Bør du godta kuppforsøk av bolig?
Stadig flere boligkjøpere gir bud direkte til selger, i et forsøk på å kuppe boligen før visning. Lønner det seg å selge før visning og budrunde?
Høyt press på boligmarkedet kan ofte føre til at folk på jakt etter drømmeboligen forsøker å «kuppe» den. Det innebærer å kjøpe en bolig ved å gå bud direkte til selger – altså å gå utenom den ordinære prosessen med visning og budrunde fasilitert av en megler.
Gir kjøper et bud som er godt over prisantydning, vil du som boligselger naturligvis bli fristet av denne muligheten.
Forbrukerrådet advarer imidlertid både boligkjøpere- og selgere mot dette. Mens boligkjøper risikerer å kjøpe en bolig uten å ha gode nok opplysninger om den, har du som boligselger aller mest å tape på dette.
Å selge bolig før visning kan friste
Fordelen med å selge bolig før visning er at du kan få i land boligsalget uten å måtte organisere én eller flere visninger. Er du usikker på om boligen faktisk blir solgt, vil et slikt bud selvsagt friste mer enn i et hett boligmarked.
Les også: Slik vinner du budrunden uten å betale for mye
Selvfølgelig får du også en viss trygghet med vissheten om at boligen din blir solgt, særlig om du allerede har gått til innkjøp av din neste bolig. Likevel er det lite som tilsier at de som prøver å kuppe boligen ikke kommer til å delta i budrunden når den først går i gang.
Selger tjener sjelden på det
En undersøkelse utført av Forbrukerrådet i 2015, viste at «samtlige selgere» som avslo kuppforsøket sto igjen med mer etter budrunden enn om de hadde takket ja til det første kuppforsøket. Dette viser at konkurransen i budrunden som regel gir deg høyere pris.
Dessuten får du ansvar for å gjennomføre mange av oppgavene som du allerede har betalt megler for. Eiendomsmeglerforskriftens §6-3 sier at megler ikke skal «formidle bud med kortere akseptfrist enn til kl. 12 første virkedag etter siste annonserte visning.»
Det fører til at du selv må gi informasjon om budet til andre potensielle budgivere, dersom du ønsker at de skal få ta del i prosessen.
Ikke minst blir du også ansvarlig for å sjekke at kjøper har finansieringen i orden. Her er det mulig å be kjøper gi kontaktinfo til banken sin, slik at du kan ringe og høre om kjøper har dekning for budet sitt. Ikke glem at du også må stå for behandlingen av eventuelle forbehold.
Det kan oppstå uenighet om avtalen
Videre er det ikke er uvanlig at selger og kjøper i etterkant av en slik avtale er uenige om budet ble gitt med forbehold eller ikke. «Har avtalen blitt inngått muntlig hos selger uten megler til stede, må partene da henvises til rettsapparatet for å avgjøre hvem som har rett. Det er kostbart», sier kjedesjef André Øren i DNB Eiendom.
Risikoen ved å gi bud før visning
Mange som prøver å kuppe budrunden gjør dette etter å ha opplevd at andre har gjort det samme mot dem. Det kan føles utrolig surt at drømmeboligen blir solgt uten at man i det hele tatt har fått gå på visning, og det er ikke rart at man blir fristet til å kuppe den neste budrunden selv.
Dessverre blir undersøkelsen av boligen ofte dårligere i en slik situasjon. Blant annet er det ikke pålagt å legge fram prospektet før 48 timer før annonsert visning, noe som innebærer at budgiver ikke nødvendigvis har all lovpålagt informasjon tilgjengelig før den tid.
Les også: Skal du gi bud på bolig? Slik fungerer budgivning
Dette er naturligvis et stort risikomoment, og kjøpere bør forsikre seg om at de har sjekket alle viktige faktorer – som selgers egenerklæring og takstmannens vurdering av boligen – før de legger inn bud før visning.
I tillegg bør budgiver også forsikre seg om at selger er enig i eventuelle forbehold, slik at det ikke oppstår uenig om det etter at avtalen er inngått.
Denne artikkelen er en del av en serie med nyttige ting å vite når du selger bolig:
- Selge eller kjøpe bolig først?
- Når lønner det seg å selge?
- Så lang tid tar det å selge boligen
- Slik velger du rett megler
- Alt du trenger å vite om e-takst
- Prospektet beskriver boligen
- Hva følger med boligen ved salg?
- 11 tips ved salg av bolig
- Lønnsom oppussing
- Boligstyling du enkelt kan gjøre selv
- Markedsføring som gjør boligen synlig
- Bør du godta kuppforsøk av bolig?