Nordmenn foretrekker å benytte seg av eiendomsmegler når de skal selge bolig.

Lite boligoptimisme på Sørvestlandet

Bare 50 prosent av de spurte på Sørvestlandet tror at boligprisene vil stige de kommende årene. Det er langt under landsgjennomsnittet.

Fakta:

  • Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse. Undersøkelsen var nettbasert, og det kom inn svar fra 1005 respondenter.
  • Eiendomsmegler.no er en sammenlikningstjeneste for personer som er på jakt etter en eiendomsmegler. Tjenesten drives av Nettbureau AS som også driver en tilsvarende tjeneste i Sverige.
  • 19. september 2019 økte Norges Bank styringsrenten for fjerde gang på et drøyt år.
  • Finanstilsynet foreslo i september å endre boliglånsforskriften til at man maksimalt kan låne 4,5 ganger årsinntekten, mot 5 ganger årsinntekt som kreves i den nåværende boliglånsforskriften.

Det kommer frem i en undersøkelse som Respons Analyse har gjort på oppdrag av Eiendomsmegler.no. Mens 66 prosent på landsbasis tror at boligprisene vil stige, svarer bare 50 prosent av de spurte i Rogaland og Agder det samme.

Oljekrisen friskt i minnet

– Vi er overrasket over at Sørvestlandet skiller seg så mye ut fra resten av landet. Men det er nok en erkjennelse av at treet ikke vokser inn i himmelen, og at man har oljekrisen for noen år tilbake friskt i minne, sier talsperson for Eiendomsmegler.no, Ingunn Mjønerud.

Også når det kommer til andelen som svarer at de tror boligprisene vil synke utmerker regionen seg sammenlignet med resten av landet.

– Mens 6 prosent på landsbasis svarer at de tror boligprisene vil synke de kommende årene, svarer 10 på Sørvestlandet det samme. Dette er høyest i landet, påpeker Mjønerud.

Artikkelen fortsetter under diagrammet.

Mjønerud understreker at selv om 10 prosent er over landsgjennomsnittet, er det fremdeles et lavt tall.

– Det sier en hel del om hvordan Norge er et annerledesland når det kommer til verdensøkonomien når det er mye at 10 prosent i en region tror på nedgangstider i boligmarkedet. Vi er heldige, sier Mjønerud.

Størst optimisme på Østlandet

Ser man på de ulike regionene i landet er det på Østlandet man finner den største optimismen. I Akershus og Oslo tror 73 prosent av de spurte at prisene vil stige, og på Sør-Østlandet svarer 77 prosent det samme.

Kontaktinformasjon

Ingunn Mjønerud

Talsperson for Eiendomsmegler.no

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 48 13 27 45

Landsoversikt