Nordmenn foretrekker å benytte seg av eiendomsmegler når de skal selge bolig.

Undersøkelse: Unge tror på fortsatt boligfest

Unge under 25 er de som har størst tro på at festen på boligmarkedet fortsetter. Nesten ingen nordmenn tror at boligprisene vil synke de kommende årene.

Fakta:

  • Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse. Undersøkelsen var nettbasert, og det kom inn svar fra 1005 respondenter.
  • Eiendomsmegler.no er en sammenlikningstjeneste for personer som er på jakt etter en eiendomsmegler. Tjenesten drives av Nettbureau AS som også driver en tilsvarende tjeneste i Sverige.
  • 19. september 2019 økte Norges Bank styringsrenten for fjerde gang på et drøyt år.

Dette kommer frem i en spørreundersøkelse som Respons Analyse har utført på oppdrag av anbudstjenesten Eiendomsmegler.no. Mens 66 prosent på landsbasis svarer at de tror boligprisene vil stige de kommende årene, svarer hele 89 prosent av de spurte mellom 18 og 24 år at de tror boligprisene vil stige.

– En kan naturligvis diskutere om dette er et uttrykk for optimisme eller pessimisme blant de unge. Vi tror imidlertid at dette henger sammen med at de yngste ikke har opplevd noe annet enn økte boligpriser, sier talsperson i Eiendomsmegler.no, Ingunn Mjønerud.

Artikkelen fortsetter under diagrammet.

Har ikke opplevd annet

Ingunn Mjønerud, talsperson for Eiendomsmegler.no
Ingunn Mjønerud er kommunikasjonsansvarlig for Eiendomsmegler.no

Mjønerud understreker at undersøkelsen ble tatt opp før Finanstilsynet sine forslag til ny boliglånsforskrift ble offentliggjort, men mener at resultatene uansett peker på en interessant trend.

– De unge har kullsviertro på at boligprisene vil fortsette å stige. Med tanke på at det er disse som er de neste som skal inn på boligmarkedet tyder det meste på at de vil bidra til å presse prisene opp, sier Mjønerud.

Spesielt på typiske førstegangskjøp tror Mjønerud på intense budrunder også i fremtiden.

– Det at de som skal kjøpe bolig neste gang har stor tro på økte priser er veldig interessant, og vil særlig kunne gi gass til budrunder om typiske førstegangskjøp som mindre boliger med sentral beliggenhet, sier Mjønerud.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Svært få tror på nedgang i boligprisene

Ellers i befolkningen er forventningene til boligprisene mer nøkterne. 66 prosent tror at prisene vil stige de kommende årene, mens 28 prosent tror at de vil holde seg på omtrent samme nivå.

– Det er også verdt å merke seg at bare 6 prosent av befolkningen tror at boligprisene vil synke de kommende årene. Om det er ønsketenkning eller realisme i de tallene skal jeg ikke spekulere i, sier Mjønerud med henvisning til at store deler av formue og gjeld i norske husholdninger er bundet opp i fast eiendom.

Størst optimisme på Østlandet

Ser man på de ulike regionene i landet er det på Østlandet man finner den største optimismen. I Akershus og Oslo tror 73 prosent av de spurte at prisene vil stige, og på Sør-Østlandet svarer 77 prosent det samme.

I det såkalte «oljebeltet» er det imidlertid ikke like stor optimisme å spore. Bare 50 prosent av de spurte i Rogaland og Agder svarer at de tror boligprisene vil øke. Det er også i disse fylkene at størst andel oppgir at de tror boligprisene vil synke, nemlig 10 prosent.

Kontaktinformasjon

Ingunn Mjønerud

Talsperson for Eiendomsmegler.no

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 48 13 27 45

Landsoversikt