolig
Ulik verdisetting:Primærbolig, sekundærbolig og fritidsbolig har ulik formuesverdi.

Formuesverdi for sekundærbolig

Sekundærbolig, altså en bolig du eier, men ikke bor i selv, beskattes hardere enn primærbolig siden det regnes som et investeringsobjekt. Formuesverdien på sekundærbolig fra 2023 på hele 100 prosent av boligverdien.

Eier du en sekundærbolig med boligverdi på 2 millioner kroner, blir altså hele denne veriden skattepliktig.

Formuesverdi for fritidsbolig

Formuesverdien på brukt fritidseiendom videreføres fra forrige eier pluss en oppjustering. Fra 2022 er dette tillegget på 25 prosent.

Bygger du ny fritidsbolig, skal du fastsette formuesverdien av fritidseiendommen til maksimalt 30 prosent av eiendommens markedsverdi, eller til 30 prosent av byggekostnadene, inkludert tomten.

Gjelden påvirker formuesskatten

Formuesskatten din bestemmes ut fra hvor høy gjeld du har, opp mot formuesverdien.

Overstiger gjelden din formuesverdien pluss verdien av andre eiendeler, rammes du ikke av formuesskatten, rett og slett fordi du har negativ formue.

Om du derimot har formue, finnes det et bunnfradrag som gjør at du slipper å betale formuesskatt fra første krone du har i formue. I 2023 er bunnfradraget 1 700 000 kroner, derfor trenger du ikke å tenke på formuesskatt før du passerer den grensen.

Les også: Sjekkliste: 15 tips til hva du bør sjekke på visning

Du kan klage på boligverdien

Dersom du bor i et område med veldig høye kvadratmeterpriser, risikerer du å få en boligverdi som er høyere enn markedsverdien på boligen din.

Bommer boligverdien med 30 prosent eller mer, har du faktisk mulighet til å klage. Du må imidlertid kunne dokumentere at markedsverdien er langt lavere enn det som boligverdien skulle tilsi.


Lover og regler ved boligsalg

Denne artikkelen er en del av en serie hvor Eiendomsmegler.no gir deg en innføring i lover og regler som regulerer boligsalg.

  1. Dette betyr opplysningsplikten
  2. Skatteregler ved boligsalg
  3. Å selge bolig uten megler
  4. Hva er formuesverdi?
  5. Overdragelse av eiendom til barn
  6. Salg av bolig ved samlivsbrudd
  7. Skatteregler ved hyttesalg

Les flere artikler om kjøp, salg og eie av bolig her.

Landsoversikt