Bilde av fasaden til en enebolig, med en garasje hvor det står parkert en bil utenfor.

Hva er en prisantydning?

Prisantydning er den prisen boliger eller eiendommer annonseres med når de legges ut for salg. Hva forteller prisantydningen deg? Og hva bestemmer verdien på en bolig? Her får du oversikt over det du bør vite om prisantydning.

Bilde av Eirin Skiaker

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 09. august 2022

Hvem setter prisantydningen?

Innhold:
  1. Hvem setter prisantydningen?
  2. Dette kan påvirke prisantydningen
  3. Må man selge til prisantydning?
  4. Hva er forskjellen på prisantydning og verdivurdering?
  5. Strengere krav til tilstandsrapport
  6. For deg som skal kjøpe bolig
  7. Sammenlign tilbud fra lokale meglere

Prisantydningen blir som regel satt av en eiendomsmegler, og ofte har den grunnlag i en verdivurdering hvor megler kommer på befaring. Selger vil da motta en e-takst, vanligvis sendt på e-post, i etterkant. Er det gjennomført en tilstandsrapport som anbefalt, kan megler også bruke denne i en prisvurdering av boligen eller eiendommen.

Les også: Så mye koster det å bruke en eiendomsmegler

Det er også mulig å sette prisantydning selv, men da får du ikke mulighet til å benytte deg av en meglers ekspertise. Ved å bruke en megler kan du også få tips og råd til hvordan du kan øke verdien på boligen før den legges ut til salgs.

Dette kan påvirke prisantydningen

En prisantydning vil si hvor mye selgeren og eiendomsmegleren forventer å få ved salg av bolig eller eiendom. Eiendomsprisene kan variere stort, og det er mange ulike faktorer som spiller inn når det settes prisantydning på eiendommer.

Tilbud og etterspørsel står svært sentralt når det kommer til salg av bolig. Hvordan markedet er i det området boligen skal selges kan styre prisene både opp og ned. Eiendomsmegleren vil sjekke ut hva lignende boliger eller eiendommer i området har blitt solgt for, og vurdere verdien ut ifra markedet.

Hva trekker opp prisen på boligen?

Det er mange faktorer som påvirker prisen på en bolig. En leilighet med en balkong og gode solforhold vil for eksempel kunne selges dyrere enn en lignende leilighet uten.

Eksempler på hva som kan øke boligens verdi er:

  • God standard
  • Fin beliggenhet
  • God utsikt
  • Størrelse på bolig
  • Gode solforhold
  • Lite støy
  • Skoler og barnehager i nærområdet
  • Antall rom
  • Balkong/terrasse
  • Tilgang til kollektivtransport
  • God energikarakter
  • Parkeringsmuligheter
Vis mer

Det er mye mer enn kvadratmeterpris som avgjør hvor mye du kan få solgt boligen for, og du bør derfor ikke henge deg for mye opp i dette.

Andre faktorer som styringsrente, befolkningsvekst og hvor folk bosetter seg, kan også påvirke hvor mye kvadratmeteren i en enebolig eller en leilighet er verdt. For eksempel vil kvadratmeterprisen i Oslo være høyere enn i distriktene hvor det ikke er like mye press på boligmarkedet. Skal du selge eller kjøpe tomt, vil kvadratmeterprisen på tomta også variere fra område til område.

Les mer: 11 tips ved salg av bolig

Hva du selv kjøpte boligen for, planløsning, og hva som har blitt gjort av oppussing og utbedringer, er også faktorer som kan påvirke prisen. Det er likevel opp til potensielle kjøpere hvor mye de mener boligen er verdt, og faktisk ønsker å legge inn bud på.

Må man selge til prisantydning?

Nei, boligen eller eiendommen kan bli solgt både over og under prisantydning, alt ettersom hva kjøperen byr – og hva selgeren aksepterer. Skulle det bare komme bud under prisantydning, er det selger som bestemmer om budene skal godtas eller ikke.

Les også: Når lønner det seg å selge?

Er det mange boliger på markedet kan du ikke forvente å få solgt til langt over prisantydning. Da sitter kjøperne i en posisjon hvor de kan velge og vrake mellom flere boliger. Det er derfor markedet som i stor grad styrer prisen.

Settes prisantydningen for høyt, kan du risikere at det er få som melder interesse eller kommer på visning. Du kan også risikere at boligannonsen blir liggende ute over en lengre tid, og man må vurdere å sette ned prisen.

Hva er forskjellen på prisantydning og verdivurdering?

Forskjellen på prisantydning og verdivurdering er at prisantydningen er det megleren tror du kan få solgt boligen for, i samsvar med det selger er villig til å selge for. En verdivurdering handler om å finne ut av boligens antatte markedsverdi, og danner grunnlaget for prisantydningen.

Hva ligger til grunn for verdivurderingen?

En verdivurdering er en antakelse av boligens verdi i markedet. Det tas ofte utgangspunkt i verdivurderingen når det settes prisantydning på en eiendom.

Dagens bransjestandard for verdivurdering er e-takst som er et mer transparent verktøy, og kan bidra til en mer presis verdivurdering. Eiendomsmegleren vil fysisk komme på befaring, og vil så gjøre en vurdering basert på:

  • Informasjon og dokumentasjon om boligen
  • Standard på boligen
  • Andre forhold som kan påvirke prisen. For eksempel beliggenhet, romløsning, lysforhold, antall kvadratmeter, peis, støyforhold og nærheter til skole og butikker.
  • Sammenlignbare salg

E-taksten vi benytte seg av statistiske data for å fastsette verdien på boligen. Det stilles også krav til dokumentasjon ved en e-takst, og megler er nødt til å legge ved minst tre bilder av eiendommen.

Vis mer

Det finnes flere måter å foreta en verdivurdering av en bolig. Før var det vanligere at en bygningssakkyndig utførte en verditakst for å anslå markedsverdien. Verditakst består av en overfladisk vurdering, for å fastsette en teknisk verdi på boligen eller tomta. Det er likevel slik at verditakst ofte ikke gir grundige nok opplysninger om boligen, og derfor bør det gjerne utarbeides en tilstandsrapport i tillegg.

Nå er det vanlig at en eiendomsmegler utfører en e-takst (elektronisk takst), som er blitt den nye bransjestandarden. I en e-takst settes verdien basert på statistiske data om blant annet sammenlignbare salg og beliggenhet, men går ikke inn på det tekniske ved boligen. Megleren vil gjøre en vurdering av hva man ganske sikkert kan få for boligen. E-taksten blir lagret elektronisk og legges ofte ved i salgsdokumentene.

Les mer: Hva er e-takst?

Det vil som regel vil ikke være så stor forskjell på e-takst og prisantydning. Prisantydningen kan likevel settes både høyere og lavere, alt ettersom hva megler og selger tror det vil være mulig å få for boligen. Det regnes likevel som dårlig praksis dersom prisantydningen settes lavere enn det selger faktisk er villig til å akseptere.

Strengere krav til tilstandsrapport

Ettersom en e-takst ikke sier noe om den tekniske tilstanden til en bolig, er det sterkt anbefalt å få en bygningssakkyndig til å gjennomføre en tilstandsrapport i tillegg. Det kan også virke skremmende for potensielle kjøpere dersom tilstandsrapporten mangler, da de kan bli usikre på den faktiske tilstanden til boligen.

Les også: Tilstandsrapport for bolig

Fra 1. januar 2022 kom det nye regler for kjøp og salg av bolig, og boligen kan ikke lenger selges «som den er». Det er dermed svært viktig at selgeren dokumenterer boligen så godt som mulig. De nye reglene har også ført til strengere krav til både utførelse og innhold i tilstandsrapporten for at den skal kunne regnes som godkjent. Det som tydelig kommer fram i denne rapporten vil da bli kjøpers ansvar ved overtakelse.

Les mer: Eiers opplysningsplikt ved salg av bolig

Kort oppsummert handler de nye reglene om at selger må dokumentere boligen bedre, og kjøper må være nøye med å se over den informasjonen som blir gitt. Dette skal forebygge konflikter i etterkant av salget.

For deg som skal kjøpe bolig

Skal du kjøpe bolig eller eiendom er prisantydningen en god indikasjon på hva selger mener boligen er verdt, og er villig til å selge for.

Prisantydning vs. totalpris
  • Prisantydningen viser hva eiendomsmegleren og selger forventer å få for boligen eller eiendommen. Prisantydningen baserer seg i stor grad på markedsverdien i området.
  • Totalprisen er det beløpet man faktisk ender opp med å betale. Totalprisen består av salgsprisen i tillegg til andre omkostninger som følger med kjøpet.
Vis mer

Før du bestemmer deg for om du skal legge inn bud, må du også huske på at det kommer andre utgifter i tillegg. Kjøp av bolig eller eiendom fører med seg en del omkostninger som for eksempel dokumentavgift, fellesgjeld og felleskostnader. Det kan føre til at den totale summen du må betale er høyere enn det prisantydningen viser. Skal du ta opp lån er det totalprisen du må ta utgangspunkt i, ikke prisantydningen.

Bilde av en eiendomsmegler som viser fram innsiden av en leilighet til en mann og ei dame.
Husk å sjekke totalprisen: Det er ikke bare prisantydningen du må se på når du skal finne ut om du har råd til å kjøpe drømmeboligen. Boligkjøp følger med andre utgifter, og du bør derfor sjekke totalprisen for å få oversikt over om du faktisk har råd til å legge inn bud eller ikke.

Du bør også følge godt med på markedet. Ligger for eksempel en bolig lenge ute til salgs, kan dette tyde på at prisantydningen er satt for høyt. Da kan du vurdere å legge inn bud under prisantydning. Samtidig kan det være lurt å kontakte megler på forhånd, for å høre hvordan budrunden går, og om det har kommet inn noen andre bud. Legger du inn bud mye lavere enn prisantydning, kan du nemlig risikere å bli oppfattet som useriøs av selger.

Les mer: Omkostninger ved boligkjøp

Før du kjøper bolig bør du også lese nøye gjennom dokumentasjon og informasjon om boligen på forhånd. Sett av god tid til å lese gjennom tilstandsrapporten og andre salgsdokumenter. Det er nemlig slik at du bare kan klage på det som ikke blir opplyst om på forhånd. Det er også i tilstandsrapporten du vil finne informasjon om boligens faktiske tilstand, noe som kan vise om det blir nødvendig med kostbart vedlikeholdsarbeid eller oppussing.

Sammenlign tilbud fra lokale meglere

Ettersom markedet er en avgjørende faktor når det kommer til å sette prisantydning, er det en fordel å bruke en lokal eiendomsmegler som er kjent i området. Da kan du være tryggere på at megleren vet hva kjøperne er på utkikk etter, og hva de faktisk er villige til å betale i det området du skal selge.

Bruker du sammenligningstjenester som eksempelvis Eiendomsmegler.no, kan du vurdere tilbud fra flere lokale meglere før du bestemmer deg.

Få tilbud fra meglere

Landsoversikt